четвер, 14 лютого 2019 р.

«Спектр  діяльності  бібліотек  з  дітьми  у  2018  році»

Долинська РБД зі своїми користувачами живе креативно, наповнено, стрімко й масштабно.

У 2018 році завершено реалізацію бібліотечного проекту «Через маленьку книгу – у великий світ» для дошкільників міста, який розпочато у 2016 році. Протягом цього періоду бібліотекарі відвідували дитячі садки, де проводилось чимало різноманітних літературно-пізнавальних заходів. Діти брали участь у заходах Всеукраїнського тижня дитячого читання, Міжнародного дня захисту дітей, літнього оздоровчого періоду та циклі різдвяно-новорічних свят. Усе це сприяло залученню дошкільнят до читання. Фонд РБД поповнився новими документами для малюків. Це: книжки-ігри, -пазли, -абетки, -розкладанки, -озвучені. Систематично оновлювалась сторінка «Мудра скриня для родини» на веб-сайті бібліотеки. Загалом, до РБД залучилось понад 100 дітей дошкільного віку.
РБД започатковано цикл зустрічей з відомими особистостями Долинщини. Перший захід циклу відбувся навесні. До РБД приїхали понад 40 користувачів-дітей із сільських бібліотек, про що потурбувались голови сільських рад. Зустріч – чат-шоу «Бібліотек@-діалог» з головою Долинської РДА С. П. Омельченко проходила у три раунди, під час яких учасники мали можливість задати різноманітні та неочікувані питання гостю – про його дитинство, шкільні роки, сім’ю, роботу. Насамкінець, очільник РДА, відзначив найоригінальніше запитання читача з Варварівської сільської бібліотеки та подякував дітям за їхню активність і цікавість з побажаннями рости здоровими, щирими, відкритими і впевненими у власних силах. Були роздані візитки голови РДА з його особистим телефоном.  Дітей  запросили до солодкого столу за сприяння голови РДА. Діалог виявився цікавим для обох сторін. Таким, чином, завдяки незвичному заходу, РБД як інформаційно-культурний центр, не лише посприяла знайомству дітвори з представником влади району, а й донесла юним краянам, що будь-які проблеми і питання різного характеру можна вирішувати на різних рівнях влади.

П’ятирічний ювілей районного Свята казки «Казковий світ  Долинщини» (засновником якого були фахівці РБД) був наймасштабнішим заходом за чисельністю читачів-дітей. У ньому взяли участь навіть учні Долинської філії Новгородківського ПТУ №36, які виконували роль волонтерів. Юних долинчан  зі Святом казки вітали голова РДА С. Омельченко та голова районної ради І. Бондаренко, побажавши гарного літнього відпочинку та здійснення всіх казкових мрій. Впродовж трьох годин понад 400 дітлахів району мали можливість насолоджуватись різнобарвною програмою свята: хода казкових героїв, у якій взяли участь не тільки діти, але й дорослі; шоу-програма студії дитячих свят «Чудесино» з м. Кривий Ріг,  фотозони, майстер-клас по гончарству,  аквагримери, «Поліцейська  академія»,  «Кульколяндія».
 Наприкінці свята організовано феєричний флешмоб, як підсумок районного конкурсу «Селфі з книгою», одним з ініціаторів якого була РБД. Його переможцями стали користувачі із Антонівської, Маловодянської, Марфівської, Суходільської, Василівської та Молодіжненської сільських бібліотек. Казкової чарівності придало святу вручення від РДА та райради SMART-TV користувачам РБД. Усі учасники Свята казки поверталися додому з дарунками, масою позитивних вражень та емоцій.

РБД взяла участь у конкурсному відборі проекту «Молодіжний розвиток» від Корпусу миру в Україні за право приймати волонтера, який буде працювати протягом 2-х років у бібліотеці. З жовтня минулого року волонтер Корпусу миру в Україні Морхед Келлі Джо зі штату Айова (США) розпочала свою діяльність у бібліотечному закладі. 



