вівторок, 3 квітня 2018 р.

Мозаїка  бібліотечних заходів 2017

ЦБД ім. Ю. Гагаріна
 Олександрійської  МЦБС

Представляти роботу цього закладу водночас цікаво і складно. Адже колективом бібліотеки здійснюється дуже багато заходів, які майже, всі заслуговують на те, щоб про них розповісти.
З метою успішного просування читання бібліотекарі постійно займаються вивченням інтересів та поглядів своїх користувачів. У звітному році, крім 6-ти всеукраїнських та обласних досліджень, проводились: анкетування «Я – дитина», «Літературні уподобання сучасних дітей», «Дитячий Інтернет-центр: мої враження та пропозиції»; опитування «Приваблива бібліотека»; інтерв’ювання «Чи достатньо одного патріотизму для захисту України?», моніторинг «Незадоволений читацький попит», тестування, аналіз читацьких формулярів. За результатами підсумків досліджень планувалась і здійснювалась індивідуальна, масова робота та поповнення фондів.

Стимулюванню розвитку читацької активності серед користувачів сприяли заходи, проведені у рамках різних бібліотечних програм і проектів: «Надаємо крила»; «Я – громадянин, я – патріот, я – житель свого міста»; «Бібліомістечко – дитячий простір»;  «Бібліотеатр «Фанфік», «Літо на книжкових островах», «Дитяча вітальня «КАПІТОШКА».

Низка заходів була спрямована на роботу з дітьми, які потребують особливої уваги. З жовтня 2017 року, у рамках проекту «ДоброДій» (підтримка від Міжнародної організації з міграції (МОМ), фінансування з Європейського Союзу), створено куточок психологічного розвантаження «Релакс» для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Для них психологи-волонтери проводили групові, індивідуальні заняття та тренінги. 
Діти брали участь у різноманітних вікторинах, рухливих іграх, «ховалися у водоспад» («сухий» душ),  «плавали в кульках» («сухий» басейн), перевіряли на м’якість антистресові пуфи тощо. Під час 5-ти занять дітлахи не тільки психологічно відпочивали, тренували дрібну моторику рук, а й розвивали творчу уяву та фантазію, вчились комунікувати як з однолітками, так і з дорослими. У рамках цього ж проекту, напередодні Дня українського козацтва, відбулися фолькльорно-сімейні свята «Шануймося, бо ми того варті»,  учасниками якого стали близько сотні дітей, у т. ч. діти з інвалідністю міської громадської організації інвалідів «Віра» та із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах (ВПО, воїнів АТО, прийомні сім'ї та інші). 

Також, завдяки даному проекту розпочато роботу клубу для дітей, у т. ч. й для ВПО, «Code Club» зі створення комп’ютерних програм та «Робоклуб», де всі комп’ютерні програми ігор та навчання побудовані на використанні всесвітньо відомого конструктора «Lego». Протягом 10-ти занять «Code Club» та 12-ти – «Робоклубу» понад 20 дітей занурювались у захоплюючий світ робототехніки та навчались основам програмування. Здійснювалась робота щодо створення шахового гуртка для дошкільників та дітей молодшого шкільного віку за ініціативи мами-переселенки О. В. Бордюг. У звітному році розроблено документи, підібрано викладача-волонтера І. В. Бобошко, сформовано групи гуртківців. Шахи мають допомогти дітям розвивати логічне мислення, пам'ять, увагу, наполегливість у досягненні поставленої мети. А ще бібліотекарі брали участь у заходах, що організовувались міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Зокрема, це: бібліовояж, бебі-шоу, комільфо-свято, благодійна акція «Школярик», театралізовано-розважальний мікс «Зима прийшла – свята принесла» з поєднанням народознавчих традицій українців, казкових мотивів та мультиплікаційного мистецтва. Протягом року проведено 23 заходи, які відвідали понад тисячу дітей, 30% з яких записались до бібліотеки. У звітному році 146 осіб з фізичними вадами були користувачами бібліотеки, п’ятеро з яких обслуговувались вдома згідно дозволу.

