пʼятницю, 20 травня 2016 р.

С.Конюшенко про Дитячий Форум 2016 у Львові

І знову про Дитячий Форум у Львові від Софійки Конюшенко, переможниці «Книгоманії 2016» з м. Олександрії, яка представляла Кіровоградщину.
Виклад короткий, але змістовний, сповнений емоцій і щирий. До того ж, у нашої переможниці, здається, є літературні здібності. Думаємо, ви це відчуєте, коли дізнаєтесь, про що вона написала і як.

«Я вперше у Львові, думала, що це місто зустріне мене дощами, але прийом був сповнений сонця, гостинності та літературної магії.

Хочу зазначити, що конкурс перевершив усі мої сподівання. Заходи були страшенно цікаві, найбільше сподобалася церемонія нагородження учасників у стилі Гаррі Поттера (по секрету, я хотіла (і потрапила) у темну гільдію J), хоча квест по Львову теж був цікавий, я і мої друзі побували у всіх куточках міста за якихось півтори години.

Щодо харчування, то ми зїдали все, що давали не тільки тому, що були голодні, а ще тому, що всі страви були такі смачнючі!

Загалом, я страшенно рада моєму перебуванню у місті лева і хтіла би звернутися до вас, пані Неллі:
- Дякую за те, що ви є! J




P.S. якби за кожну подяку чи комплімент, надані вам нами, учасниками після виступу ПашКО BАND давали одну гривню, ви би стали мультимільйонером»!

Фото /Vitaliy Hrabar/ Фотоагентство LUFA

Розповіді учасників "Книгоманії 2016" у м. Львів

Як і обіцяли, продовжуємо розмову про «Книгоманію». Учасники від Кіровоградщини повернулись додому і поділились враженнями від перебування на форумі дитячого читання у Львові.
Про перебування у Львові з 12 – 15 травня 2016 року розповіла Алла Миколаївна Сергієнко, завідуюча відділом підліткового читання та інформаційно-консультативних послуг користувачам ОДБ ім. Т.Г.Шевченка, яка супроводжувала наших переможців, а значить – піклувалася, хвилювалася, усюди бувала разом і, зрозуміло, здружилася з ними.

Отже, про перебіг подій у м. Львів від Алли Миколаївни.

«Переможці обласного туру «Книгоманія - 2016», що відбувся 21.04.2016 р. в обласній бібліотеці для дітей ім. Т.Г.Шевченка, допоміг його переможцям – Софії Конюшенко, учениці 7-го класу ліцею інформаційних технологій та Денису Кушніренко, учню 6-го класу НВК №9 з міста Олександрії – здійснити поїздку до Львова з метою участі у фестивалі дитячого читання «Книгоманія».
Окрім мене, учасників фестивалю постійно супроводжували координатор – Неллі Клос та команда волонтерів. Взагалі, організація усіх заходів проходила на хорошому рівні. Це відзначили і діти, і дорослі.
Програма для переможців була насиченою різноманітними заходами і несподіваними сюрпризами. Щоб розповісти про все, потрібно чимало часу, адже для усіх все було вперше і все це було яскравим. Зупинюсь на найцікавіших заходах.
Квест «Не прогав свій шанс стати супергероєм», під час якого діти побували в Палаці мистецтв. Потім відвідали Львівську національну наукову бібліотеку НАН України ім. В.Стефаника з оглядовою екскурсією. Згодом, справжні професіонали, Галина Вдовиченко (журналістка та письменниця) та майстер фотографії фотоагенції LUFA – Віталій Грабар проводили майстер-класи з літературної журналістики і мистецтва фотографії у приміщені Львівської обласної бібліотеки для дітей.
Увечері, 12 травня, у науковій бібліотеці Львівського Національного університету ім. І.Франка відбувалась урочиста церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія – 2016». Тут їх зустрічали улюблені герої Поттеріани, які пропонували їм різноманітні конкурси та розваги. Усі учасники отримали в подарунок книги та читацькі сертифікати. Задоволення ще таке!
Зустрічі з відомими дитячими письменниками дали можливість дітворі безпосередньо поспілкуватись з такими сучасними українськими літераторами, як: Олександр Есаулов, Марина Павленко, Леся Воронина, Христина Лукащук, Оксана Думанська, Тарас Шило, Іван Андрусяк та інші. До таких заходів письменники добре підготувались, бо влаштували дітям «мозковий» штурм «Час читати …по-новому». Було чимало несподіваних запитань на знання творів письменників, чи уважно діти читали і що запам’ятали. А головне: чи сподобались? Відповідь одна. Сподобались і дуже.
До речі, на фестивалі я зустрілась з Іваном Андрусяком, який мене впізнав і ми щиро привіталися. Приємно, що пам’ятає нашу бібліотеку і зустрічі з нашими користувачами.
Також, Софія і Денис брали участь у літературно-пригодницькому квесті, різноманітних ігрових конкурсах і вікторинах, фотосесії біля Палацу Потоцьких, а також брали автографи у письменників, купували книги на книжковому ярмарку, відвідували кафе і просто гуляли вулицями чудового міста.
Родзинкою фестивалю і справжнім сюрпризом для дітей став виступ львівського молодіжної рок-гурту ПашКо ВАND. Під час концерту юні глядачі танцювали, стрибали, підспівували і просто веселилися.