      Волонтерка разом з працівниками РБД створила комітети за інтересами: «Мистецтво та культура», «Охорона здоров’я», «Спільнота волонтерів» для читачів 7-11-х класів; для дошкільників, учнів 1-6-х класів та ОДЧ англо-розмовний клуб «Let Talk» («Давай поговоримо»). У своїй роботі Келлі Джо використовує сучасні форми і методи роботи, вміє зацікавити дітей. Усе це сприяє  розвитку комунікативних та лідерських здібностей кожного користувача. Таким чином, відвідувачі більше проводять часу у бібліотеці. Школярі поспішають до РБД відразу після уроків, а їхні батьки спокійні, бо знають, що діти в безпечному місці. Також, завдяки співпраці з Корпусом Миру, має поліпшитись і матеріально-технічна база РБД.  


Костюмоване театралізоване шоу Halloween-party надовго запам’ятається його учасникам. Автором ідеї виступила Келлі Джо з метою підвищення інтересу до вивчення культури своєї країни.  З величезним захопленням бібліотекарям допомагали колективи культурно-дозвіллєвого центру та музею історії Долинського району в оформленні зали«Комунального закладу «Культурно-дозвіллєвий центр Долинської районної ради», виготовленні декорацій та відповідних «прикрас» («привиди, відьмочки, кажани, павутина, павучки, гарбузи».  Бібліотекарі анонсували захід на Facebook. Навіть уявити не можна було, що стільки буде бажаючих дітей разом з батьками, бабусями й дідусями з міста та навколишніх сільських територій побувати на заході. На понад 100 учасників дійства чекали фейс-арт, кенді-бар, фотозони, конкурси та дискотека на чолі з чарівною ведучою Келлі Джо.
20 листопада, у Всесвітній день дитини, відбувся районний фестиваль-конкурс дитячої творчості «Квітки степу». Працівники РБД спільно з РБК підготували для конкурсантів  справжні забави та веселий настрій. Увагу присутніх захопив процес творчості у майстерні «Квіткова терапія», яку провела Келлі Джо. Майстер-клас пройшов доволі успішно. На кожного учасника конкурсу чекала його Квітка Бажання.
Приємно відзначити, що у минулому році користувачі РБД були переможцями різних конкурсів. Так, у Всеукраїнському конкурсі «Мої права – моє життя» проекту «Правовий тренінг «Споживач — король ринку» віддано I місце у номінації «Колективні проекти» (вікова категорія 15-18 років) – (автори – користувачі закладу, учні 10-А класу Комунального закладу «НВК Долинська гімназія» I-III ступенів №3 Долинської районної ради»). НБУ для дітей рекомендовано до запровадження даний проект серед інших проектів-переможців у практику роботи з правового виховання дітей та підлітків у спеціалізованих бібліотеках для дітей України. Слід зазначити, що даний проект успішно реалізовано у самій РБД.

У районному конкурсі читців, у номінації «Твір ліричної тематики» (категорія – діти) перемогла Руслана Сірик – користувачка РБД. А ще одна читачка дитячої бібліотеки Яна Василишина (на фото), переможниця цього ж конкурсу позаминулого року, у 2018 – отримала районну премію у номінації «Обдаровані діти та молодь».
Активні бібліотекарі РБД брали участь у районному фестивалі фольклору «FOLK Долинська» з цікавою і веселою ігровою програмою «Хустка в колі гри кружляє».
У 2018 році за суттєвий внесок у популяризацію бібліотечної галузі та з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек присуджено районну премію «Кращий працівник» бібліотекарям РБД А. Павлюк та Л. Бешевець.
У звіті діяльності закладу за 2018 рік, директорка РБД Л. Свірса зазначила: «Успіх не приходить сам, його досягають найбільш наполегливі та працелюбні команди. Саме таким є наш бібліотечний колектив».  


Немає коментарів:

Дописати коментар