середу, 27 травня 2020 р.

Гайда  у  бібліотечні  мандри

Будівля  майбутнього    Rolex  learning  Сentr  EPFL  у  Лозанні

Лоза́нна  — друге за величиною франкомовне та четверте за величиною місто Швейцарії, розташоване на березі Женевського озера.  Це – значний економічний, культурний та освітній центр заходу країни. Тут знаходиться штаб-квартира  Міжнародного олімпійського комітету.
У цьому чудовому місті, наприкінці лютого 2010 року, відкрився Навчальний центр Ролекс (Rolex Learning Center) Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL). Будівля має ультрасучасний вигляд і за формою схожа на величезну хвилю, що біжить до Женевського озера і дуже органічно виглядає на фоні навколишнього ландшафту.





А починалось усе у 2004 році. Проєкт для «Ролекс-центра» архітекторів Кадзуо Седзиме (Kazuyo Sejim) та Рі Нісідзава (Ryue Nishizawa) з японського архітектурного бюро/студії (SANAA) виграв у міжнародному конкурсі. SANAA неодноразово отримували архітектурні премії, зокрема, найпрестижнішуПрітцкера.
Перед архітекторами було непросте завдання: збудувати приміщення, що змінить уяву про традиційний процес навчання та уособить технологічний розвиток Швейцарії. Інакше кажучи, потрібно було здійснити подвійну революцію – у  сфері архітектури та освіти. За  словами директора EPFL П. Эбішера, Rolex Learning Centr мав стати архітектурним символом, що відображає кардинальні зміни в  європейській системі освіти, принципах обміну знаннями та  культурними цінностями, що відбуваються під емблемою Болонського процесу і  глобалізації.
Сучасна японська архітектура з притаманною їй екстравагантною футуристичністю, водночас, залишається вірною древнім традиціям Сходу. Рівновага у просторі, легкість конструкцій, мінімалізм з глибоким символічним змістом, функціональність у поєднанні з природою – це ті канони, що стали ідейним фундаментом у творінні зодчих. І їм це вдалося.
Rolex Learning Center це 88 тис. кв м відкритого простору, майже, без внутрішніх стін і класичних поверхів і, при цьому, не відмежовується від вуличного простору. Частина конструкцій виконана зі скла, що надає відчуття легкості. У величезному приміщенні, практично, відсутні сходи за рахунок, так званих, «пагорбів і долин», тобто пандусів, що ведуть нагору і вниз. Хтось з відвідувачів прокоментував, що з чергового «пагорбу» несподівано можна побачити 10 кулеподібних скляних кімнат для проведення семінарів або чудову «галявину» з кольоровими пуфами, розкиданими, наче м’ячі на дитячому майданчику. Широкий хвилястий дах, оточуючий будівлю площею у 20,2 тис. кв м, побудувати було непросто. Рішенням проблеми стала розробка унікальної технології перекриття з дерева і сталі. За для цього потрібні були чималі кошти. Тому у реалізацію проєкта вкладені інвестиції Швейцарської конфедерації та приватних осіб. Слід зазначити, що будівля як зовні, так і у середині виконана в улюбленому архітекторами білому кольорі. Також, у приміщенні використано конструкції круглих форм.

                

            


У Rolex Learning Center функціонують бібліотека, лабораторія наукових досліджень, аудиторії, адміністративні бюро, конференц-зали, міжнародний культурний центр, виставкові зали, кафе, призначені для дискусій чи дружніх бесід.
Мультимедійна бібліотека Rolex Learning Center відкрита для відвідувачів 7 днів на тиждень, з 8-ї ранку до 20-ї вечора, налічує понад 500 тис. примірників наукової літератури, з яких 11 тис. журналів і 20 тис. книг. Загалом, комплекс відкритий для усіх – студентів і громадськості – абсолютно безкоштовно і працює без вихідних. Перевантажений тільки під час університетських іспитів, в інший час – тут відносно спокійно.


                              



Отже, відкритий, світлий і гармонійний простір наповнюють відвідувачів внутрішнім спокоєм і радістю. Враження, що мандруєш у часі. От, що виходить, коли зберігається тісний зв'язок з традиціями та новітніми інноваційними технологіями. Японія, як одна з розвинених країн світу, використовує цей принцип з найбільшим успіхом.


Немає коментарів:

Дописати коментар