Декілька слів, по-секрету, про тих, ким я опікувалась. Це чудові діти. 
З ними було цікаво. Сумувати не давали. Денис дуже любить читати. Читав у будь-яку вільну хвилинку. Читав навіть на сходах. Софія дуже жвава, відкрита дівчинка. На фестивалі познайомилась з американською сім’єю і невимушено спілкувалась з ними англійською. Зі знанням справи задавала чимало запитань Віталію Грабарю, коли він розповідав про майстерність фотографування.
Моя порада і побажання майбутнім переможцям: читайте багато і уважно, запам’ятовуйте прочитане, набирайтесь знань і прагніть до своєї мети».   

Фото /Vitaliy Hrabar/ Фотоагентство LUFA

понеділок, 16 травня 2016 р.

Упродовж розмови про "Книгоманію 2016"

Упродовж розмови про конкурс дитячого читання «Книгоманія» хочемо більше познайомити з переможцями обласного етапу, як власне читачами, їхніми літературними уподобаннями, завдяки «Топ 5 книг від переможців обласного етапу «Книгоманії», що складені на прохання ГО «Форум видавців» Софією і Денисом.
Отже, шестикласнику Кушніренко Денису подобається читати пригодницькі і фантастичні твори. Тому серед його улюблених – О.Волков «Волшебник Изумрудного Города», В.Нестайко «Тореадори з Васюківки», Г. Троєпольський «Белый Бим черное ухо». На першому місці – «Гарри Поттер» (усі книги) Дж. Роулинг. Цю книжку або ж фільм знають, майже, усі. Тому краще почитаємо розповідь Дениса про книгу О.Макганн «Магическое Перо», яка у його списку на 2 місці: «Книга рассказывает о незабываемом мире полном приключений и тайн. Главные герои книги Тайя и Локрин из гордого и независимого племени – мьюнане. Каждый представитель этого племени может трансформировать свое тело как только захочет. Будто из пластилина, он может слепить из собственной плоти крылья, чтобы летать, как птица, или плавники, чтобы плавать в воде, как дельфин. Тайя и Локрин – брат и сестра. Они становятся невольными похитителями ученого-ботаника Шешила Хруча. Ученый-ботаник работает над сверхсекретным проектом «Урожайный Прилив», но он даже и не догадывается, что цель данного проекта – создание оружия огромной разрушительной мощи. Этот проект принадлежит норанскому правителю для завоевания целых народов. А Тайя и Локрин пытаются ему помешать».  
Інші уподобання має семикласниця Софія Конюшенко:  «…Хотіла би представити вам топ-п’ять моїх улюблених книжок, причому, завдяки деяким з них я зважилася та взяла участь у конкурсі «Читач року 2016». Тож, ось мої топ-п’ять.
 На п’ятому місці книжка  «Гармидер у школі» Джеремі Стронга.  Сюжет розповідає про вчительку на заміну, яка вміла зацікавити учнів будь-яким предметом, проте, це мало досить-таки катастрофічні наслідки для власне, самої школи. Це просто чудова комедія – дотепна і трохи повчальна. …Четверте місце посідає «Три твої імені» Діни Сабітової, реалістична, трішки сумна і водночас сповнена оптимізму книжка. Я люблю твори про життя, а воно буває, як лотерея.  
… «бронзу» отримує трилогія Володимира Рутківського про двох друзів та їхніх чотирилапих вихованців – вовків. Книжка – просто неймовірне поєднання елементів різних жанрів, і взагалі, я би назвала її містико-пригодницько-фантастично-детективним коктейлем, де правдиве переплелося з магічним, смішним і трішки страшнуватим. А ще цей роман чудово розвиває уяву, а отже, і письменницький талант. На другому місці – мій улюблений твір Барбари Космовської «Позолочена рибка», де злилися радість і страждання, кохання та ревнощі, співчуття та банальний людський егоїзм. А «золото» отримує книжка під назвою «Сім звичок високоефективних підлітків», на яку я натрапила випадково. Її автором є Шон Кові, веселий дядько, який встигає кататись на велосипеді, проводити багато часу зі своїми дітьми та ще й бути відомим письменником. …Не в останню чергу завдяки саме цій книжці, я зважилася взяти участь у такому важливому для мене конкурсі «Читач року 2016». І ось зараз я йду до мети, освоюючи сім звичок високоефективного підлітка, щоби забезпечити собі респектабельне майбутнє і популярність у школі, а поєднати це, як відомо, досить важко».

