вівторок, 26 лютого 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

Різнобічну роботу БФ № 19 для дітей ЦБС м. Кропивницького завжди можна взяти за приклад. Підтвердження тому – перемога закладу у конкурсі МЦБС «Краща бібліотека 2018 року» у номінації «Бібліотека – відкритий світ ідей», на якому було презентовано авторський проект «Чаклунська вечірка» – оригінальний захід з популяризації літератури фантастичного жанру.
Бібліотекарка В. Поліщук стала представником від бібліотек України у складі журі Всеукраїнського конкурсу «Напишіть про мене книжку-2018» видавництва «Фонтан казок». Оголошення результатів конкурсу відбулося у Львівській ОБД під час Форуму видавців. Бібліотекарі прагнули до комфортного внутрішньо-бібліотечного простору для своїх користувачів. Створили локацію «Містечко для малят» з нестандартними, яскравими виставками, фокус-зону «драйвового читання» з виставками-рекомендаціями «Книжковий дрес-код» та «Фаворити 2018 року: вибір читачів». Читальну залу поділили на зони для розваг, навчання та спілкування: «Журнальна Галактика», «Уроки на 12 балів», «Game studio» та «Wi-fi зона». 
Простір бібліотеки водночас візуально розширює та надає естетичного вигляду приміщенню, завдяки: фотосушці «КнигоLOVE», фотоекспозиції «Сила нескорених», фотостенду «Топ найпопулярніших професій», краєзнавчому 3D стенду «Знай наших!», інформаційному куточку «БібліоІНФО», панорамі «Я люблю Україну, тому я…».
МБД працювала за власною Програмою літніх читань «Книжкові стежки літа», якою передбачалось: популяризація нових книг, проведення творчих конкурсів, калейдоскопів, відео мандрів, віртуальних круїзів, перегляд художніх та мультиплікаційних фільмів у бібліотечному кінозалі «Промінець». 
Серед заходів: до Дня Конституції України майстер-клас «Національні символи-обереги України» з плетіння браслетів у традиційних кольорах, виготовлення брошки-сердечка та «вишивання» карти України; бібліотечний форсаж «Безпечні перегони» з понад 100 учасниками змагань та 200–ми вболівальниками; конкурс селфі «#книгоLOVE», де кожен читач міг зробити фото у книгозбірні з тематичною рамкою та завантажити його на своїй сторінці у соціальній мережі. 

Арт-фестиваль «Барвиста країна – моя Україна!» зібрав під стінами бібліотеки 300 охочих розповісти про країну мовою фарб та кольорів. Кілька локацій, які працювали одночасно, дозволили читачам створювати диво-аплікації та малювати на асфальті. Для тих, хто бажав отримати тату на пам’ять, працював арт-салон. До готового яскравого групового малюнку діти додали кольорову живу 3D рамку, так відбувся флешмоб «Моя прекрасна Україна». За результатами загального голосування креативні майстри отримали солодощі та нагороди в номінаціях: «Кращі арт-художники», «Найкращі колористи», «Майстри пензля», «Кращі пейзажисти», «Майстри-тюбики». За умовами бібліотечної акції «Суперчитач-2018» необхідно було не лише прочитати багато книг, а й обирати найтовстіші та найважчі. Саме за вагою прочитаних книг обирали переможця. Загалом, за літній період МБД було видано понад 11 тис. примірників літератури.

Для відвідувачів-новачків і активних юзерів фахівці розпочали уроки у школі комп’ютерної грамотності «Кібершколярик». Для безпечного спілкування у мережах проведено заходи: урок «Містер Х, або Інкогніто в Інтернеті», гра «Уяви!», перегляд ролика «Нетикет в Інтернеті», бліц-турнір «Ввічливо – неввічливо», театралізований етюд «На добрий привіт – добра відповідь», ерудит-батл «Знавець інформаційного пошуку». За підсумками занять відбулись своєрідні випробування кібершколяриків, на яких діти демонстрували знання щодо будови комп’ютера, згадували комп’ютерний сленг під час гри «Абраказяблики» тощо. Найкращі учні отримали «Сертифікат» про успішно зданий іспит.
У центрі уваги бібліотекарів були читачі-діти з особливими потребами –обмежені фізичними можливостями, малозабезпечені, багатодітні, переселенці. Завдяки спільному проекту благодійного фонду «Твоя опора» та компанії «Нова Пошта», метою якого було принести свято для дитини, яка росте без маминої любові, бібліотека «начаклувала» подарунок, який отримав маленький хлопчик у новорічну ніч.

Немає коментарів:

Дописати коментар