середу, 20 лютого 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

Олександрівська РБД у своїй роботі, поміж іншого, використовувала авторські проекти, конкурси. Так, з 2017 року діє бібліотечна комплексна цільова програма розвитку дитячого читання «Книгосвіт дитинства», у рамках якої проводилась низка заходів. Зокрема, екскурсії, Тиждень знань «Знання робить життя кращим», бібліотечний клуб «Плюшева няня», результат роботи цього клубу – 37 нових користувачів РБД. 

Новий проект «Читацька республіка» розраховано на 5 років. «Республіка» має 5 міністерств на чолі з «Президентом» і «Прем’єр-міністром», прапор, герб, гімн. «Міністерства» мають свою видавничу продукцію. Громадяни, тобто, читачі бібліотеки, можуть бути депутатами або міністрами, пропонувати та затверджувати закони. Головний обов’язок кожного громадянина «республіки» – залучити до бібліотеки якнайбільше користувачів, і саме задля цього проводилась акція «Читачами стають щодня». А щоб читачі із задоволенням отримували нові знання, кожне «Міністерство» має втілювати по одному заходу в рік. Оформлено стенд «Читацька Республіка діє» з інформацією від кожного «Міністерства» про заходи у бібліотеці. Так, у звітному році «Міністерством Читання» організовано конкурс на кращого читача літа «Чарівна квітка», за умовами якого ті, хто у перші дні літніх канікул прочитав п’ять книг мали право на квітку, яку приклеювали до дошки, а потім за кількістю прочитаних книг додавались пелюстки квітки. Усі учасники цього конкурсу були урочисто посвячені в громадяни «Читацької Республіки». «Міністерство Коло-book» піклується про забезпечення корисного й цікавого дозвілля дітей і сім’ї навколо книги і гри. Так, щосереди та щоп’ятниці з 14-ї до 17-ї години надає послуги «Бебі-гувернер» дітям від 3-х до 6-ти років: читає книги вголос, проводить ігри, майстер-класи з аплікації та ліплення, організовує перегляди улюблених мультфільмів. «Міністерством Патріотів» створено краєзнавчу зону «Мій любий край – це серця рідна пристань», проводились мозаїка державних клейнод «Ти в усіх країнах Україна в образі нестримного крила» та флешмоб «З днем народження, Україно!». «Міністерство Айболить» запропонувало годину-застереження «Шкідливі звички – шлях у безодню» та створило зону «Чи бути здоровим – вирішуєш ти!», де діти не тільки читають, а й навчаються грати/грають у шахи і шахмати. «Міністерством Комп’ютерія» створено Інтернет-куточок «Для вас, майбутні програмісти».



5 червня стартувала програма «Літні читання 2018» «Ми хочемо, щоб Ваше літо було книгами зігріте». Дітей радо приймали на бібліотечному бульварі з інтелектуальними та рухливими іграми, конкурсами «Розумні, кмітливі, допитливі, сміливі», літературними вікторинами «Хто читає, той перемагає!» та запропонували взяти участь у флеш-мобі «Разом з книгою ми зростаємо». Вперше, на гостини до РБД приїздили школярі із села Несватково, де на них чекали поважні і стрункі «солдати великої армії знань – книги». Екскурсія бібліотечними залами і куточками супроводжувалась іграми, вікторинами, арт-майданчиком, ігротекою, піснями та декламуванням віршів. Діти показали свою кмітливість і знання.

До шевченківських днів РБД було запропоновано дітям взяти участь у бібліотечному конкурсі дитячої творчості «Нас єднає Тарасове слово», переможцем якого стала учениця 7-го класу К. Савенко, яка подарувала бібліотеці свою вишивку – портрет Т. Г. Шевченка. Згодом дівчинка стала переможницею районного туру Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія 2018».
До Дня Святого Миколая РБД оголосила благодійну акцію «Подаруй дитині свято» для тих користувачів, які потребують особливої уваги. Заздалегідь, у районній газеті «Вперед», було повідомлення про такий захід та запрошення дітям з малозабезпечених та багатодітних сімей на бібліотечне свято «Йде Святий Миколай, ти добром його стрічай». На акцію відгукнулись понад 20 бажаючих, які принесли іграшки, канцтовари, дитячу літературу, залишаючи їх в «мішку Святого Миколая». На свято завітало до 25-ти дітей та батьків для яких працівники підготували цікаві конкурси, ігри, розваги та розіграш безпрограшної лотереї з «мішка Святого Миколая» і солодкий стіл. Події заходу висвітлювались в газеті і на сайті РБД.
У звітному році РБД отримала новий комп’ютер за кошти місцевого бюджету на загальну суму 10,0 тис. грн.





Немає коментарів:

Дописати коментар