Ось такі захоплення, погляди на життя наших юних користувачів. Зацікавило? Нас, також.

пʼятницю, 13 травня 2016 р.

Про Дитячий Форум 2016 у Львові





   12 травня розпочався Дитячий Форум у Львові, організований ГО Форум видавців. Це - одна з найбільших подій в Україні для розвитку та радості дітей та їхніх батьків.  Відбувається з 2007 року.

Програма свята дуже насичена. Протягом чотирьох днів – 12-15 травня 2016 року на дітей очікують 500 заходів: велика гра «Країна героїв», ярмарок дитячих книжок, ігор та іграшок, літературна програма за участі письменників, науково-пізнавальні заходи та винахідництво, мистецькі та рукодільні майстер-класи, які проводять художники, письменники, актори та інші митці.

У межах Дитячого Форуму відбудеться і заключний етап 12-го Конкурсу дитячого читання «Книгоманія-2016», учасниками якого є 100 дітей і 50 супроводжуючих бібліотекарів з 20 областей України, міст Львова та Києва.

Серед книгоманів і два найкращих читачі від Кіровоградщини – переможці обласного етапу конкурсу дитячого читання «Книгоманія» Кушніренко Денис (6-й клас) та Конюшенко Софія (7-й клас) з міста Олександрії. 




Найближчим часом сподіваємось розповісти про перебування кіровоградців на  Дитячому Форумі.

У публікації використано матеріали сайту «Форум Видавців» та фото: прес-служба Форуму Видавців / LUFA /Vitaliy Hrabar/ Фотоагентство LUFA


пʼятницю, 6 травня 2016 р.

Вітання до 8 і 9 травня




Прийміть  найщиріші   побажання  

добра,  миру  і  злагоди  в  родинах  і  державі,

які  усім  нам  додадуть  нових сил  і  натхнення

 для  здійснення  світлих  сподівань  і  трудових  звершень!

Нехай  ніколи  не  марніють фарби  переможного  Травня! 



четвер, 5 травня 2016 р.

Поради до заходів патріотичної тематики

Напередодні відзначення вагомої дати в історії України привертаємо увагу фахівців до оновлення роботи з питань національно-патріотичного виховання юних користувачів бібліотек.
Формування почуття патріотизму у суспільстві сьогодні стало першорядним у гуманітарній політиці держави, що підтверджують Указ Президента України від 12 червня 2015 року № 334/2015 «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді» та Указ Президента України від 13 жовтня 2015 року № 580/2015 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 — 2020 роки».

