вівторок, 15 березня 2016 р.

До Тижня дитячого читання Про видавництво "Ранок"


                    Видавництво  «Ранок»  засноване у 1997 році у м. Харків і вже, майже, 20 років плідно працює на книжковому ринку України. За цей час видавництво здобуло велику прихильність серед читацької аудиторії як дорослої, так і дитячої. Основною спеціалізацією видавництва є випуск навчально-методичної літератури для вихователів дошкільних навчальних закладів та вчителів. На сьогодні вийшло понад 6 тис. книжкових видань.
         Окреме й дуже важливе місце у переліку книжкової продукції займає дитяча література – понад 4 тис. найменувань. Маленьким читачам пропонуються яскраво оформлені книги, які мають цікаве й змістове наповнення. Видавництво «Ранок» першим в Україні налагодило серійний випуск книг для тих, хто ще не вміє читати, не почав ходити і, навіть, говорити. Серед книг видавництва немає нецікавих. Тут можна побачити книги у незвичайному подарунковому оформленні, книжки з наліпками, саморобки, розмальовки, на картоні тощо.

Досягнення  видавництва  у  цифрах  і  фактах:

* випущено понад 800 нових книг і навчальних посібників загальним тиражем понад 12 мільйонів примірників щорічно;

* книги виходять у світ російською, українською, румунською, казахською, німецькою, англійською мовами;

* започатковано спільні проекти з провідними видавництвами США, Німеччини, Франції, Італії, Іспанії, Великої Британії, Бельгії;
                      
* відкриті регіональні представництва у 27-ми містах України та офіційні пред­ставництва в Росії, Казахстані, Молдові, Білорусі;     

* видавництво є учасником благодійних акцій і проектів, здійснює шефство над дитячими інтернатами, будинками дитини, надає безоплатну допомогу міським і сільським бібліотекам України.

* у 2013 та 2014 роках видавництво «Ранок» посіло друге місце у рейтингу довіри українських читачів (за даними дослідження компанії «Київстар» та агенції «СРК»). У 2015 році «Ранок» включено до десятки кращих українських видавництв за рейтингом журналу «Forbes».

Розподіл  дитячих  книг  за  групами, 
кожна  з  якої  має  свої  серії

1. «Читаємо дітям» має серії: «Почитаймо ввечері», «Пригоди ведмежа Падінгтона», «Улюблена мама», «Почитайте для малечі», «Скаррі», «Найкраще для малечі», «Книжки для всієї родини» та інші.                                                Найбільш значимими серіями є «Письменники – дітям», «Світова класика – дітям». У першій зібрані кращі казки, оповідання, вірші, пісеньки і байки для дітей, їх написали видатні письменники минулого і наші сучасники. У другій – привертають увагу оригінальні, яскраві та надзви­чайно емоційні малюнки знаменитого італійського художника Тоні Вульфа, який за­служено вважається класиком дитячої ілюстрації.  

2. «Читають діти» складається із серій: «Мандри Гуллівера», «10 історій по складах», «Тепер я можу читати», «Читаємо по скла­дах», «Улюблена книга дитинства», «Хутряні помпони і Ко», «Банда Піратів», «Сестри Грімм». 
     У серії «Улюблена книга дитинства» зібрані найкращі твори дитячих авторів. Тут кожна книжка — яскравий казковий світ пригод.

3. «Книги для підлітків» увійшли такі серії: «Світове фентезі», «Хроніки шукачів світів», «Країна фентезі», «Хрангели», «Таємниця Мораг», «Відьма Тхнусія», «Світ Корнелії Функе», «39 ключів», «Шкільні прикольні іс­торії», «Психологія для підлітків», «Не тримаючи язика за зубами», «Персі Джексон», «Усі пригоди Лоли», «Швидка допомога», «Читаємо із захопленням». 
      «Оксамитова колекція» включає відомі твори світових класиків дитячої пригодницької лі­тератури: Ж. Верна, 0. Дюма, М. Ріда та багатьох інших.

За матеріалами веб-сайту видавництва «Ранок»
http:// www.ranok.com.ua

понеділок, 14 березня 2016 р.

