четвер, 6 липня 2017 р.

Бібліотеки  краю –  до  Року  Японії  в  Україні

    Цьогоріч виповнюється 25 років з часу встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною. Для відзначення цієї дати проводиться «Рік Японії в Україні», в рамках якого відбувається низка культурних заходів та подій.
Японія – одна з найбільш загадкових країн світу. Її культура, звичаї і народ захоплюють. Японію часто називають Країною Вранішнього Сонця. Японія – досить маленька країна, але тут можна знайти дуже багато цікавого, незвичайного, повчального. В ній стільки чарівності, неповторності й унікальності! Так, країна єдина в світі, яка зберегла титул Імперії, а династія імператорів ніколи не переривалася протягом всієї історії.  Нинішній імператор Акіхіто є прямим нащадком першого імператора, що заснував Японію, якій цього року виповнилося 2673. Японська мова відрізняється відсутністю лайок. У країні розташований найдорожчий парк з розвагами в світі Disney, а у її столиці – Токіо – знаходиться найрозвиненіша система гілок метро на планеті Земля.
Можна наводити ще багато прикладів про неперевершену класичну поезію і мудрі казки, безстрашних воїнів і неймовірні інформаційні технології, чесність і працездатність японців, оригінальне аніме і неповторний театр «Кабукі», вміння японців в усьому знаходити гармонію і жити з філософією давніх часів. Одним словом, про цю країну варто знати більше. І дитячі бібліотекарі є помічниками для усіх тих, хто зацікавлений у пізнанні культури, мистецтва і літератури Японії. Крім традиційних книжкових виставок, пропонуємо провести: літературні читання та обговорення творів; майстер-класи з японської каліграфії та  фестивалі повітряних зміїв; розповіді (різні за форматом і формами) про традиційний одяг – кімоно, японську кухню, чудову сакуру та види спорту сумо, дзюдо, айкідо, карате; організацію ігор в японські шахи «Го»; показ відеофільмів про історію, природу Японії та мультфільмів. За для цього не обов’язково мати підручну літературу, досить звернутись до Інтернету і знайти безліч цікавого для популяризації японської культури.
До цієї роботи вже долучились наші колеги з районних і сільських бібліотек краю. Первозванівська сільська бібліотека Кіровоградського району для своїх 24-х юних користувачів організувала захід про Японію, що розпочався з привітання японською мовою. Далі відбулось колективне обговорення характерних рис японців та відео-презентація «Японія – країна вранішнього сонця».

Маленькі користувачі Голованівської РБД здійснили мандрівку під час якої переглянули відео про Японію, знайомились і зачитували цікаві факти з енциклопедії «Захоплююча подорож навколо світу». Діти дізнались про національний одяг, зачіску, бойові мистецтва, ікебану, чайну церемонію та багато іншого. А від голосних читань «У світі японської казки» та казки «Журавель без пір’я» – отримали літературну насолоду. 



Бібліотекарка Пушківської сільської бібліотеки Голованівського району провела віртуальну екскурсію «Японія – країна дивовиж» та організувала оригінальний майстер-клас з написання ієрогліфів. Учасникам сподобалась і запам’яталась участь у такому незвичайному заході. 
На думку фахівців з Новгородської РДБ українські діти так, як і японські мріють про мир у своїх країнах і в усьому світі. Як заклик до миру, проведено творче заняття «Японський журавлик – символ миру». Відвідувачі із задоволенням працювали над створенням паперової пташки. Адже, за японською легендою, щоб бажання збулось, необхідно скласти 1000 фігурок журавликів і роздати іншим людям, і тоді бажання обов'язково здійсниться.
Бібліотеки Олександрійської РЦБС знайомлять своїх користувачів з цією країною шляхом розгорнутих інформаційних експозицій, «Україна – Японія: діалог культур», «Японія - цікаві факти, звичаї, традиції», а також - з церемонією «Мистецтво чайного столу в Японії».


В Устинівській РБД створено бібліотечний гурток «Канзаші». Це - японська техніка виготовлення квітів зі складених клаптиків тканини, яка традиційно має назву «цумамі кандзаші». Так називають самі квіти і вироби, що зроблені на основі такої техніки. Користувачі-школярі 5-7-х класів, близько 10-ти осіб, завзято, із задоволенням створюють різноманітні прикраси і засоби для укладання волосся, квіткові оздоблення для диванних подушок, штор тощо. Свої витвори діти представляють на виставках у бібліотеці, районному будинку культури, будинку дитячої та юнацької творчості.



Дитяча бібліотека-філія №21 Кіровоградської МЦБС організувала День «Японія – країна див». 
Щоб широко представити історію, літературу, мистецтво, традиції країни було підготовлено низку пізнавальних, яскравих заходів та відповідно прикрашене приміщення бібліотеки. 
Так, у поетичній майстерні «Поезія, що відображує світ» читачі демонстрували свої творчі здібності по створенню японських віршів хайку та ілюстрацій до них. 
Користувачі з цікавістю переглядали ретро-виставку. Усім сподобалась презентація вистави за мотивами японської народної казки «Сватання мишки» у літературному бібліотечному театрі. Уроки японської каліграфії були незвичними і тим привертали увагу охочих. На майстер-класі вчилися виготовляти з паперу квітучу сакуру. 

А участь у японській чайній церемонії для багатьох стало відкриттям.  

Чимало читачів фотографувалися біля виставки-оригамі «Гілка сакури», оформленій бібліотекарями.
Отже, судячи з того, що на заходах побувало 85 відвідувачів і представлених фото, можна констатувати, що працівники досягли поставленої мети.
Отже, шановні колеги, запрошуємо усіх поділитися напрацюваннями про проведені бібліотечні заходи для дітей про Країну Східного Сонця. Тож, приєднуйтесь!  






Немає коментарів:

Дописати коментар