пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

«Бібліотеки  ОТГ  –  користувачам-дітям  у  2018  році»

У звітах багатьох бібліотек ОТГ, що надавали послуги дорослому і дитячому населенню, відображено, в основному, їхню роботу спільно із сільськими будинками культури, школами, місцевою громадою. Суто бібліотечних заходів проводилось мало. Репертуар форм бібліотечних заходів невеликий, дуже часто – це книжкові виставки і викладки. Слід зазначити, що бібліотеки працювали з різними віковими категоріями читачів, проводили заходи різної тематики, брали постійну участь у загальних заходах громади державного та народознавчого спрямування. Через відсутність належних умов для користувачів у бібліотечних приміщеннях, зачасту заходи відбувались у школах.

Бобринецький район,  Бобринецька міська ОТГ



З метою популяризації книги проводились літературні – круїз «Кожна книга – це країна»  та  подорож «Знання та таємниці на книжкових полицях», виставка  дитячих малюнків  «Улюблені герої літературних казок», вікторина «Чи знаєте ви своє місто?» до Дня міста. До Великодніх свят підготували і провели заходи: урок народознавства «Свято Пасхи йде до хати, будемо Великдень справляти». 
Найбільше сподобався читачам майстер-клас з оформлення писанки, під час якого учасники не тільки навчались, а й послухали бесіду бібліотекаря про історію та традиції свята. По закінченню  діти демонстрували свої роботи.
              
Кропивницький районКатеринівська ОТГ 

Захід «Писанкові барви», проведений спільно Катеринівською СБ та місцевим СБК, був насиченим, цікавим, повчальним. Присутнім розповіли про традиції та символіку писанок, презентували книгу «Свята, традиції і звичаї українського народу» (із серії «Світ навколо тебе»), вчили створенню великодніх листівок-витинанок, грали в ігри, співали великодні пісні, читали вірші. 

      Під час години спілкування «Цей чарівний світ казок» діти дізнались не лише про значення цього літературного жанру в житті людини, а й про класифікацію казок, залюбки взяли участь у вікторині «Відгадай казку», цитували фрагменти з творів, що подобаються, а насамкінець заходу відбулась презентація книги «Казки Лірника Сашка». 
Літературна мандрівка «До Школи під Голубим Небом» повела дітей у світ чудових оповідань видатного педагога В. Сухомлинського. Доповненням до заходу була інсценізація казки «Флейта і вітер», обговорення творів з бібліотекарем, шкільним психологом та виклад прочитаного через малюнок.

        Обознівська СБ провела екологічну годину «Збережемо життя і красу на Землі», мета якоїзнайомство дітей з ботанічною пам’яткою природи місцевого значення «Польовий садок» та розширення знань про рослинний і тваринний світ з Червоної книги. Також, відбулась презентація книг З. Мензатюк «Український квітник» та О. Грущинської «Сторінками Червоної книги». На захід були запрошені голова ГО «Інститут республіка» С. Міценко, вчитель трудового навчання О. Безпека.
Бібліотекарка Олексіївської СБ розробила і оформила неординарні краєзнавчо-народознавчі виставки-інсталяції «У звичаях, традиціях народу ти душу свого краю впізнавай» та «Розповідає старе фото» про мешканців села. Відвідувачі мали можливість переглянути фольклорно-етнографічні та краєзнавчі матеріали, старовинні предмети побуту, вишиванки, одяг, унікальні роботи з бісеру та різьби по дереву. Завдяки проведенню конкурсів, турнірів «Золота криниця мудрості» на краще знання народних прислів'їв, старовинних мовних фраз, для читачів відкрились унікальні лексичні багатства місцевого діалекту.

Кропивницький  район,  Соколівська  ОТГ

     Серед цікавих заходів: екскурс в історію до річниці Батуринської трагедії, з бесідою, відео «Віртуальна екскурсія до Батурина» та презентацією книжки «Іван Мазепа і я»;  конкурс «Намалюю прапор своїми рученятами» за допомогою відтиску дитячих долоньок, з підписом кожної (Назарівська СБФ);  інформаційна мозаїка «Енциклопедія – скарбниця знань» про роль і значення довідкової літератури (Карлівська СБФ)
вікторина  «Казковий ерудит»  (Черняхівська СБФ);  читання  в  голос  казок  «Краса  Землі моєї – діти» для вихованців дитячого садка (Соколівська ЦСБ);  літня альтанка з книгою: «Там, де живе книга» з конкурсами і вікторинами  (Новопавлівська СБФ).

Новоукраїнський район,  Ганнівська ОТГ


Тут відбулися книжкові виставки: «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», «Великий мрійник» до 190-ї річниці з дня народження Ж. Верна з міні-вікториною (Шишкинська СБ); «Обереги української родини», виставка малюнків за творами Шевченка місцевого жителя Ю.Тарана (Григорівська СБ);  «Ми маму називаємо святою», «Здоров’я в твоїх руках». Особливо, юних читачів зацікавила виставка «Українська Кармен. Наталена Королева» про письменницю українсько-іспанського-польсько-литовського походження. Діти прослухали бесіду про її родину, дитинство, юність та початок творчого шляху, про незвичайну, захоплюючу й тривожну долю, подій в якій цілком вистачило б на десяток біографій.

Привернули увагу  дітей і  літературна   година «Шевченкове  слово  в   віках   не   старіє», поетичний  ранок  у  дитячому  садку  з  його   вихованцями   та   майстер-клас   з   виготовлення валентинок   (Ганнівська СБ).













Немає коментарів:

Дописати коментар