До Тижня дитячого читання Про "Видавництво Старого Лева"


«Юні друзі!
Чи ви вже чули про Старого Лева, що оселився у княжому місті Львові? Його по­мешканням стала затишна мансарда під дахом старовинної кам'яниці за адресою: місто Львів, площа Ринок, Четверта мансарда від Нептуна на захід, узору скрипучими дерев’яними сходами, за високими різьбленими дверима з дзвінком.
Він великий мандрівник і щирий приятель дітей. Звідусіль де б не мандрував, Старий Лев привозить до Львова казки та різноманітні оповідки. А буває він у великих і зовсім крихітних країнах, багатих та геть убогих; знайомиться з кращими казкарями світу і кож­ну нову казку привозить до свого міста і колекціонує. І вже зібралася колекція казок, яку Старий Лев зберігає в просторій залі свого помешкання. У колекції - тисячі скриньок з темного горіхового дерева, де мешкають різні-прерізні казки.
Та якось Старому Левові стало сумно від того, що ніхто інший їх не знає – і він вирішив видавати книги для дітей, а в них розповідати про казкових героїв, їх пригоди та друзів. Вже старому Левові було надзвичайно важко самому це робити. Тож він знайшов собі вірних помічників, яких і попрохав підсобити. Ось так і виникло «Видавництво Старого Лева», де безліч друзів Старого Лева опікуються юними читачами, готують для них прекрасні оповіді і малюнки, розповідають маленьким про наш великий світ».

З часу заснування видавництво дбає про видання українських та сучасних закордонних творів, серед яких велика частина — для дітей, підлітків та юнацтва, які мають особливий літературно-мистецький та поліграфічний рівень. Книги Старого Лева вийшли англій­ською, французькою, корейською мовами. Видавництвом презентовано спільний німецько-український соціально-літературний проект «Мама по скайпу», який присвяче­ний проблемі трудової міграції батьків.
Серед українських авторів з видав­ництвом співпрацюють: Зірка Мензатюк, Григорій Фалькович, Ніна Бічуя, Дарія Цвєк, Олександр Гаврош, Валентин Бердт, Олекса Росич, Сергій Гридін, Оксана Сайко та інші. До роботи долучаються перекла­дачі і редактори — Наталя Іваничук, Ві­ктор Морозов, Неоніла Стефурак, Божена Антоняк, Лариса Андрієвська. Ілюстрації до книг створюють найкращі художники — Олег Петренко-Заневський, Катерина Штанко, Володимир Штанко, Світ­лана Хміль, Максим Паленко, Сергій Храпов, Івета Ключковська.
Книги видавництва неодноразово були відзначені званням «Книга року» та особливими преміями Форуму видавців у Львові. «Казка про Старо­го Лева» та книга «Хто зробить сніг» Тараса і Мар'яни Прохаськів увійшли до світо­вого дитячого каталогу «Тhе White Ravens» (Білі круки).
Титул «Книжка року» отримували ви­дання: «Малятам і батькам» Дарії Цвєк; «Чи є в бабуїна бабуся?» Мар'яни Савки; се­рія книг Туве Янсон «Країна Мумі-тролів» та «Казочки-куцохвостики» Зірки Мензатюк. Були й спеціальні відзнаки. Зокрема: книга Валентина Бердта «Мій друг Юрко Циркуль» стала лауреатом української премії «Великий їжак»; збірка Гурама Петріашвілі «Казки ді­дуся Гурама» посіла друге місце у кон­курсі «UkrainianBestBookAward»; збірка оповідань Оксани Сайко «Но­венька та інші історії» потрапила в короткий список щорічної пре­мії від телерадіокорпорації «Книга року ВВС»; книга Тетяни Щербаченко «Як не за­блукати в Павутині» отримала спе­ціальну відзнаку від компанії «Київстар» у рамках традиційного щорічного конкурсу «Найкраща книга Форуму видавців»; книга «Зірки і макові зернята», ав­торами та ілюстраторами якої ви­ступила творча майстерня «Аґрафка» (Романа Романишин і Андрій Лесів) увійшла до числа переможців Міжнародної книжкової виставки у м. Болонья (Італія) в номінації Орега Ргіmа.
Крім цього, «Видавництво Старого Лева» отримало спеціальну відзнаку «Україна унікальна» за найкращі видання з історико-культурологічної тематики для маленьких патріо­тів від Міжнародного благодійного Фонду «Україна 3000» та Асоціації благодійни­ків України.

