понеділок, 29 лютого 2016 р.

Палітра заходів-2015 Петрівська РДБ

Сьогодні дуже актуальною постає тема терпимості до національної й культурної приналежності, мов, звичаїв народів нашої планети. Тому до Міжнародного дня толерантності Петрівська РДБ організувала  свято «Долоньки дружби» з різними ситуативними конкурсами «Чим ми схожі», «Квітка дружби», «Ситуації, ситуації…», «Продовж прислів’я». Учасники заходу створили планету «Дружба» із своїх долоньок та квітку з «пелюстків толерантності».



З нагоди святкування Дня захисника Вітчизни відбувся захід за участі ветеранів АТО «Вони стоять на захисті Вітчизни». Під час зустрічі учні місцевої школи дізналися про зворушливі історії на війні кожного ветерана. Розповіді бійців доповнювалися світлинами. 

Діти, у свою чергу, декламували вірші. Урочистості додавало звучання патріотичних музичних роликів. На заході були присутні представники місцевої влади та ЗМІ. На згадку про зустріч воїнам подарували обереги, які діти виготовили на майстер-класі разом з бібліотекарем читальної зали Лідією Сидоренко.  

Палітра заходів-2015 Олександрівська РДБ

Працівники Олександрівської РДБ не залишились осторонь актуальних напрямів роботи з підростаючим поколінням, таких як: патріотичний, популяризація культурної спадщини Вітчизни, розповсюдження правових знань, підтримка дітей з обмеженими фізичними можливостями.

З цією метою РДБ організовано і проведено низку заходів. Серед них, година спілкування «Вірні сини Батьківщини бережуть життя своєї родини» з учасниками АТО, які розповіли школярам про життя на війні, допомогу волонтерів, солдатську єдність і братство. До заходу підключились працівники районного будинку культури, місцева поетеса, член Національної спілки письменників України І.Кримська, учасниця художньої самодіяльності РБК восьмикласниця О.Гресь, які підготували концертну програму для усіх присутніх.
Під час літературної подорожі «Моя Україно, квітуча, ти землями вічно родюча», присвяченій Дню незалежності нашої країни, діти ознайомились з виставкою-панорамою «Україна суверенна – від витоків до сьогодення», взяли участь у вікторинах та флеш-мобі «Ми – Україна»

Користувачів-учнів 6-9-х класів було запрошено до правознавчих подорожей «Що ти знаєш про свої права?», «Країна Правознайка», літературно-правового квесту «Пошук істини», годин спілкування з елементами тренінгу «Долаємо конфлікти» та правознавства «Без правової культури немає правової держави», які супроводжувались вікторинами, конкурсами, пізнавально-віртуальними іграми.
Хороші результати роботи з користувачами-дітьми дали презентації книг сучасних українських авторів, відзначення ювілейних дат письменників і поетів, літературні і народознавчі вечори, вікторини. Адже на відміну від шкільних уроків, такі заходи проходять у дружній і творчій атмосфері, під час яких діти невимушено висловлюють свої погляди і бажання. Юних відвідувачів РДБ зацікавили заходи присвячені рідній мові, зокрема: День рідної мови «Краща мова єднання – це українська», бібліографічний огляд «Там, де живе рідна мова, живе український народ», літературно-музична композиція «Звучи рідна, хай серця відпочине спів, хай зачарує рідний край», де діти знайомились з літературними новинками, читали вірші українських поетів Т.Шевченка, Л.Українки, В.Симоненка, слухали і співали українські пісні. На підтримку української мови відбувся флеш-моб «Мова – серце нації».
Неабиякий інтерес у відвідувачів бібліотеки викликали заходи щодо вшанування пам'яті видатного державного та політичного діяча князя Київського Володимира Великого, у зв’язку з 1000- річницєю його упокоєння: книжково-ілюстративна виставка «Володимир Великий – творець середньовічної європейської держави», історичний екскурс «Князь Володимир на землю ступив і Київську Русь святу молитвою святив», інформаційний список літератури «Володимир Великий – володар миру на Русі».