В Україні, з 2015 року, розпочато нову традицію святкування 8 і 9 травня як Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом. Продовженням цієї традиції стануть цьогорічні заходи, які мають відбутися 8–9 травня відповідно до Указу Президента України «Про відзначення у 2016 році Дня пам'яті та примирення і 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» від 8 квітня 2016 року №130. Гасло свята – «1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо» та уже усталений символ «Мак пам'яті» – стилізоване зображення квітки червоного маку.  

Дитячим бібліотекам є про що розказати юним, щоб вони зростали і пишалися тим, що є українцями. Робота з питань національно-патріотичного спрямування поєднує різноманітні методи і форми заходів, з використанням прикладів мужності захисників України як з історичного минулого, так і нинішніх воїнів-героїв, які боронять нашу державу. У цьому аспекті робота бібліотек завжди була цікавою, неординарною, сприяла залученню нових користувачів, розширенню кола соціальних партнерів.
Бібліотекарям радимо скористатися різними електронними ресурсами при підготовці до заходів, а під час їх проведення – коректно вживати терміни, що стосуються відповідного історичного періоду.

Перш за все, пропонуємо звернутися до сайту Національної бібліотеки  України для дітей http://chl.kiev.ua/   та його розділів:

Електронна  бібліотека методико-бібліографічних матеріалів
Тут можна ознайомитися з доробками фахівців НБУ для дітей, а з 2016 р. і з виданнями спеціалістів обласних бібліотек для дітей. Зокрема, це видання:  
- «Патріотичне виховання у бібліотеці: традиції минулого і сучасного досвіду» матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек для дітей від 28-30 жовтня 2015 року;
- «Патріотичне виховання у бібліотеці як основа духовного розвитку дитини: до 70-річчя Перемоги у Другій світовій війні»: огляд діяльності, 2015 рік;
- серія видань «Великі Українці»;
- «Історична доля України в національній літературі для дітей і підлітків»: методичні поради організаторам дитячого читання;
- «Ми про війну з тобою книжку прочитали...»: методичні поради;

ІнфоТека для дітей: http://chl.kiev.ua/Default.aspx?id=7091
містить матеріали за темами: «Пишаюся Україною», де викладені цікаві факти про велич країни та її людей, «Державна символіка» тощо.

Наступний сайт
Український інститут національної пам’яті www.memory.gov.ua/publication/  з  розділами:

 «Наші проекти» зі сторінкою «Українська друга світова», де вміщені «Методичні матеріали до відзначення Дня пам'яті та 70-ї річниці Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», Інформаційно-довідкове видання «Україна в другій світовій війні», яке можна завантажити у форматі ПДФ;

«Інформаційні матеріали»  останній з яких, присвячений цьогорічному відзначенню Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом (8–9 травня);

 Заходи можуть бути доповнені фрагментами з вітчизняних художніх і документальних фільмів, що відображають український вимір Другої світової війни, наприклад:

      «Між Гітлером і Сталіном. Україна в ІІ Світовій війні», 2002 рік,
        авт. – С. Новицький

      «Війна – український рахунок», 2002 рік, авт. – С. Буковський

      «Війна без переможців» 2003 рік, авт. – І. Чижов

       «ОУН-УПА: війна на два фронти», 2006 рік, авт. – А. Санченко

      «УПА. Третя сила», 2007 рік, авт. – С. Братішко, В. Загоруйко

      «УПА. Тактика боротьби», 2007 рік, авт. – С. Братішко

      «Київ. Місто, що зрадили», 2008 рік, авт. – А. Цаплієнко

      «1377 спалених заживо», 2009 рік, авт. – І. Кравчишин

      «Чорна піхота», 2010 рік, авт. – І. Кравчишин

      «Рівень секретності «18», 2011 рік, авт. – І. Павлюк

      «Служба безпеки ОУН. Зачинені двері», 2011 рік,
        авт. – В. Загоруйко

      «Хайтарма», 2013 рік, авт. – А. Сейтаблаєв

      «Корюківка. Злочин проти людяності», 2013 рік, авт. – С. Потапчук

      «Хроніка Української повстанської армії 1942-1954», 2014 рік, 
        авт. – Т. Химич

«Поводир», 2014 рік, авт. – О. Санін