Серії книг для дітей

Уся дитяча література видавництва упорядкована за серіями згідно з ві­ком дитини.  
Для читання немовлятам (до 2 ро­ків) — серія «Картонні книжки».
Для дітей дошкільного віку — серії «Вірші для малят», «Історії для малят», «Сплет + Рассел».
Для молодших школярів (7-10 років)серії «Книги з кольоровими ілюстрація­ми», «Країна «Мумі-тролів» (представлені повним зібранням культових книг фінської письменниці Туве Янсон про мумі-тролів), «Читання для реготання» (представлені книги найпопулярнішого британського дитячого письменни­ка Джеремі Стронга), «Пригоди Малого Вовчика» (від ще однієї британської зірки — Іана Вайброу), «Обережно, дівчатка!», «Українська сила», «Чотири лапи».
Для підлітків (11-14 років)серії «Дивовижні світи», «Класні історії», «Дітям про бізнес».
Для старшокласників (від 14 ро­ків)серії «Майже дорослі», «Перемага­ючи долю».

На початку квітня 2016 року вийде книжка Софії Андрухович та Мар'яни Прохасько «Сузір'я Курки». І це – перша книжка у новій серії «Напиши мені книжку», яку започаткувала М.Прохасько. На її запрошення автори писатимуть тексти, які вона ілюструватиме.
«Сузір’я Курки» – це історія про дитинство і старість, про зв’язок між живими істотами і природою, про емпатію і страхи, про бабусю і дівчинку, рись і кота, про курку Марічку і велику зоряну курку Іскру, яка дивиться з небес.

За матеріалами веб-сайта «Видавництва Старого Лева»

http://starylev.com.ua/

До Тижня дитячого читання Про видавництво "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га"



    Напередодні величного і яскравого свята Дитячої Книги, що відзначається у березні-квітні по всій країні, подамо декілька матеріалів, які, маємо сподівання, можна буде включити до програми заходів Тижня. Зокрема, це: розповіді про найпопулярніші і найкращі українські видавництва.  Адже, нам, бібліотечним фахівцям, як нікому, важливо не забувати і не губити книгу (слово, інформацію).
З вашого дозволу – декілька думок і порад щодо проведення заходів. Розповіді про відомі видавництва бажано: проілюструвати книгами, фото письменників та героями творів, що вийшли у тому чи іншому видавництві; за необхідністю – представити творчі доробки літераторів, видавців, зачитати уривки з їхніх інтерв’ю; показати лялькову виставу, фрагменти з фільмів, мультфільмів, розіграти сценку за книгами тощо.
Втілити ці бібліотечні продукти можна за допомогою найрізноманітніших бібліотечних форм заходів. Яких? Рішення за бібліотекарем та користувацькою аудиторією, яку обирають.
Важливо не забути й про стиль заходу. Наприклад:  традиційний (академічний), то тоді розповідь має бути натхненною, піднесеною, що слухаєш не відволікаючись, бо дуже цікаво; ігровий (з елементами театралізації); інтерактивний (вікторини, турніри, конкурси тощо); видовищний (електронна презентація заходу будь-якого формату, бук-трейлер, відеофільм) та інші.
Назва заходу повинна бути чіткою, влучною і зрозумілою усім, щоб запам’яталась.
І ще про один, не менш, важливий момент. Час, запланований на захід, має працювати на відвідувача, а не на захід, перевантажений інформацією, іграми, конкурсами тощо.

«Видавництво  Івана  Малковича  «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»