Влітку РДБ радо зустрічала всіх юних читачів на своїй території та поза її межами, бо уявити навіть найцікавіший відпочинок без книг – неможливо,  вважають бібліотекарі. Тому РДБ спільно з працівниками районного будинку культури запрошували дітей до участі у масштабних заходах: свято «Хай сонцю і квітам всміхаються діти» з конкурсно-ігровою програмою та переглядом нових книг, конкурс малюнків на асфальті «Моє щасливе дитинство». Також, було організовано гала-концерт переможців обласних та районних творчих конкурсів, виставку-продаж дитячих виробів на підтримку дітей, які проходять оздоровлення в Староосотському протитуберкульозному санаторію, майстер-клас перукарського мистецтва тощо. Крім того, проводились акції «Дитина читає – Україна процвітає», «Подаруй радість дітям»: збір дитячої літератури, іграшок, коштів для дітей, які перебувають у згаданому санаторії та тих, хто опинився в складних життєвих обставинах. 







середу, 24 лютого 2016 р.

Палітра заходів-2015 Рівнянська СДБ Новоукраїнського району

Розробляючи заходи патріотичної тематики бібліотекарі Рівнянської СДБ Новоукраїнського району намагалися будувати їх так, щоб надати не тільки змістовну інформацію за допомогою різних форм заходів, а й спонукати дітей до роздумів над минулим і сьогоденням і, таким чином, формувати громадянську свідомість юних.
Так, напередодні 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні СДБ запросила усіх охочих школярів взяти участь у годині вшанування «Нагороди дідуся». До цього заходу діти готувались заздалегідь: збирали інформацію про своїх рідних, які пережили жахіття війни, воювали на фронті чи працювали в тилу. Бібліотекарі виготовили поштову скриньку, куди діти могли помістити написані ними листи з власною думкою про війну і мир. А ще, серед користувачів-дітей було проведено бліцопитування «Вустами дітей про війну 1941-1945 років». Під час заключного заходу діти розповідали про своїх дідусів-ветеранів, про їхні нагороди, зачитувались листи дітей із поштової скриньки, які були пройняті пошаною і повагою до воїнів-визволителів та побажаннями миру сьогодні. Бібліотекар зробила огляд літератури «Про війну нам книга розповість». На закінчення усі учасники заходу пройшли до братської могили та хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів.


У бібліотеці відбулася презентація книги Н.Біденко та М.Піддубної «Пам’ятаємо, низько схиляємо голову», яка вийшла друком у 2015 році в Кіровограді. Презентувала її своїм юним землякам колишня читачка бібліотеки, а нині студентка, одна із авторів книги – Марія Піддубна. Гостя розповіла, що у книзі зібрано багато цікавих матеріалі про події, що мали місце в області і Новоукраїнському районі у 1941-1944 роках. Книга цікава й тим, що містить біографічні дані Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів Орденів Слави, уродженців Кіровоградщини; розповіді про братські могили воїнів, меморіальні комплекси та пам’ятники воїнам-землякам, розташовані на території Новоукраїнського району та області.






Палітра заходів-2015 Новоукраїнська РДБ

Виходячи із реалій сьогодення працівники Новоукраїнської РДБ акцентували увагу користувачів-дітей на формуванні у них толерантності, патріотичних почуттів та прагненні жити у мирі і злагоді. Задля реалізації завдання бібліотекарі обрали такі форми заходів які, на їх погляд, найкраще сприяють розумінню зазначених понять. Це: Дні, зустрічі, свята, години мужності, дискусії тощо. Так, для користувачів-дітей усіх вікових категорій та відпочиваючих у літніх таборах проведено Дні: миру «За Україну! За мир на нашій землі!», «Хай буде мир в усьому світі»; історичної пам’яті «Стоїть в скорботі мати-Україна»; доброти «На доброті тримається світ»; свято «Моя найкраща в світі сторона – чарівна, неповторна Україна!» та інші. Учасники цих заходів обговорювали значення слів «Батьківщина», «патріот», «мир», здійснювали екскурс в історичне минуле нашої країни, знайомились з історією виникнення Міжнародного дня миру, за допомогою малюнків звернулися до усіх людей планети з проханням припинити всі війни, знайомились з фотографіями земляків – учасників АТО, переглядали книги, декламували вірші тощо.
Незабутньою для учнів 6-8-х класів ЗОШ №1 стала зустріч з – місцевим волонтером М.І.Нікуліним, який разом з дружиною, вже п'ятнадцять разів виїздили до зони АТО з гуманітарним вантажем, ризикуючи власним життям. Також, учасники заходу переглянули відеофільм про воїнів-земляків, які висловлювали щиру подяку за листи і малюнки, отримані від дітей.
З метою розуміння підростаючим поколінням еколого-валеологічної культури бібліотекарі пропонували своїм користувачам літературно-екологічні години «Душа природи чуйна і ласкава», «Таємниці матінки природи» та годину мужності «Стежками Чорнобильського лиха», дискусію «Все від природи… А що взамін, екологічний круїз «Світ навколишній прекрасний», День здоров’я «СНІД – не залишайся байдужим». Запрошені на заходи учні молодших, середніх та старших класів ЗОШ №6, гімназії №7 дізналися про екологічні проблеми планети, України та рідного краю, наслідки аварії Чорнобильської АЕС, активно дискутували щодо проблеми боротьби зі СНІДом, знайомились з цілющими властивостями лікарських рослин. Про красу рідної землі на заході звучали вірші Т.Шевченка, І.Франка, Н.Забіли, О.Олеся, М.Рильського, П.Тичини та місцевих поетів С.Коляди та М. Паскаря.
Значна робота бібліотекою проводилась з категоріями користувачів, які потребують особливої уваги. Так, у РДБ спільно зі службою у справах дітей Новоукраїнської РДА відбулось  свято родин «Тут живе дитинство» за участі прийомних батьків і представників обласної та місцевої державних адміністрацій, які обговорювали питання виховання дітей в родинах, ділилися власним досвідом. Діти ж брали участь у розважально-ігровій програмі та майстер-класі з виготовлення різноманітних прикрас і виробів. На згадку про зустріч кожна дитина отримала від обласного та районного керівництва «солодкі» подарунки, іграшки та повітряні кульки.
На літній період, працівники РДБ, ЦДЮТ та місцевих шкіл розробили спільний план заходів для понад 100 дітей з малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів, сиріт, напівсиріт з табору «Веселка» та дітей учасників АТО з оздоровчого табору ЗОШ №6.