Цикли заходів літнього дозвілля «Книжкова естафета сонячного літа», «Книжкове літо: день за днем», що розроблені бібліотекарями, різноманітні за формами. Це: книжковий подіум, літературно-ігрова мозаїка, літературні плутанина та ігродром, казковий калейдоскоп, година цікавої подорожі, бібліотечне асорті, година розваг, бібліопотяг, дитяча бібліотусовка, лялькові вистави, мульткалейдоскоп, літня альтанка з книгою  та багато інших. Протягом функціонування літніх шкільних таборів бібліотекарі провели понад 50 заходів, які відвідали близько 1,5 тисячі дітей.
Різними шляхами бібліотека формувала інформаційну культуру користувачів. А саме: бібліотечно-бібліографічні заняття в ігровій формі, Тиждень бібліографії, година-подорож, творче читання, енциклопедичний марафон, тренінг, літературна гра тощо. В Інтернет-центрі бібліотекарі-консультанти навчили 300 дітей основам комп’ютерної грамотності та роботі в Інтернет-мережі «Швидкий старт». Групове навчання пройшли 68 осіб (12 груп). Проведено 16 екскурсій «Гід в країні Комп’ютошки» для учнів шкіл міста. Працював гурток з питань інформаційної культури «Смайлик» для користувачів-учнів 5-9-х класів. Під час засідань «Комп'ютерний світ – чудовий дивостів», «Книга он-лайн», «Для тих, хто хоче знати більше», «Створення блогу», «Ганьба вірусу» та інших діти не тільки навчались новому, а й обмінювались думками з приводу використання тих чи інших ресурсів Інтернет.

Не дивлячись на популярність закладу у місті, працівники не забували про рекламу бібліотеки. Зокрема, це: 74 екскурсії, 5 Днів відкритих дверей, 68 видань друкованої продукції, 12 відеороликів, відеофільмів, бук трейлер, представлені на YouTube. З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек відбувся тиждень «Vivat, бібліотеко!». Небайдужі до Книги і креативні читачі із задоволенням взяли участь в екскурсіях  «Мандрівка по Книголенду», у батлі цікавих фактів «Відкритий світ – бібліотека», стрім-арті на асфальті крейдою «Мої улюблені герої», майстер-класі «Прикраса для улюбленої книжки» та низці акцій добрих справ. Зокрема, таких: «Стань другом книги! Запишись у бібліотеку!», «Приведи друга до бібліотеки», «Пробачення боржника Забудька», «Твори добро! Подаруй  бібліотеці  книжку!»,  «Подаруй  книгу  для  учасників АТО» 

та релакс-акції «Читаємо з пухнастими друзями». 
А під час вуличної акції «Читай-компанія мандрує» бібліотекарі в образі казкових героїв разом з читачами пройшлися головною вулицею міста і дитячими майданчиками, де спілкувались з перехожими, розповідали про сучасні бібліотеки, роздавали прапорці та календарики з рекламою бібліотеки. У фойє бібліотеки усі відвідувачі мали можливість залишити свої привітання, враження, побажання, повідомлення про улюблені книги на «Читацькому паркані». Таким чином, понад 500 осіб відвідали бібліотеку, 111 – стали новими користувачами.
На імідж закладу впливає й дизайн інформаційного простору приміщення. У бібліотеці створено зони для читання та обговорення книг, творчості, відпочинку, гри і спілкування. Це: «Музичний балаганчик», «Бібліотечний кінозал», «Бабусина світлиця», «Планета «Комп'ютерія», «Острів пригод», «Казковий дворик», «Бібліотека інформує», «Книжку читайте й весело грайте!». Оригінальною ідеєю було декорування стін приміщення. Так, в минулому році оновлено фрагмент української вишивки на фасаді. У фойє з’явився малюнок «Розгорнута книга» з метеликами. Адже метелики, на думку бібліотекарів, як і книги, несуть на своїх легких крильцях радість, здивування, щире захоплення і дарують море позитиву. У читальній залі для дошкільників та учнів 1-4-х класів яскраві українські рушнички чудово доповнили роботу «Герої українських казок» учнів художньої школи. Тож, український стиль в інтер’єрі читальної зали огортає маленьких відвідувачів затишком і теплом, а велика кількість природних кольорів і відтінків дарує естетичну насолоду очам. Про ефективність рекламних заходів свідчать цифри – 100 нових користувачів записались до бібліотеки, в дарунок від прихильників заклад отримав 41 примірник видань.












Немає коментарів:

Дописати коментар