знане у нашій країні та Східній Європі найкращими творами українських і зару­біжних авторів, вишуканими ілюстраціями відомих українських художників. Видавництво засноване у 1992 році відомим укра­їнським поетом, редактором, упорядником, автором та перекладачем кількох десятків книжок для дітей Іваном Малковичем. У 19 років його визнано «Найкращим молодим поетом». Пу­блікацію його першої книги відстоювала знана українська поетеса Ліна Костенко.
Ось як І. Малкович трактує завдання свого видавництва: «Я маю на меті ви­давати не так бестселери, як лонг-селери, себто довгограючі книги з вічними текста­ми й прекрасними малюнками, котрі будуть потрібні багатьом поколінням». Принцип видавництва І.Малковича «…Дуже важливо, щоб у дитинстві все українське «римувалося» у наших дітей з поняттям «якість».
 Видавництво розташоване в самому центрі Києва – на Бесарабці. Слово «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» похо­дить з оповідання Івана Франка «Грицева шкільна наука», в якому діти вчилися читати по складах за фразою: «а баба галамага» (діалектне «галамагати» — «верз­ти дурниці»).
Перша книжка «Українська абетка» побачила світ у липні 1992 року. Понад половина видань здобули перемоги на поважних книж­кових конкурсах. Книжки видавництва стали невід'ємним атрибутом кожної інтелігентної україн­ської родини, одним з найкращих куль­турних презентів у міжнародних контак­тах українців. А діти називають ці книжки своїми улюбленими. Тут трива­лий час співпрацюють знамениті українські ілюстратори Владислав Єрко, Кость Лавро, Євгенія Гапчинська, Софія Усс — автори знаменитих ілюстрацій до казок «Снігова королева», «Казки Туманного Альбіону», «Ліза і її сни», «Ніч перед Різдвом» та інші. Видавництво впевнено завойовує світовий ринок. Викуплено права на 7 книжок для друку в Росії, Англії, Америці. На часі відкриття філій «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ» у Варшаві й Берліні. Та для І.Малковича саме україн­ський ринок завжди залишається пріори­тетним. «Цікаво наповнити ринок для укра­їнського читача — зробити такі книги, щоб в Україні з більшою охотою читали укра­їнською мовою», — каже письменник. Видавниц­тво неодноразово визнавалось найкращим в Україні. Тому все гарно видане називають «абабагаламагією».

Сім  се­рій  книг видавництва

Серію «Антологія світової поезії» розпочато збіркою віршів польського поета-священика Яна Твардовського «Інша молитва». До неї увійшли вибрані твори, які написані впродовж півстоліт­тя. Вікова група: до­рослі, діти старшого шкільного віку.
Серія «Гаррі Поттер» – публікація романів Дж. К. Ролінґ про Гаррі Поттера, перший з яких презен­товано в ніч з 13 на 14 квітня 2002 року. То було грандіозне шоу на нічному Хре­щатику, на яке зібралося більше тисячі людей з дітьми заради україномовної книги. Книжка завоювала першу премію Націо­нального конкурсу «Книга року — 2002». Переклад 5, 6 та 7-го томів українські чита­чі мали змогу прочитати чи не найпершими в світі після англомовних «поттероманів». Видавництво володіє ексклюзивними правами на видання серії романів «Гаррі Поттер» в Україні. Книги про Гаррі Поттера у виконанні «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ» мають незмінний успіх, кожен том передруковується по кілька разів на рік. Українські переклади вважаються одними з найкращих у світо­вій «Поттеріані». Оригінальні обкладинки українського «Поттера» багато фахівців ви­знають узагалі найкращими.
Перед виходом заключної саги про Гаррі Поттера в ефір ви­йшло велике телеінтерв'ю з Джоан Роалінг, записане в її кабінеті.
Останні романи з даної серії: «Фантастичні тварини і де їх шукати» (2014) та «Квідич крізь віки» (2015).   
Серія «Книги, які здолали час» представлені визнаними дитячими творами зарубіжних авторів: Л.Керола, М.Твена, Дж.Свіфта, а також перекладами україн­ською трьох творів М.Гоголя «Тарас Буль­ба», «Ніч перед Різдвом», «Вій». У 2016 році колекція поповниться «Маленьким Муком» В.Гауфа і «Велетнем-себелюбцем» О.Уайльда.
Назва серії «Міні-диво» розшифровується так: «Міні-ціна за Диво-книжку». Підбірка складається з семи популярних книг: Г.X. Андерсен «Снігова Королева»; «Падав сніг на поріг»: дитячі вірші українських поетів; Сергій та Марина Дяченки «Літаю­чий капелюх», «Фантастична казка»; «Їде мишка»: дитячі вірші україн­ських поетів для найменших; «Робін-Бобін»: дитячі вірші іноземних поетів; «Котик та півник»: українська народ­на казка; «Хатка, яку збудував собі Джек».
Кожна із семи книжок в різний час ставали переможцями престижних націо­нальних книжкових конкурсів. Твори дру­куються у зменшеному форматі, загальний тираж серії — 1 мільйон примірників. Ціна кожної книги для кінцевого споживача — 1 гривня. Розповсюдження здійснюється через відділення «Укрпошти», що забез­печує широкі можливості для передплати, включаючи найменші населені пункти.
Серія «СміхоТерапія» представлена збірниками гуморесок П. Глазового та співомовок С. Руданського. Серед гуморесок, що адресова­ні передовсім дорослим, є й такі, які з радістю читаються уже кількома поколіннями школярів.
Серія «Українська поетична антологія»це збірки поезій сучасних українських лі­тераторів таких, як Ліна Костенко, Юрій Андрухович, Ян Твардовський, Сер­гій Жадан, Наталка Білоцерківець та інші. Це невеличкі томики поезії обтягнені тканиною, які так приємно брати до рук. Йдучи в ногу із сучасністю, видав­ництво нещодавно створило інтерактив­ну книжку для іРаd «Снігова королева» і записало «Улюблені вірші» аудіо книгою. У 2016 році серію доповнить збірка «Празька школа» до якої увійдуть твори Дараган, Ольжич, Маланюка, Стефановича, Драй-Хмари, Лівицької-Холодної, Теліги та збірка «Київська школа» (Голобородько, Воробйов, С. Вишенський, Кордун).
До «Дорослої серії» входять видання як класиків, так і сучасників української та зарубіжної літератури. Своїми вибраними творами пред­ставлені Ліна Костенко, Павло Загребельний, Юрій Косач, Франц Кафка, Джоан Роулінг, Маргеріт Дюрас. У 2016 році планується до видання двохтомник вибраних творів Ліни Костенко: вірші, історичні романи, авторські коментарі.


