понеділок, 12 березня 2018 р.

Мозаїка  бібліотечних заходів 2017

Новоукраїнський  Д Ф (дитячий філіал) 

За рішенням 17-ї сесії Новоукраїнської міської ради 8-го скликання «Про реорганізацію бібліотечних закладів Новоукраїнської ОТГ від 13.07 2017 р. № 541» Новоукраїнська РБД вибула з базової мережі закладів культури Міністерства культури України і стала філією ЦБ Новоукраїнської ОТГ.
Дитяча філія проводила низку заходів з учнями гімназії «Лідер», ЗШ № 6, 7, відпочиваючими дітьми влітку в оздоровчих таборах та пришкільних майданчиках.
У полі зору бібліотекарів були заходи краєзнавчо-патріотичного, пізнавально-розважального характеру, популяризація бібліотеки та її користувачів. До 247-ї річниці з Дня заснування міста проведено краєзнавчу подорож «Рідний край: його історія і люди», під час якої семикласники здійснили мандрівку в часі, де на них чекали зупинки «Історія рідного міста» з директором краєзнавчого музею М. Гаращенко, «Видатні постаті рідного міста» та про сьогодення і майбутнє міста. З книжкової виставки можна було переглянути цікаві документи. Юні користувачі відкрили чимало нового з минулого краю, літературного Олімпу місцевих поетів та висловлювали свої погляди і бачення щодо майбутнього міста.
Напередодні Дня українського козацтва та Дня захисника Вітчизни у бібліотеці відбулась презентація книжкової виставки «Моя Україна – колиска козацької волі». Три розділи виставки «Мудрість козацької доби», «Володарі гетьманської булави», «Лицарський дух козаків у художніх творах» знайомили читачів зі славним козацьким минулим, портретами українських гетьманів і полководців, побутом запорожців, висвітленим у художніх творах українських письменників М. Пригари, З. Мензатюк, О. Ільченка, А. Кащенка, І. Крип’якевича та інших.
Квест і бібліографічний огляд «Події і постаті козацької України» допоміг школярам 5-х класів більше й детальніше дізнатися про факти з історії виникнення Запорізької Січі, побуту, традицій, звичаїв козаків. Великий інтерес у дітей викликали завдання щодо розшифрування речення «Запорозька Січ – козацька фортеця» та створення «Козацької піраміди». Свої знання з історії козацтва діти показали, відповідаючи на питання вікторини. Також, усі з інтересом дивились відеофільм про Запорозьку Січ.

До відзначення Міжнародного дня миру пройшов День миру «Будемо усі дружити, в злагоді і мирі жити», де бібліотекарі знайомили семикласників з історією та символами цього свята, згадували період Другої світової війни, читали вірші про мир, переглянули презентацію «Героями не народжуються – героями стають», знайомилися з фото-книжковою виставкою «Ми хочемо жити в мирі». Спогадами про події на сході країни, зокрема, умови життя на війні, солдатську дружбу, нелегкі військові будні та короткі моменти перепочинку ділився земляк, учасник АТО – К. Бурага. Завершуючи свою розповідь, він наголосив, що не вважає себе героєм, бо просто виконував свій обов’язок перед Батьківщиною, тому що хотів, щоб його син та інші діти жили в мирній і незалежній країні. У відповідь почув від учнів щирі слова подяки та отримав невеличкий подарунок. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять тих людей, які воювали за мир.
Гра-подорож «У Країну дитячих прав» зацікавила користувачів знайомством з документами, в яких підтверджуються права та обов’язки дитини. Насамкінець, діти прикрасили листочками, «Правове дерево», на яких написали, які саме права їм найбільше потрібні та важливі для них.

Приділялась певна увага особливим категоріям читачів. Це – понад 70 дітей з малозабезпечених сімей, дітей-сиріт, напівсиріт, інвалідів, що відпочивали у таборі «Веселка» при ЦДЮТ. Бібліотека спільно з ЦДЮТ розробили план заходів. Так, діти знайомились з книгами, представленими на книжковій виставці-подорожі «Казковими стежками літа» та в огляді літератури «Моя Батьківщина Україна» та залюбки брали участь у: мультимедійній презентації «З якої країни літературний герой?»; інтелектуальних іграх «Змагаються кмітливі», «Абетка здоров’я»; годині доброти «Що означає бути добрим»; віртуальній подорожі «В Країну ввічливості та доброти» тощо.
Відпочиваючим зі шкільного оздоровчого табору Новоєгорівської ЗШ було запропоновано майстер-клас «Витинанка-витинаночка». Майстриня витинанок – бібліотекар ДФ С. Токар розповіла про види витинанок, історію виникнення мистецтва витинанки, інструменти, необхідні для роботи та продемонструвала власні вироби. Кожен учасник майстер-класу отримав шаблон витинанки та спробував створити власний «шедевр». Всі вироби були гарними, адже кожна дитина вкладала душу у виготовлення витинанки. Слід зауважити, що протягом року, до різних свят  проводились майстер-класи, що дуже подобається дітворі.

Упродовж Дня бібліографії «У світі довідкової літератури» для користувачів молодшого шкільного віку відбулись бібліотечно-бібліографічне заняття «Знайомство з довідковою літературою», бібліолото «Подорож в країну Читалію», урок-практикум «Цікава мандрівка у неосяжний світ довідкової літератури». Ці заходи допомогли дітям розширити їхні знання про словники, довідники, енциклопедії та навчили ними користуватися. Діти також розповідали про свої улюблені енциклопедії з домашньої бібліотеки та про знання, які отримали з них. Для старшокласників шкіл міста була проведена презентація за книгою Євгена Онацького «Українська мала енциклопедія» – том 1 («Університетське видавництво «Пульсари», м. Київ, 2016 р.), проведено бібліо-хвилинку «Ці книги нам знання несуть», огляд нової літератури та виставки-реклами «Майбутнім геніям» про найцікавіші довідкові видання бібліотеки.
День інформації «Здорова планета – здорова людина» проходив протягом дня у кожному відділі бібліотеки з метою формування у дітей любові до природи та привернення їхньої увагу до екологічних проблем. День включав такі заходи: виставка-вікторина «Про дива і таємниці природи-чарівниці», віртуальна екскурсія «Наша прекрасна планета», еко-гра «Ерудит у царині природи», екологічне асорті «Голос рідної землі серцем слухати навчись», еко-відеокруїз «Природні чудеса земної кулі», «Знайомство з банком  екологічних фактів «У природи див багато, тільки серцем відкривай».

Під час традиційного бібліотечного свята «Посвячення в читачі» першокласників запросили у подорож до «Читай-міста», де їх зустрічали Принцеса Абетка, Королева книга та Незнайко. На дітей чекали книжкова виставка «Чарівний світ дитячої книги», завдання і конкурси, відгадування загадок і декламування віршів. На згадку всі бажаючі фотографувалися з казковими героями свята.

Багатьом відвідувачам  бібліотеки сподобався бенефіс читачки «Читати – це круто! Читати – це модно!» шестикласниці з гімназії  № 7 Даші Туренко з однойменною виставкою. Тут були представлені твори, які прочитала Даша останнім часом. Це серії книг: «Зачаровані», «Гаррі Поттер» Дж. Роулінг, «Книга зірок» Е. Льома, «Ніна» М. Вітчер, фантастичні книги О. Есаулова, а також – «Чарлі і шоколадна фабрика» Д. Роальда і «Таємниця пурпурової планети» Л. Ворониної. Читачка активно відвідує бібліотеку з 1-го класу. Під час заходу вчителька Даші наголосила, що дівчинка користується повагою серед однолітків, має багато друзів, добре навчається, творча, ініціативна, бере активну участь у житті класу і школи. Усім присутнім бенефіс показав, що читання дійсно допомагає стати розумним, активним і творчим.

До Всеукраїнського дня бібліотек та з метою зацікавлення професією бібліотекаря організовано святкову акцію «Сьогодні я – бібліотекар». Одними з перших учасників акції стали найактивніші читачі, які із задоволенням виступили в ролі «юних бібліотекарів». Для них бібліотекарі підібрали цікаві завдання – записати книгу у формуляр, розкласти періодичні видання, попрацювати з книжковим фондом, порадити читачеві цікаву книгу. Поруч з кожним учасником акції був бібліотекар-консультант, який допомагав «новоспеченим бібліотекарям». Всього в акції взяло участь 16 користувачів-дітей, кожен з яких отримав «Посвідчення бібліотекаря» та чудове фото на згадку.

Для відвідувачів з бібліотечного гуртка «Книжчина лікарня» проводились бібліотечні уроки «Як правильно читати книгу», «Гігієна читання», «Періодичні видання для молодших школярів», «Історія книги», конкурс закладок «Подарунок книжці» та цикл бесід «Поради маленьким книголюбам: «Вчись читати правильно», «Вчись читати виразно», «Я у бібліотеці». Гуртківцями відремонтовано 230 книг.


Немає коментарів:

Дописати коментар