понеділок, 25 липня 2016 р.

Нове у бібліотечному світі Україна

Нове  у  бібліотечному  світі

Що чекає бібліотеки у сучасному світі? Цим питанням задаються не тільки фахівці, а й звичайні відвідувачі. Адже зрозуміло, що інтелектуальні знання, які зберігаються у бібліотеках, мають використовуватись людьми на благо тих же людей. А для цього необхідно постійно займатись популяризацією цих знань, а значить – читанням. Це можна робити по-різному. Можна традиційно, розповсюджуючи рекламу, заохочуючи читачів через оголошення, радіо, соціальні мережі, організовуючи виставки та зустрічі. Але є й інші, не менш дієві та оригінальні способи, щоб привернути увагу користувачів. Головне – пам’ятати, що бібліотеки працюють для своєї громади, а значить мають щоденно відстежували нові тен­денції та зміни в потребах користувачів, щоб йти в ногу з часом. Невипадково, багато бібліотек працюють під гаслом «Бібліотека на все життя: привабити, зробити читачем та втримати назавжди». Щось у нововведеннях може здивувати, у когось виникнути питання, хтось замислиться і візьме на «озброєння» досвід, комусь – дасть поштовх до радикальних змін.
Представимо деякі бібліотечні практики різних країн, інформація про які назбиралась з різноманітних джерел.




Україна
Унікальна  бібліотека  на  колесах  у  Києві

У квітні 2016 року на вулицях столиці України Києві з’явився перший в країні автобус-бібліотека під назвою «Книжкобус». Це – соціальний проект Фундації  Дарини  Жолдак, створений у партнерстві з КП «Київпастранс» і благодійним  фондом  «Коло». Нагадаємо, що  Фундація Дарини Жолдак займається проектами з популяризації читання, розвитку української мови, культури та мистецтва, а також благодійницькою діяльністю, надає допомогу  дитячим будинкам та лікарням. 
В минулому житті  «Книжкобус» був звичайним автобусом, що кожного дня перевозив пасажирів. Та сьогодні його не впізнати. Розфарбований у яскраві кольори, на даху – динаміки, а всередині – справжній рай для дітей: понад 100 кращих книг, а ще гаджеты (смартфони, ноутбуки, планшети) з освітніми програмами і веселими іграми, акустична система, плазма и справжній дискобол. Також, «Книжкобус» перевозе цікаву виставку «Видатні діячі» від Pictоric – 20 плакатів з портретами відомих українців, яких зобразили провідні українські ілюстратори. Таким чином, за допомогою освітньо-розважальних програм організатори планують залучити до читання через гру спочатку столичних дітлахів та їхніх батьків, Київську область, а згодом, і всю країну.
«Книжкобус» буде працювати у двох форматах: «шкільний» і «вихідний день». У рамках «шкільного» формата «Книжкобус» может приїхати до будь-якої київської школи. Дирекції школи та батьківському комітету достатньо залишити заявку на сайті bookbus.kiev.ua. На сайті можна дізнатись про розклад роботи «Книжкобуса» на вихідних. Бібліотека на колесах буде приїздити у парки, на фестивалі. До кожної події буде складатися окрема програма: ігри, перегляди мультфільмів, уроки програмування тощо. Крім цього, заплановані лекції, поетичні вечори, презентації книг, зустрічі з авторами, прослуховування аудіокниг, вечірні кінопокази у парках, майстер-класи та інше.
Перший шкільний виїзд «Книжкобус» здійснив до київських ЗШ №91, 155 та на виставку-ярмарок Книжний Арсенал задля знайомства з великим колом публіки.

Автори проекту вірять в те, що книжкобуси стануть популярними в усій Україні.

                              




вівторок, 12 липня 2016 р.

Про  премії  українських  дитячих  письменників

Буває таке, що письменники або їхні твори отримали престижні нагороди, та це не значить, що після цього вони стали відомими і обов’язково увійдуть до кола дитячого читання. А ще частіше, як це не дивно у цифрову епоху, про такі події знає небагато людей. Тому звертаємо увагу на 4-е число щоквартального науково-популярного журналу «Бібліотека у форматі Д°» за 2015 рік, де у рубриці «Пам’ятні дати», опубліковано список літературних нагород дитячих письменників нашої країни за понад 20 останніх років. Ця інформація буде корисною не лише у бібліотечній роботі щодо популяризації українського дитячого письменства, а й пізнавальною усім відвідувачам дитячих бібліотек.
У списку представлені автори і твори, відзначені національною, обласними літературними преміями та ті, що присуджені на різноманітних всеукраїнських і міжнародних конкурсах і фестивалях, а також відзнаки у рейтингах дитячих книг. Сподіваємось, що при проведенні заходів, ви, шановні колежанки, не забудете й про письменників нашого краю, які стали лауреатами обласної літературної премії ім. Є.Маланюка саме за книги для дітей.

Детальніше про письменників-лауреатів та їхні твори можна дізнатись за ресурсом НБУ для дітей:   

 



пʼятницю, 1 липня 2016 р.


Пропозиція  видавництва  "Фонтан  казок" - бібліотекам 

Фахівці спеціалізованих бібліотек для дітей завжди піклуються про поповнення фондів новою, цікавою, сучасною літературою, яка б відповідала запитам підростаючого покоління. Для цього активно використовуються альтернативні джерела комплектування. У минулому році 678 українських бібліотек підключилися до соціального проекту «Бібліофонтан» від видавництва «Фонтан казок». Олександрівська РДБ також взяла участь у вищезазначеному проекті і отримала безплатно 5 прим. книжок для молодших підлітків Оксани Лущевської з ілюстраціями Яни Гавриш «Вітер з-під сонця».  До речі, наголошуємо,  що  за підсумками 2015 року до бібліотек для дітей області надійшло близько 30% книг саме завдяки співпраці зі спонсорами, місцевими письменниками тощо. Це найбільший показник від загальної кількості надходжень.
У нинішньому, 2016 році, з 1 лютого, видавництво  «Фонтан казок» розширило проект та оголосило про створення Книжкового Клубу «БІБЛІОФОНТАН». Його членами стали учасники проекту 2015 року.

Що ж робити бібліотекам, які бажають стати членами Книжкового Клубу? Про це, а також про суперпризи для бібліотек, нові ініціативи видавництва задля надання можливості бібліотекам отримати нові сучасні книги можна прочитати на сторінці проекту у соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/bibliofontan


 

Вітання з Днем народження у липні

У   Липні
                               шановних    колежанок

вітаємо


Здоров’я  міцного  і  щедрої  долі
Бажають усі!
Хай  щастя  панує  у  Вашому  домі,
Надія  й  тепло  розквітають  в  душ!і


    20.07.     Філіпову Поліну  Дмитрівну,
                  директора  Добровеличківської  РДБ

23.07.      Рулу  Світлану  Іванівну,
                директора  Олександрівської  РДБ

                             24.07.      Сатир  Наталю  Анатоліївну
                    бібліотекаря дитячого відділу  Знам’янської  ЦУМБ