четвер, 20 лютого 2020 р.

  Дитячі  бібліотеки  області  –  2019

  Бобринецька районна дитяча бібліотека
  
 До багатьох заходів комунального закладу «Бобринецька районна дитяча бібліотека» долучались не тільки юні користувачі, а й дорослі. 
    Не один рік бібліотекарі проявляють громадську активну позицію. Так, ними організовано благодійну акцію на підтримку воїнів ООС «Великодній Благовіст», в якій активну участь брали читачі бібліотеки, школи району, сільські бібліотекарі та жителі міста через оголошення на Фейсбук. Великодні писанки підготували працівники Грузької, Бобринківської та Кетрисанівської сільських бібліотек. Не обійшлося й без українського сала, яке привезла бібліотекар Буховецької сільської бібліотеки. Таким чином, до військової частини було передано понад тридцять ящиків солодощів, предметів гігієни, дитячих малюнків тощо.
 Також, жителі громади активно відгукнулись на благодійну акцію «Врятуй дитину», головною метою якої стала матеріальна допомога родині хворого хлопчика. Таким чином, було зібрано близько трьох тисяч гривень. 
          Бібліотечна «Школі громадянина» орієнтувала підлітків на потреби ринку праці та правові аспекти. Так, наприклад, основним завданням учасників квесту «Чарівний світ професій», що відбувся за підтримки фахівців Бобринецької районної філії Кіровоградського обласного центру зайнятості, було – більше дізнатися про професії в установах, завдяки умовним маршрутам. На завершення, учні аналізували професії майбутнього, ділились міркуваннями щодо розвитку та реалізації власного творчого потенціалу, грали в гру. Корисними і важливими для дітей були мандри з навігатором професій «Свобода вибору, як життєве кредо», юридичні паралелі «Розумно використовуй, сумлінно виконуй», відверті дискусії «Захист прав дитини в Європі та світі», бібліомікс «STOP – булінг!».  
     Купу задоволення і практичних навичок отримали школярі на етнографічному святі «Руками створена краса», присвяченому Дню вишиванки, під час якого відбулась зустріч з В. Гарячою – майстринею-вишивальницею із села Кетрисанівка та демонстрація її робіт. Окрім цього, діти прикрашали квітковим орнаментом білу сорочку, взяли участь у створенні унікальної вишиванки, переглянули відео про техніку вишивки у різних регіонах України. Привернув увагу користувачів бібліотеки і фото колаж «Бобринеччина вишивана: сучасна культура та етно традиції», до якого містяни надсилали та приносили фото своїх родин в українському вбранні. Роботи презентувалися у бібліотеці та соціальній мережі Facebook.    
   
   Презентація краєзнавчого науково-популярного видання Г. О. Лашкула «Атланти степу», присвяченого 225-річчю села Миколо-Бабанка, викликала зацікавленість у краян. Книга видана за сприяння відділу культури та туризму РДА і Миколо-Бабанської сільської ради. Упорядкування та редакцію книги здійснювала завідувачка КЗ «Бобринецька районна дитяча бібліотека» Т. Ткаченко. По примірнику видання отримала кожна бібліотека району.
       Влітку РБД проведено 18 заходів, які відвідало 338 дітей з пришкільних оздоровчих таборів міста та Василівської, Грузької, Кетрисанівської, Мар'янівської, Чарівнянської сільських загальноосвітніх шкіл району. За цей період до дитячої бібліотеки записалось 44 нових користувача. Інтелектуальну захопленість та азартні емоції викликали, зокрема, такі заходи – літературний вернісаж «Майстерня дружби та позитивного настрою», день ігор «Time for games», свято мильних бульбашок «Щасливий день» та інші.       
        За ініціативи РБД, влітку, серед юних читачів сільських бібліотек проводився районний конкурс дитячих проєктів «Підприємці змалечку». Мета конкурсу – розвиток ділових якостей юного покоління у сфері економічного й соціального життя. На розгляд журі надійшло 16 робіт різноманітної тематики: «Батарейки здавай про природу дбай», «Стіл та стільчики з тополі – відпочивай доволі», «Джерельце» та інші. Активну участь взяли читачі Благодатненської, Веселівської, Бобринківської, Кетрисанівської № 1 та № 2, Новоградівської, Олексіївської, Тарасівської, Чарівнянської, Червонопільської сільських бібліотек. Як і годиться, переможці отримали грамоти та пам’ятні подарунки.
      
    У січні 2019 року дитяча бібліотека спільно з ГО «Мистецька Бобринеччина» отримала перемогу у конкурсі проєктів «Місцеві ініціативи для розвитку громад» (програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE)що виконується міжнародною організацією Global Communities, фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).   Це проєкт – «Бібліотека свободи»Library of freedom»), мета якого забезпечення креативного інформаційно-дозвіллєвого простору для родин. Проєкт діяв протягом січня-березня 2019 року, але з подальшим продовженням. Завдяки проєкту бібліотека отримала і використовувала у своїй роботі: фліпчарт, проектор, дві дошки для малювання (мольберти), килимок. Бібліотека стала майданчиком для засідання шкільних парламентів району, проведення циклу ігор «Мафія», організованих ГО «Темп» тощо. Завідувачка районної дитячої бібліотеки відвідала Школу тренерів для активістів об’єднаних громад у м. Київ за підтримки Громадського центру «Нова генерація». Бібліотекарями проводились різноманітні заходи, які відвідало понад 77 осіб – студенти Бобринецького сільськогосподарського технікуму, школярі місцевих шкіл, батьки. Серед втілених заходів наступні. Тренінг «Як стати фрілансером: від бізнес-ідеї до коворкінгу» надав можливість студентам поспілкуватися з успішними містянами, стати учасниками майстер-класів зі створення зачісок, квіткових букетів з цукерок, набути навичок з ІТ-технологій та задати запитання начальнику центру безкоштовної юридичної допомоги.  Майстерня ідей «Створення та модернізація громадських просторів» згуртувала усіх, кого цікавить дана тема. Тут займались поєднанням кольорів, створювали на папері предмети дизайну, знайомились з безкоштовною он-лайн програмою Canva. Арт-майданчик «Рідне місто очима дітей», де бажаючі проявляли свої творчі здібності. Особливий інтерес юних відвідувачів викликали дитячі розвиваючі ігри – «Монополія», «Бізнес», «Хто я», «Навколо світу», «Україна», дитячі ігри для хлопчиків та дівчаток.







Немає коментарів:

Дописати коментар