Не оминула РДБ і заходи інтелектуально-розважального та прикладного характеру. Наприклад, юних користувачів захопила заочна літературна подорож Європою «По мапі за героями книг», адже екскурсоводами тут були юні користувачі, які від імені книжкових персонажів, розповідали про літературу європейських країн, у тому числі й України. Зокрема, юний герой Федько Халамидник з однойменного твору познайомив усіх присутніх з цікавими фактами життя автора книги, земляка В.Винниченка.

Цікавим видався й майстер-клас з виготовлення метеликів у техніці витинанка було для дітей з англомовного табору, що працював при ЗОШ №8.


вівторок, 23 лютого 2016 р.

Новоархангельській РДБ - 65!

Шановні  Надіє  Володимирівно,  Ніно  Іванівно!


Прийміть найщиріші вітання з нагоди 65-річного ювілею
Новоархангельської районної бібліотеки для дітей!


Бажаємо Вам завзяття в роботі, поваги людей,
здійснення планів та блискучих ідей!


Нехай вистачає запалу,  енергії,

натхнення на все задумане!

Нехай для кожної з Вас
кожен день буде осяяний високим злетом душі,
а добре самопочуття та гарний настрій

стануть запорукою Вашого процвітання!

понеділок, 22 лютого 2016 р.

Палітра заходів-2015 Новгородківська РДБ


Новгородківською РДБ проведено низку заходів щодо популяризації книги. Зокрема, презентації книг: «Українці: Свята. Традиції. Звичаї», за участі дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб та «Історія запорозьких козаків для веселих дітлахів», що перетворилась у свято українського козацтва з конкурсною програмою «Козацькі забави». Знайомство з книгою сучасної письменниці З.Мензатюк «Український квітник» надало можливість дітям послухати мініатюрні есе авторки про найулюбленіші квіти. Рекламний вернісаж «На дозвіллі не сумуй: почитай і поміркуй» запросив дітей до читання творів українських і зарубіжних письменників-ювілярів. Зимова акція «Читаємо книги про зимові свята» виявила неабиякий інтерес відвідувачів до народознавчої літератури. Родзинкою Дня інформації «Розмаїття нових видань» став огляд-знайомство «Новинки домашньої бібліотеки», який підготували і провели користувачі молодшого шкільного віку. 

Учасники вуличної акції «Міняю кульку на віршик» звичайні перехожі – отримали масу задоволення від спілкування. На центральній вулиці селища користувачі-діти звертались до людей з проханням на деякий час полинути в дитинство, пригадати і прочитати віршик, за що отримували кульку і пам’ятку «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі…». А після проведення ще однієї акції «Відпусти свою книгу у широке плавання» бібліотека отримала 24 нових видання, які подарували родини Лісняк та Полєтаєвих.

