середу, 17 липня 2019 р.

Підсумки  діяльності  дитячих  бібліотек  області
першої  половини  2019  року

Як спрацювали дитячі бібліотеки області дізнаємось зі звітів за поточне півріччя, надісланих керівниками зазначених закладів.
Спочатку про зміни у мережі дитячих бібліотек. У зв'язку з утворенням Добровеличківської ОТГ, до якої ввійшла районна бібліотека для дітей смт Добровеличківка, змінено статус закладу на селищну бібліотеку для дітей. Також, тут, відбулось скорочення штатної одиниці.

Короткий статистичний аналіз виконання дитячими бібліотеками основних показників роботи, відносно до потенційно запланованих: користувачами стали 68,5% осіб, відвідування складає 61,0%, видача документів – 70,0%. Отже, можна сказати, що дані показники до кінця року будуть виконані бібліотеками.
Чим бібліотекарі могли порадувати своїх читачів? Зрозуміло, перш за все, новими документами. А їх за півроку надійшло 4990 тис. примірників, з яких – книги склали 4287 тис. прим. Основне джерело надходження книг – Український інститут книги. Для порівняння - у 2018 році до дитячих бібліотек області надійшло 6314 книг. Тобто, за 6 місяців 2019 року дитячими бібліотеками отримано книжкової продукції 68,0% від минуло річчя. І книжки, гарні, яскраві й на будь-який смак, ще будуть надходити. Безперечно, це «плюси»!
Задля поліпшення фінансової ситуації ведуться додаткові бібліотечні послуги, напрацювання від яких використовуються на благо відвідувачів бібліотек: закупку книг, передплату періодики, бібтехніку тощо. Так, у поточному році вже отримано 85,0% коштів від запланованих.
Районні/міські бібліотеки для дітей, як методичні центри на місцях, провели понад 70 різноманітних заходів з підвищення фаху, на яких побувало  близько 800-т бібліотекарів. Основна частина форм таких заходів є традиційними – семінари, практикуми, стажування, творчі лабораторії, дні фахівця тощо. Та є й осучаснені. Наприклад, семінар-презентація, бібліоекспедиція, День обміну досвідом, Дні завідуючих, лабораторія інновацій (ЦБС м. Кропивницького); кейс-семінар, школа становлення бібліотечної майстерності, тренінг з комп’ютерної грамотності «Віртуальний навігатор», креатив-лабораторія (ЦБС м. Олександрії).
Про різноманітні заходи, проведені дитячими бібліотеками, можна довідатись з електронних ресурсів – сайтів, блогів бібліотек та інших установ, соціальних мереж – Facebook, Youtube, де фахівцями представлено понад 2,5 тис. матеріалів (текстова інформація, фото, відео).

Наступна тема посту блогу буде саме про заходи для користувачів.








Немає коментарів:

Дописати коментар