За матеріалами сайту видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»

http://www.ababahalamaha.com.ua/

неділю, 6 березня 2016 р.

Вітання з 8 Березня

Дорогі   наші   колеги!

Прийміть  найщиріші  вітання  зі  Святом  Весни!




Палітра заходів-2015 ЦДБ ім. Ю.Гагаріна Олександрійська МЦБС

ЦДБ ім. Ю.Гагаріна Олександрійської МЦБС завжди використовувала розмаїття існуючих методів і форм у проведенні заходів для користувачів, що вирізняються інформаційною насиченістю, інноваційністю та креативністю. Основне направлення у роботі бібліотеки – інтелектуальний, творчий та особистісний розвиток користувачів. На це були спрямовані заходи різної тематики. Наприклад: свято єднання «Нині свято нашого народу! Свято України й роду!»; вахта пам'яті «Віват весні, салют Перемозі!»;   історичний екскурс «Стежинками партизанських перемог»;  зустріч з воїном АТО «Ми аплодуємо патріотизму героїв нашого часу»;  свято юних козачат «У хоробрі козаки будем гратись залюбки», проведений спільно з ГО «ВІРА»; літературно-краєзнавчий вечір «Моє місто рідненьке, колиско моя! Пронесу я до тебе любов крізь життя»;   історико-краєзнавчий круїз «Ми знаємо все про край, де живемо»; марафони дружби та етикету «Думай добре, роби добре, і буде тобі добре»;   літературно-музичне свято «Ми всі в душі потроху від Шевченка...»;   Тижні – бібліографії «Під парусом книги – до нових відкриттів», новорічного дозвілля тощо.
У 2015 році мали продовження бібліотечні проекти «Бібліомістечко – дитячий простір»,  «Надаємо крила», «Літні промінці на книжковій полиці», що сприяли залученню дітей до бібліотеки та розвитку читання. Розроблено нову програму «Я - громадянин, я - патріот, я  - житель свого міста» з циклом право освітніх заходів: віртуальний правовий калейдоскоп «Шлях, який ми обираємо»; зустрічі з працівниками правоохоронних органів «Дитяче обличчя злочинності»; правознавча мандрівка «Нехай же стане Днем дитини у всьому світі кожен день», зустріч у рамках акції «16 днів проти насильства», інтелектуальний колаж «Мандруємо дорогами країни Правознавства»; година міркування «Чи бувають права без обов’язків»; казково-правовий круїз «Мандрівка у правовий світ»; лялькова вистава «Пригоди Маленького чоловічка»; виставка дитячого малюнку «Я маю право!».
Щорічно увага фахівців прикута до користувачів-дітей з особливими потребами та їхніх батьків. У звітному році, на базі бібліотеки, двічі проходив міськ/районний семінар  на тему «Терапевтичне батьківство» з метою підвищення рівня компетентності прийомних батьків за участі фахівців районного, міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, медиків бібліотекарів. Напередодні Міжнародного жіночого дня дітей з обмеженими фізичними можливостями та їхніх мам запросили до участі у театралізованому дійстві «Чарівна музика звучить, і казка перед нами оживає».