У шевченківські дні відбулись: літературне свято «Тече вода з-під явора…», екскурсія до селищного пам’ятника Т.Шевченку «Ми тебе не забули, Тарасе», конкурс читців Тарасової поезії «Візьму у руки я «Кобзар». До останнього заходу бібліотекарі виготовили пам’ятку читачу «Десять заповідей Т.Г.Шевченка». Діти в українських костюмах читали вірші поета. Усі разом декламували «Заповіт» Т.Шевченка і створили «Вінок шани Кобзареві»: кожен учасник написав улюблений твір поета на «пелюстках» квітів, які з’єднали у вінок.
На інтелектуально-розважальний турнір «Європа – це дім, де живеш я і ти» були запрошені користувачі-семикласники, які розділились на дві команди «Єврики» і «Гривники» і змагалися за звання кращих знавців європейських країн. У ході турніру використовувались: викладка літератури «Ліричні мотиви європейської поезії», тематичні закладки «Що ти знаєш про Європу?», зіркові схеми, фото відомих людей, музичних груп та інше.

Надовго запам’яталися юним відвідувачам День Сніговика та День іменинника. А День Солодкоїжок визнаний дітьми одним з кращих заходів літа. Адже на захід до дітей завітала майстриня кондитерських справ Олеся Глінкіна, яка не лише познайомила дітей з фото своїх виробів «Мої солодкі фантазії», а й пригостила смаколиками. У День шоколаду «Смачна країна Шоколадія» дітлахи взяли участь у кондитерських посиденьках, під час яких, за чашкою чаю, вели розмову про шоколадні уподобаннями. А потім виготовляли квіточки на майстер-класі «Іграшки з обгорток цукерок».

 

пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

Палітра заходів-2015 Новомиргородська РДБ

Колектив Новомиргородської РДБ у своїй роботі віддає перевагу народознавчому напряму, завдяки чому допомагає юному поколінню краще вивчати українські традиції, обряди, звичаї, відповідну літературу, прищеплює любов до рідного краю і Батьківщини.
Задля цього створено експозицію «З народної криниці», що постійно поповнювалась новими матеріалами: поробками, ляльками-оберегами, предметами вжитку, виставкою вишивок «Жива душа з чарівних ниток».

У бібліотеці працює народознавчий гурток «Златопілля», заходи якого завжди костюмовані, театралізовані, з елементами фольклору. Так, наприклад, гуртківці, під час народознавчого калейдоскопу «Масляна прийшла, мед на млинці принесла», познайомили запрошених в ігровій формі з усіма дійствами цього свята: дівчата сповивали і квітчали колодку, представляли забави, ігри, співали частівки та водили весняні хороводи. Конкурсно-ігрова мозаїка «Козацькі витівки» захопила присутніх розповіддю про історію козацтва та різними змаганнями. 


Народознавча година «Варись, варись, борщику або смачний улюбленець народу» мала також дух змагань. Її учасники виступили в ролі юних господарок і господарів і показали поетапно свої здібності у приготуванні страви. А потім усі разом слухали українські пісні про борщ. На народознавчі посиденьки «У ніч перед Різдвом з героями М.Гоголя» до користувачів завітали персонажі твору Оксана, Солоха та інші, які розповіли як раніше проходив цей вечір. Діти із задоволенням подивились театралізовані уривки з твору «Ніч перед Різдвом», відповідали на питання вікторини та вчилися співати колядки.


 Щоб дозвілля дітей влітку було захоплюючим і корисним бібліотекарі РДБ організували літню читальну залу «Бібліотека на галявині» для вихованців дитячих садочків, школярів зі школи-інтернату та табору «Дружба» при ЗШ №1. А на літніх майданчиках міста провели бібліотечний десант «Якщо ви не читали, то ми йдемо до вас» та сімейні читання «Літературні лавочки під відкритим небом».




Палітра заходів-2015 Новомиргородська МДБ

Новомиргородська МДБ розташована у маленькому приміщенні, в якому можуть ледь розміститися 10 користувачів, не має жодної одиниці копіювально-розмножувальної техніки та її фахівці завзято працюють зі своїми користувачами – вихованцями дитячих садків, учнями загальноосвітніх шкіл і школи-інтернату, у літніх оздоровчих центрах, у місцевому парку, на вулицях міста. Представляють дітям сучасні бібліотечні заходи різної тематики і форм, де завжди є місце книзі. Ось деякі з них.

