пʼятницю, 4 березня 2016 р.

Палітра заходів-2015 Дитячий відділ Олександрійська ЦРБ

Усі фахівці Олександрійської ЦРБ, у т. ч. й відділу обслуговування дітей, щорічно займаються організацією, розробкою і втіленням заходів не лише серед користувачів своєї бібліотеки, а й сільських філій. Серед актуальних заходів для юних відвідувачів були ті, що утверджували дух українського народу та єдність поколінь. 
Це: флеш-моб «Незалежна і єдина, будь навіки, Україно!»,  година сильних духом «Нація, яка не капітулює», гра-змагання «А ми роду козацького…», актуальний діалог «Вітчизна – то і альфа і омега», на який було запрошено учасника АТО О.В.Башкалова; літературно-драматична композиція «Голодомор 1932-1933 років: історія і пам'ять»; правова гра-подорож «Сторінками Конституції» проведена спільно з Олександрійським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і районним будинком культури; Шевченківські читання – разом з ГО «Сокіл» та «Славутич».
У святі «А без села, яка там Україна» взяли участь усі працівники бібліотек системи. Неординарною була презентація видання з історії населених пунктів Олександрійського району та зустріч з його упорядником Л. Балацьким, головою Олександрійського відділу Українського географічного товариства, лауреатом обласної краєзнавчої премії імені В.Ястребова, що відбулись у рамках проекту «Історія міст і сіл України. Кіровоградська область». Також, працівники ЦРБ взяли участь у районному конкурсі на кращий ескіз пам’ятника загиблим воїнам-героям Олександрійщини, учасникам АТО.
Працівниками ЦРБ розроблено і проведено цикл заходів для користувачів-дітей, що відпочивали у пришкільних літніх таборах району. Зокрема, читацький чемпіонат «Книжкова естафета сонячного літа» (ЦРБ); програми – конкурсно-ігрова «Активні та кмітливі» (табір «Дружба») та конкурсно-розважальна – «Книжковими стежками літа» (Косівська ЗШ); лялькова вистава «Поради лікаря Апчхи» (Новопразький НВК); літературно-розважальний квест «Літня казка в бібліотеці» (Олександрівська ЗШ );  бібліолото «Літо книжкового кольору» (Протопопівська ЗШ). Також, у навчальних закладах району за участі бібліотечних працівників відбулись: вуличні - акція «Хто книги читає – успіх професійний здобуває» та ігротека «Спортивні забави для розвитку й розваги»; актуальний репортаж «СНІД – самознищення людства»;  година відвертої розмови з елементами тренінгу «Здоров’я – запорука професійного успіху»  та інші.
Бібліотекарі району завжди виявляють творчу активність щодо участі у різноманітних проектах. 

Відділ обслуговування дітей ЦРБ спільно з Громадською організацією «Творчість. Ініціатива. Енергія» (с. Березівка) стали переможцями проекту «Територія «Support life» (Підтримка життя) у межах проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за фінансової підтримки Європейської комісії в Україні. Мета проекту: сприяння соціальній адаптації дітей внутрішньо переміщених осіб з Криму, Донецької та Луганської областей, які проживають в селах Березівці, Войнівці, Головківці, селищах Нова Прага, Приютівка, спільно з бібліотеками цих сіл. Сума гранту – 37,0 тис. грн. На виділені кошти закуплено обладнання, передбачене проектом: фліп-чарт; для роботи лялькового театру – ширма, ляльки, акустична система; для створення відеороликів – відеокамера, планшет; для розташування друкованої продукції – підставки «Бурда». Один раз на місяць відбувались консультування юриста та психолога для переселенців. Створено блог «Support life». Проведено низку заходів для дітей-переселенців та шкільних колективів, в яких вони навчаються: тренінги з використання методу NVC (ненасильницького спілкування) «У колективу – велика сила», психологічно-правова майстерня «Все в твоїх руках», краєзнавчий квест «Подорожуємо рідним краєм», одним із завдань якого було виготовлення ляльки-мотанки. Відбулися лялькові вистави «Казка навчить, як у світі жить», де на прикладі казкових героїв діти засвоювали необхідні моделі поведінки, навчалися реагувати на життєві ситуації. Видано друковану продукцію: флаєри «Твоя територія підтримки», банери «Територія «Support life», буклет з порадами для батьків та вчителів «Як допомогти дитині адаптуватись до нових умов життя» тощо.

Працівники ЦРБ взяли участь у конкурсі цифрових історій, оголошений American House Kyiv. Було створено і розміщено на бібліотечних ресурсах та у YouTube ролик «Мультпаралелі незалежності»   https://www.youtube.com/watch?v=H-gEjnQQ9c8
ЦРБ взяла участь у регіональному конкурсі видавничої продукції на краще методичне та бібліографічне видання публічних бібліотек Півдня України, куди надіслано матеріали: навчально-тематичну програму підвищення фахового рівня «Бібліотекар в стилі «modern», бібліографічний покажчик «Мужність і відвага нескореного покоління».
У результаті перемоги ЦРБ у спільному конкурсі програми «Бібліоміст» та Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA «Кіноклуб Docudays UA в бібліотеці» при ЦРБ створено кіноклуб «Ракурс».




Немає коментарів:

Дописати коментар