Літературно-ігрова програма «Ура! Ура! Веселий час! Прийшли канікули до нас» зібрала понад 70 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах та їхніх батьків. Розважальний захід «Старий Новий рік – чудове свято, буде радості багато» відбувся для дітей, батьки яких захищають державу на Сході України. Діти із сімей переселенців побували на благодійній акції-святі «Школярик», а дітки з обмеженими фізичними можливостями двічі збиралися у бібліотеці на міському фестивалі «Повір у себе», влаштованому спільно з міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Під час заходів обдарована малеча, не зважаючи на функціональні обмеження, демонструвала свої здібності.
Добра традиція ЦМДБ – представлення робіт вихованців Будинку дитячо-юнацької творчості гуртків килимарства, вишивки, поробок з паперу. Цікавими і неповторними були виставки «Мистецька райдуга дитинства», «Художня вишивка», «Оригамі» та інші. 

Розвитку здібностей і захоплень дітей сприяла і творча майстерня «Чарівний клаптик», що функціонувала у відділі естетичного виховання.
Як завжди, успіхом користувався бібліотечний Інтернет-центр, де відвідувачам адресувалось багато не стандартних заходів, таких як: вернісаж «Улюблена книга в Павутині», віртуальні –  ігродром «Чарівний маг – Інтернет» і круїз «Парад країн Європи»,  web-мандрівки «Веселі канікули в Інтернеті» тощо. 

Дуже захопив дітей захід – інформаційне раллі «Обертаючи глобус», де можна було подорожувати континентами планети, зокрема Африкою, провідниками у якій стали «мавпочка» і «тигр». А віртуальні презентації дозволили якомога глибше поринути у таємничу африканську савану, чарівні краєвиди пустелі, дізнатися про звичаї тамтешніх народів. Також, мандрівники раллі мали змогу одягнути на себе кольорові маски африканських тваринок і взяти участь у вікторині.
ЦМДБ удосконалювала рекламу бібліотечних послуг. Було створено 6 відеороликів про роботу бібліотеки та 62 видання на паперових носіях – буклети, закладки, пам’ятки, кишенькові календарики, рекламні прапорці, флаєри тощо. 

Беручи до уваги патріотичні настрої суспільства, працівники на одній із стін приміщення бібліотеки відобразили фрагмент національної вишиванки. Вже з перших днів появи малюнку, олександрійці із задоволенням фотографувались на красивому фоні. Бібліотекарі МЦБС, у т.ч., й ЦМДБ, брали участь у Всеукраїнському конкурсі «Творчий злет: молодий бібліотекар року 2015». Створені ними відеоролики, можна переглянути за посиланнями:


пʼятницю, 4 березня 2016 р.