 Атмосфера гостинності панувала серед гостей МДБ на фольклорній веселці «Багата хата пирогами», у підготовці і проведенні якої взяли участь користувачі-дівчата. Вони власноруч готували свої улюблені страви з української кухні, а потім розповідали про них і ділилися з присутніми рецептами. Народознавча розвідка «Писанкарство на Україні» допомогла відвідувачам чимало дізнатись про розвиток писанкарства та навчитись розрізняти роботи майстрів різних регіонів країни. Учасники народознавчої години «Калинонька – України донька» розповідали своїм одноліткам легенди, вірші та співали пісні про калину. Зацікавив усіх прихід на захід читачки бібліотеки та її мами в українських костюмах, які принесли коровай, спечений з нового врожаю. 
Влітку бібліотекарі обслуговували дітей з оздоровчих таборів та школи-інтернату з обмеженими слуховими можливостями у «Парку «Читайликів». Конкурс «Юні книголюби», казкове «Поле чудес», бліцтурнір «Розумники і розумниці», інтелектуальні ігри «Слабка ланка», «Пінг-понг», гра-сюрприз «Солодкий дощик», флеш-моб та різні вікторини дали можливість дітям цікаво і змістовно проводити дозвілля з книгою.
Заслуговує на увагу робота дитячої літературної студії «Обрій», що функціонує при МДБ досить давно. Тут юні обдарування й минулоріч вдосконалювали свої письменницькі здібності. З цією метою на засідання студії запрошувались члени літературно-мистецького об’єднання «Вись», які давали професійні поради та допомагали видавати літературні твори юних, що заслуговують на увагу читачів. У червні пройшов конкурс серед студійців на краще написання власної казки, переможницею якого стала А.Соколюк, учениця 6 класу ЗШ № 2.


четвер, 18 лютого 2016 р.

Палітра заходів-2015 Дитячий відділ Маловисківської РБ


Для відвідувачів дитячого відділу Маловисківської РБ корисними були заходи, що формують їхню валеологічну та екологічну свідомість. Так, бібліотечна програма «Здоровим бути – круто!» допомогла учням школи-інтернату, користувачам бібліотеки запам’ятати поради та основні правила здорового способу життя. Діти переглянули книжкову виставку, змагались у конкурсах «Лото - здоров’я», «Книгу прочитаєш – про здоров’я все пізнаєш», «Розгадай кросворд» та інших. 

Екологічна година «Душа природи чуйна і ласкава» розпочалась з огляду виставки, де були представлені не тільки книги, а й фото. Діти слухали та обговорювали оповідання «Відпочинок у лісі», пригадували правила поведінки на природі, грали в ігри «Весняні квіти», «Лікарські рослини», розгадували кросворди.

      Не один рік бібліотекарі у співпраці з дитячими садками «Чебурашка» та «Ромашка» закладають фундамент для формування майбутніх читачів серед дошкільників за допомогою «Виїзної читальної зали». Сюди, до середніх та старших груп, бібліотекарі приносять літературу: казки, оповідання, вірші, з питань виховання та розвитку мовлення тощо, з якими знайомляться не лише діти, а й вихователі та батьки. У звітному році збільшилась кількість груп. Якщо у 2014 році бібліотекарі обслуговували 5 груп дітей, то у 2015 році – 9. Усього обслужені 1760 дошкільнят, яким надано 2428 прим. документів.


Щоб краще дітям зрозуміти, що таке духовність і патріотизм, що відбувається на сході України, до бібліотеки запросили учнів гімназії на зустріч з учасником АТО В. Івандюком, який приїхав на короткостроковий відпочинок. Діти затамувавши подих слухали розповідь про військові будні, важливість волонтерської допомоги та підтримку земляків. Солдати дуже цінують дитячі малюнки та обереги, які зігрівають їхні душі. Учасники зустрічі щиро подякували своєму земляку за вірну службу. На жаль, через два місяці після від’їзду до АТО, він загинув.






Палітра заходів-2015 Дитячі бібліотеки Кіровоградської МЦБС

Фахівцями дитячих бібліотек Кіровоградської МЦБС втілено багато цікавих тематичних заходів.

