пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

 Про «Творчі канікули – 2024»      

ІХ Всеукраїнський дитячий літературний конкурс «Творчі канікули – 2024» у нашому краї проводився з 1 червня по 15 вересня. На розгляд обласного журі було представлено 52 літературних твори – прозові та віршовані. Активними учасниками Конкурсу були читачі бібліотек з міст Кропивницький, Олександрія, Знам’янка та територіальних громад Олександрівської, Компаніївської, Гайворонської, Кетрисанівської.

Найбільше до Конкурсу долучилось дітей 11-13-ти років – 36 осіб. Із 7-ми номінацій учасників Конкурсу зацікавили 6. Не представлено роботи у 7-й номінації «Далі буде? Ні, «далі» – вже є!». Улюбленими номінаціями конкурсантів виявились «Моя Україна: з вірою у Перемогу!» та «Природа – джерело натхнення та краси», «Безмежний світ моєї уяви», судячи з кількості робіт. І це, зрозуміло. Адже діти найбільше прагнуть родинного тепла і затишку, миру і спокою, ближче відчувають природу, а необмежений простір уяви допомагає їм відволікатись від негативних реалій.


Всеукраїнський дитячий літературний конкурс «Творчі канікули – 2024»

Номінація  «Безмежний  світ  моєї  уяви»

Коба Марія13 років

с. Пурпурівка,  Новомиргородська ТГ 

Подруженьки

притча 

Був звичайний, буденний день. По дорозі, в стоптаних капцях, в простенькому одязі бігла собі, вся заклопотана у справах жіночка, яку звали Доброта.

То там ще треба посіяти добро, а то до того в душу зазирнути, чи бува не оминула кого.

Аж тут, назустріч, іде поважною ходою, у модних чобітках, на великих закаблуках, по-модньому вдягнена красуня, ну чисто тобі панянка. А звати її Підлість. І, примруживши так одне око, думає хитро собі: – Та щоб ще «такого» зробити. А сама єхидно до Доброти:

– Ой, добридень, подруженько! І куди це ти так поспішаєш? Весь час ти така заклопотана, давай хоч поговоримо! Дивись, я прикупила собі одягу моднього, а ти так і ходиш в своєму одязі, ну, чисто лахміття. Є в мене добрі знайомі, ходім, і тебе вони вдягнуть, будеш, як та краля.

– Та куди там мені до тебе: то там справи чекають, то до того треба забігти, іншого підтримати.

– І навіщо вони тобі здалися, тії людці, нехай товчуться як хочуть. Я ось своїх швиденько обійшла, посіяла свої зернята в їхніх душах, то й робота зроблена, і з спокійним серцем гуляю світом. От одягнешся так як я, то й не захочеться бігати, модні черевики топтати. Поїдеш десь на курорт, відпочинеш.

І подумала собі Доброта: – «Так ось, що ти весь цей час хотіла, щоб я припинила працювати, облиш голубко, не вийде це в тебе!»

- Та ні вже, дякую чемно за пропозицію, – відповіла Доброта. – А давай-но, ліпше я тобі подарую своїх зернят, і…

Та не встигла доказати Доброта, а «подруженьку» ніби вітром здуло.

– Ось тобі, вже й робота є, – подумала сама про себе Доброта, – треба бігти чим хутчіш, чи в стоптаних капцях, а чи вже й без них, а людей потрібно рятувати.

І, спотикаючись об колючі сходи-паростки пані Підлості, вириваючи їх руками, що аж мозолі на них полопали, заходилася проста жінка Доброта засівати свої золоті сходи.

І на тому місці, в тих душах, засяяло таке яскраве світло, що стало враз спокійно і тихо. І зітхнула Доброта: – Тут я впоралась, а скільки ж ще по світі сходів тієї пані. Та й побігла стурбована собі далі.

Люди! Плекайте, бережіть мої сходи в душах своїх і тоді ми разом врятуємо увесь світ! 

Наш дім!

