середу, 19 лютого 2020 р.

Дитячі  бібліотеки  області  –  2019
     
  2019 рік приніс у сферу життя дитячих бібліотек області немало змін. Можливо, незвичних, іноді трудомістких, але важливих і необхідних. Зокрема, це: зміна статусу бібліотек, їхніх кадрів у зв’язку з реформою децентралізації; пошук шляхів щодо покращення співпраці з громадами; звільнення бібліотечних фондів від застарілих документів та поповнення новими, переведення фондів на міжнародну універсальну десяткову класифікацію; активізація проєктної діяльності; оновлення комп’ютерного парку; модернізація просторових зон залів приміщень бібліотек; поліпшення інформаційно-технічної та матеріальної бази закладів. Але перевага завжди на боці користувачів, для яких саме і відбувається осучаснення дитячих бібліотек.
      Окремі аналітично-статистичні приклади. Дитячі бібліотеки отримали 9,6 тис. нових примірників документів (50,4% від загальних надходжень документів), виданих на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 7.11.2018 р. №941-р «Про затвердження переліку книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів». Проводилось багато соціокультурних заходів для користувачів-дітей та їхніх батьків. Серед пріоритетних напрямів на даній ділянці: формування патріотичних почуттів та правомірної поведінки юних; популяризація краєзнавства; допомога у розширенні знань із загальної інформаційної культури та різноманітне дозвілля. Часто заходи проводились разом з партнерами місцевих установ, закладів, волонтерів, друзів та прихильників бібліотек. Майже 60% дитячих бібліотек області успішно беруть участь у проєкті «ЄС на книжковій полиці», який реалізовується у рамках проєкту «Інформаційна підтримка ЄС - бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні» (ініціатива та фінансування від Представництва Європейського Союзу в Україні, партнер проекту – ГО «Молодіжна Альтернатива»). Є й інші проєкти, про які напишемо. Серед користувачів дитячих бібліотек області набули широкої популярності Всеукраїнські заходи, спрямованих на популяризацію читання та реалізацію творчих здібностей читачів-дітей. Зокрема, це: Всеукраїнський тиждень читання; Всеукраїнські конкурси – есе «Діти єднають Україну», «Творчі канікули», «Книгоманія», «Лідер читання», в яких взяли участь діти різних вікових категорій.
       Як результат, кількість нових читачів у дитячих бібліотеках та обслуговуваних у літніх оздоровчих центрах зросли в 1,1 рази, у порівнянні з 2018 роком. Відвідування користувачами масових заходів у дитячих бібліотеках також збільшено на 0,8%, ніж у 2018 році.   Діяльність дитячих бібліотек області висвітлювалась у мас-медіа, а це – преса, телебачення, сайти, блоги, соціальні мережі, де було представлено 14 тис. 390 матеріалів – тексти, фото, бук-трейлери, відео.
         Що це дало або надає у підсумку? Є тверді переконання, що між поняттями «дитяча бібліотека» і, скажімо, «коворкінг», «хаб» чи «мультикультурний центр» поступово зникає різниця. І добре, щоб ці сучасні поняття якнайшвидше закріпились у свідомості юних громадян та їхніх батьків. До цього прагнули бібліотекарі, додаючи корективи та новизну у свою специфічну діяльність.

          Представимо найцікавіше у роботі дитячих бібліотек краю. 

Немає коментарів:

Дописати коментар