                       

Всеукраїнський тиждень дитячого читання вилився у літературно-розважальне розмаїття: фестиваль читання «Відкрий свою книгу», креативний карнавал літературних героїв «Ми прийшли до вас із казки», зустрічі з письменниками «Творили й творимо для вас», інтерактивні ігри «Граючись, розвиваємось», лялькові вистави театру книги «Буратіно» (при ЦМДБ) та майстер-класи. Завершальним акордом Тижня став загальноміський великомасштабний захід «Читай-фест», що відбувся 2 квітня у Міжнародний день дитячої книги, на площі біля міської ради. Кожна бібліотека МЦБС прийшла з активом користувачів, а це понад 400 дорослих і дітей. Кіровоградці побачили рекламу бібліотек, яскраві виступи юних талантів і дорослих, які представляли кожен «свою бібліотеку»: учасники фабрики читацьких талантів «Крок до успіху», аматорські танцювальні колективи, співаки, письменники-земляки. Святкова програма завершилася флеш-мобом «Книга єднає!». Під час Дня відкритих дверей «Місту присвячується» працівники ЦМДБ разом з активом бібліотеки, вийшли на вулицю з інформаційно-рекламними акціями «Фотопортрет з улюбленою книгою» та «Кіровоград, читай!». За словами бібліотекарів найбільшу цікавість до заходу виявили діти-переселенці з м. Донецька та Донецької області. Віртуальна подорож «Пішки в історію або прогулянки рідним містом», матеріали виставки-інформіни «Кіровоград – історія продовжується», надані Кіровоградською обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, розширила знання відвідувачів про край. ЦМДБ у співпраці із обласним радіо «Скіфія-центр» започаткувала проект «Читай, Кіровоград». Ведучі радіопередачі – активні читачі, які беруть безпосередню участь у виборі теми, написанні сценарію та виступають в ефірі з розповіддю про прочитане.

 Відвідувачі бібліотеки-філії №19 разом з учасниками АТО та волонтерами громадської організації «Спільні сили» провели акцію «Мирне небо», запустивши в повітря зелені ліхтарики, як символ почуття вдячності за мирне та чисте небо і спокій на кіровоградській землі. До свята захисників України відбувся День героя «Дякуємо за життя!». Від воїнів-земляків бібліотекарі отримали дорогоцінний подарунок  – бойовий прапор з підписами бійців.

З нагоди Дня українського козацтва бібліотека-філія №13 приймала гостей зі школи № 20. Із підготовленого бібліотекарями відеоматеріалу діти дізнались про козаків-характерників: чому їх так називали, що особливого було в цих воїнах, якими таємницями і секретами вони володіли. Ну, а щоб хлопці могли довести, що вони справжні козаки, їм запропонували конкурсно-розважальну програму «За світ встали козаченьки».

До бібліотеки-філії №19 завітали відомі українські дитячі письменники із КиєваІван Андрусяк та Сашко Дерманський. На зустріч зібрались як шанувальники улюблених авторів, так і ті, хто вперше почув про їхні твори. Після заходу письменники ще довго спілкувались з читачами і бібліотекарями та фотографувались на згадку. 



середу, 17 лютого 2016 р.

Палітра заходів-2015 Новоархангельська РДБ

Читачі Новоархангельської РДБ були учасниками різноманітних заходів, під час яких збагатилися цікавою інформацією, яскравими враженнями та весело провели дозвілля.
Увагу відвідувачів привертали: книжкова виставка «Мій край і я, чим більше думаю, тим більше бережу»; краєзнавчий куточок; краєзнавчі мандри «У бібліотеці побувай та дізнайсь про рідний край», поетичний марафон «Мала Батьківщина – велика любов», де звучали вірші, присвячені рідному краю у виконанні дітей; матеріали нової тематичної теки «Славні сини Новоархангельщини», про відважних земляків, які несуть службу в зоні АТО;

Особливо дітворі запам’яталися заходи до Всеукраїнського Тижня дитячого читання.  Літературний ранок «До нас у гості завітай, книгу зі святом привітай» запросив дітей до гри «Мандри сторінками улюблених книг» та вікторини «Ця улюблена фантастика». Бібліотечні посиденьки «Скажи мені, що ти читаєш» зацікавили юних читачів розповідями їхніх ровесників  про прочитанні книги, які їм сподобалися: «Робінзон Крузо» Д.Дефо, «Тореадори з Васюківки» В.Нестайка, «Гобіт» Д.Толкієна. Літературний фуршет «Бібліотечна країна запрошує в казку» та вечір книголюба «День знайомства з сучасною книгою» надали можливість більше дізнатися про творчість письменників-казкарів та літературні новинки. 

Під час гри-подорожі «Періодику читай – світ навколо пізнавай» діти побували на журнальному кастингу «Преса на всі інтереси» .