казка 

         В чарівному лісі, де шелест листя розповідає історії про дружбу та пригоди, у кроні розложистого дуба, жили Голуб і Голубка, які були найкращими друзями для усіх лісових птахів. Вони завжди разом літали, співали та допомагали один одному.

От Гулубка і каже своєму Голубові:

– У нас скоро з’являться пташенята, а гніздечко в нас замале, час його розбудувати.  

         І взялися вони за роботу: то гілочку маленьку покладуть, то стеблинку, пір’їнку знайдуть і все в гніздечко. Одного разу, коли вони будували своє житло, на них напав злий Чорний Ворон, який хотів знищити їхнє помешкання.

         Голуб і Голубка вирішили захистити свій дім. І як вони не відбивалися, як вони не захищалися, але Ворон виявився дужчим. Ось уже з одного боку і гніздечко розвалилося. Знесилившись, стали просити вони на допомогу усіх лісових птахів.

– Друзі, допоможіть нам, Чорний Ворон життя не дає, гніздечко руйнує!

         На їхнє прохання про допомогу злетілися всі лісові мешканці і стали радитись. Разом вони створили план, як перемогти злого Ворона. Голубка відвела Ворона подалі від гнізда, поки Голуб з іншими птахами будували великий гніздовий будиночок, який виглядав як справжній замок.

         Коли Ворон повернувся, він був дуже здивований з величезного будиночка. Голуб і Голубка разом з птахами закричали: «Це наш дім! Ти не зможеш нам завдати шкоди!». Чорний Ворон злякався та втік, обіцяючи більше не турбувати їх.

         Завдяки спільним зусиллям та дружбі, Голуб і Голубка змогли захистити своє гніздо від злого Ворона. Вони зрозуміли, що разом вони непереможні і ніщо не може їх розлучити. Ця пригода навчила їх, що дружба та взаємопідтримка – найважливіші речі у світі.

         І відтоді Голуб і Голубка та всі лісові птахи жили дружно і щасливо, знаючи, що разом вони можуть подолати будь-які труднощі. А злий Чорний Ворон навіть не намагався повертатися в той ліс, бо знав, що там завжди буде панувати дружба та взаємодопомога.

Козаки та Аянці

казка

         У далекому космосі, на планеті Земля, жили хоробрі, відважні козаки, які завжди були готові захистити свою планету від будь-якої небезпеки.

         Одного дня на Землю напали злючі, лихі чудовиська, яким хотілося заволодіти всім космосом. І почали вони руйнувати все на своєму шляху.

         Козаки відразу піднялися на захист своєї Землі і готові битися до останнього подиху. Але зло було дуже сильне, і козаки потребували допомоги.

         У якийсь момент козаки відчули, що не зможуть витримати натиску ворога, і саме в цей момент у небі з’явилися дивні силуети. Це були мешканці планети АЯ, які прилетіли з далекого космосу на допомогу хоробрим козакам. Вони були високі, кремезні, сяючі створіння, схожі трохи на людей і на голові мали дивні антенки.

– Ми вітаємо землян-козаків! Ми, відважні воїни планети АЯ, прилетіли на допомогу у боротьбі проти чудовиська. Зло повинно бути покаране!

         Знесилені земляни щиро подякували своїм новим друзям. Козаки та воїни з планети АЯ об’єднали свої сили і розробили план битви проти чудовиська. Разом вони створили неймовірну зброю та космічні пристрої. І почалася жорстока боротьба. Всі злагоджено використовували свої навички та вміння, щоб перемогти ворога. Кожен з них виявився незамінним у цій боротьбі, і разом вони вигнали злу, лиху силу з планети Земля.

         Після перемоги, хоробрі козаки та відважні воїни планети АЯ відсвяткували свою спільну перемогу разом. Вони розуміють, що завдяки зусиллям можна досягти неймовірних результатів.

         Ця казка навчає нас тому, що дружба, співпраця та взаємодопомога – основні речі в житті.

         Так закінчилася ця неймовірна історія про козаків з планети Земля та мешканців планети АЯ, яка нагадує нам про те, що разом ми сильніші і можемо подолати будь-які перешкоди.


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар