четвер, 7 лютого 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

Голованівська РБД та Побузька МБД добре працювали за усіма напрямами роботи. Так, бібліотекарі РБД упорядкували 69% бібліотечного фонду відповідно до таблиць УДК, зокрема, така робота проводилась на абонементі для користувачів 5-9-х класів. 90% фонду МБД переведено на УДК. З метою допомоги сільським бібліотекарям з цього питання на базі РБД проводився практикум «Впроваджуємо УДК: запитання і відповіді». Поповненню фондів РБД та МБД сприяли акції «Подаруй бібліотеці книгу», результат яких – 125 примірників літератури.
До роботи з відвідувачами залучали партнерів-фахівців різних служб, установ, закладів, організацій. Акцентувалась увага на формуванні національно-патріотичних почуттів юних користувачів шляхом циклів заходів, присвячених відповідним датам і тематиці, зокрема: історико-краєзнавчий калейдоскоп «Мій рідний край – історії краплинка», віртуальна мандрівка «Голованівщина – наш рідний край!» (РБД), презентація краєзнавчої книжково-ілюстративної виставки «Земля моїх предків – рідна Голованівщина моя» (95-річниці утворення Голованівського району) акція «Я читаю книги про війну!» (МБД) (до Дня визволення району від німецьких окупантів) тощо.

На період літніх канікул РБД розробила програму літніх читань «Літо з друзями і книгами», у рамках якої проведено 25 заходів, які відвідало 478 дітей, з них – 79 осіб пільгових категорій. Так, завдяки бібліотечним фахівцям діти з пришкільних таборів відпочинку корисно, розумно й цікаво проводили свій час.
     Наприклад, брали літературу для обов’язкового та додаткового читання згідно шкільних програм, представлених на бібліотечних виставках «БібліоЛіто-2018. Читайка!» та «Читай і стань успішним!»; зустрічались з письменником В. С. Капустіним; були учасниками патріотичних – квесту «У серці – рідна Україна» і години «Маленьким українцям про рідну країну» та літературних смаколиків «Що? Де? Коли?» і Book-шоу «Книгомода - 2018»;  здійснювали подорожі до світу казок В. Сухомлинського та до країни «Непрочитаних книжок»; знайомились під час літературного колажу з письменниками нашої області. Також, протягом червня, двічі на тиждень, у центральному парку селища, бібліотекарі організовували «Лавочку-читалочку», де читали книги всі: бібліотекарі і діти, матусі і бабусі, навіть, татусі і дідусь. 62 читачі з азартом змагалися за перемогу у вже традиційному бібліотечному конкурсі «Найкращий читач літа». Серед учнів молодшого шкільного віку перемогу здобула учениця 3-Б класу Е. Лабенко. Серед старшокласників перемогу здобув читач-гість з міста Камянське Дніпропетровської області – семикласник І. Демченко.

Серед користувачів-учнів 1-9-х класів Побузької МБД вже не один рік популярний гурток «Всезнайки», де діти збираються щомісяця. Часто книги були мотиваторами тематичних засідань різних за формою. Наприклад, літературно-географічна мандрівка та віртуальний круїз «Мандруємо рідною Україною» надали гуртківцям чимало вражень і відкриттів про культуру і побут різних міст Вінниці, Умані, Кропивницького; імідж-коктейль «Як я зустрів улюблену книгу» знайомив з улюбленими книгами учасників гуртка; година особистої думки «Як завоювати друзів»; фольклорама «Вінок калиновий сплітаю із звичаїв рідного раю», під час якої діти переглядали фото вінків – від старовинних до сьогодення; шок-урок «SOS: наркотик – жало добровільної смерті». Ефективність занять – видача близько 100-а книг гуртківцям.


Немає коментарів:

Дописати коментар