Палітра заходів-2015 Дитячий відділ Олександрійська ЦРБ

Усі фахівці Олександрійської ЦРБ, у т. ч. й відділу обслуговування дітей, щорічно займаються організацією, розробкою і втіленням заходів не лише серед користувачів своєї бібліотеки, а й сільських філій. Серед актуальних заходів для юних відвідувачів були ті, що утверджували дух українського народу та єдність поколінь. 
Це: флеш-моб «Незалежна і єдина, будь навіки, Україно!»,  година сильних духом «Нація, яка не капітулює», гра-змагання «А ми роду козацького…», актуальний діалог «Вітчизна – то і альфа і омега», на який було запрошено учасника АТО О.В.Башкалова; літературно-драматична композиція «Голодомор 1932-1933 років: історія і пам'ять»; правова гра-подорож «Сторінками Конституції» проведена спільно з Олександрійським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і районним будинком культури; Шевченківські читання – разом з ГО «Сокіл» та «Славутич».
У святі «А без села, яка там Україна» взяли участь усі працівники бібліотек системи. Неординарною була презентація видання з історії населених пунктів Олександрійського району та зустріч з його упорядником Л. Балацьким, головою Олександрійського відділу Українського географічного товариства, лауреатом обласної краєзнавчої премії імені В.Ястребова, що відбулись у рамках проекту «Історія міст і сіл України. Кіровоградська область». Також, працівники ЦРБ взяли участь у районному конкурсі на кращий ескіз пам’ятника загиблим воїнам-героям Олександрійщини, учасникам АТО.
Працівниками ЦРБ розроблено і проведено цикл заходів для користувачів-дітей, що відпочивали у пришкільних літніх таборах району. Зокрема, читацький чемпіонат «Книжкова естафета сонячного літа» (ЦРБ); програми – конкурсно-ігрова «Активні та кмітливі» (табір «Дружба») та конкурсно-розважальна – «Книжковими стежками літа» (Косівська ЗШ); лялькова вистава «Поради лікаря Апчхи» (Новопразький НВК); літературно-розважальний квест «Літня казка в бібліотеці» (Олександрівська ЗШ );  бібліолото «Літо книжкового кольору» (Протопопівська ЗШ). Також, у навчальних закладах району за участі бібліотечних працівників відбулись: вуличні - акція «Хто книги читає – успіх професійний здобуває» та ігротека «Спортивні забави для розвитку й розваги»; актуальний репортаж «СНІД – самознищення людства»;  година відвертої розмови з елементами тренінгу «Здоров’я – запорука професійного успіху»  та інші.
Бібліотекарі району завжди виявляють творчу активність щодо участі у різноманітних проектах. 

Відділ обслуговування дітей ЦРБ спільно з Громадською організацією «Творчість. Ініціатива. Енергія» (с. Березівка) стали переможцями проекту «Територія «Support life» (Підтримка життя) у межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за фінансової підтримки Європейської комісії в Україні. Мета проекту: сприяння соціальній адаптації дітей внутрішньо переміщених осіб з Криму, Донецької та Луганської областей, які проживають в селах Березівці, Войнівці, Головківці, селищах Нова Прага, Приютівка, спільно з бібліотеками цих сіл. Сума гранту – 37,0 тис. грн. На виділені кошти закуплено обладнання, передбачене проектом: фліп-чарт; для роботи лялькового театру – ширма, ляльки, акустична система; для створення відеороликів – відеокамера, планшет; для розташування друкованої продукції – підставки «Бурда». Один раз на місяць відбувались консультування юриста та психолога для переселенців. Створено блог «Support life». Проведено низку заходів для дітей-переселенців та шкільних колективів, в яких вони навчаються: тренінги з використання методу NVC (ненасильницького спілкування) «У колективу – велика сила», психологічно-правова майстерня «Все в твоїх руках», краєзнавчий квест «Подорожуємо рідним краєм», одним із завдань якого було виготовлення ляльки-мотанки. Відбулися лялькові вистави «Казка навчить, як у світі жить», де на прикладі казкових героїв діти засвоювали необхідні моделі поведінки, навчалися реагувати на життєві ситуації. Видано друковану продукцію: флаєри «Твоя територія підтримки», банери «Територія «Support life», буклет з порадами для батьків та вчителів «Як допомогти дитині адаптуватись до нових умов життя» тощо.

Працівники ЦРБ взяли участь у конкурсі цифрових історій, оголошений American House Kyiv. Було створено і розміщено на бібліотечних ресурсах та у YouTube ролик «Мультпаралелі незалежності»   https://www.youtube.com/watch?v=H-gEjnQQ9c8
ЦРБ взяла участь у регіональному конкурсі видавничої продукції на краще методичне та бібліографічне видання публічних бібліотек Півдня України, куди надіслано матеріали: навчально-тематичну програму підвищення фахового рівня «Бібліотекар в стилі «modern», бібліографічний покажчик «Мужність і відвага нескореного покоління».
У результаті перемоги ЦРБ у спільному конкурсі програми «Бібліоміст» та Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA «Кіноклуб Docudays UA в бібліотеці» при ЦРБ створено кіноклуб «Ракурс».