пʼятницю, 2 вересня 2016 р.

Нове у бібліотечному світі

Бібліотерапія

Великобританія

Бібліотерапія від коли з’явилась завжди користувалась популярністю, але широкого застосування набула нещодавно. Про це пишуть і розповідають багато видань як друкованих, так і електронних. Варто лише звернутись до Інтернету. 
Сьогодні – це один із кращих рецептів виходу із важкого морального стану вважають спеціалісти.
Наприклад, Міністерство охорони здоров'я Великої Британії у 2013 році затвердило реалізацію програми, за якою лікар прописує пацієнтові як терапію читання книжок. До рекомендованого списку ввійшло 30 життєствердних зразків психологічної літератури. Для кожної конкретної психічної проблеми - своя книга, котру можна легко відшукати у британських бібліотеках. Сучасна людина, яка забула про книгу й отримує інформацію з мережевих публікацій та повідомлень, - ідеальний клієнт для бібліотерапевта.
З огляду на це, бібліотекарі наполегливо радять британцям не чекати лікарської консуль­тації, а читати книги зі списку самостійно.

Сполучені Штати Америки

Американські бібліотерапевти, популяризуючи лікувальний ефект від процесу читання, використали допомогу... братів наших менших. Так, в притулок для тварин маленького містечка, що в штаті Пенсильванія, щодня приходять десятки дітей, щоб почитати – не дивуйтеся ... чотирилапим! Учені стверджують, що в компанії з чотирилапими значно підвищується ефективність і комфортність процесу навчання і читання дитини. Вмотивоване читання допомагає відчути свою значущість і поступово з'являється потреба у читанні для власного задоволення. З цією метою, у притулку для бездомних тварин встановили полицю з книгами та відкрили гурток «Книжкові приятелі». Спочатку книжкове зібрання бібліотеки було невеликим, але згодом на «котячі читання», у притулок, стали приходити щодня десятки дітлахів. 
Ось, таким чином, бібліотека позиціонує себе як центр промоції та розвитку читання. 

Немає коментарів:

Дописати коментар