неділю, 6 березня 2016 р.

Палітра заходів-2015 ЦДБ ім. Ю.Гагаріна Олександрійська МЦБС

ЦДБ ім. Ю.Гагаріна Олександрійської МЦБС завжди використовувала розмаїття існуючих методів і форм у проведенні заходів для користувачів, що вирізняються інформаційною насиченістю, інноваційністю та креативністю. Основне направлення у роботі бібліотеки – інтелектуальний, творчий та особистісний розвиток користувачів. На це були спрямовані заходи різної тематики. Наприклад: свято єднання «Нині свято нашого народу! Свято України й роду!»; вахта пам'яті «Віват весні, салют Перемозі!»;   історичний екскурс «Стежинками партизанських перемог»;  зустріч з воїном АТО «Ми аплодуємо патріотизму героїв нашого часу»;  свято юних козачат «У хоробрі козаки будем гратись залюбки», проведений спільно з ГО «ВІРА»; літературно-краєзнавчий вечір «Моє місто рідненьке, колиско моя! Пронесу я до тебе любов крізь життя»;   історико-краєзнавчий круїз «Ми знаємо все про край, де живемо»; марафони дружби та етикету «Думай добре, роби добре, і буде тобі добре»;   літературно-музичне свято «Ми всі в душі потроху від Шевченка...»;   Тижні – бібліографії «Під парусом книги – до нових відкриттів», новорічного дозвілля тощо.
У 2015 році мали продовження бібліотечні проекти «Бібліомістечко – дитячий простір»,  «Надаємо крила», «Літні промінці на книжковій полиці», що сприяли залученню дітей до бібліотеки та розвитку читання. Розроблено нову програму «Я - громадянин, я - патріот, я  - житель свого міста» з циклом право освітніх заходів: віртуальний правовий калейдоскоп «Шлях, який ми обираємо»; зустрічі з працівниками правоохоронних органів «Дитяче обличчя злочинності»; правознавча мандрівка «Нехай же стане Днем дитини у всьому світі кожен день», зустріч у рамках акції «16 днів проти насильства», інтелектуальний колаж «Мандруємо дорогами країни Правознавства»; година міркування «Чи бувають права без обов’язків»; казково-правовий круїз «Мандрівка у правовий світ»; лялькова вистава «Пригоди Маленького чоловічка»; виставка дитячого малюнку «Я маю право!».
Щорічно увага фахівців прикута до користувачів-дітей з особливими потребами та їхніх батьків. У звітному році, на базі бібліотеки, двічі проходив міськ/районний семінар  на тему «Терапевтичне батьківство» з метою підвищення рівня компетентності прийомних батьків за участі фахівців районного, міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, медиків бібліотекарів. Напередодні Міжнародного жіночого дня дітей з обмеженими фізичними можливостями та їхніх мам запросили до участі у театралізованому дійстві «Чарівна музика звучить, і казка перед нами оживає».

Літературно-ігрова програма «Ура! Ура! Веселий час! Прийшли канікули до нас» зібрала понад 70 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах та їхніх батьків. Розважальний захід «Старий Новий рік – чудове свято, буде радості багато» відбувся для дітей, батьки яких захищають державу на Сході України. Діти із сімей переселенців побували на благодійній акції-святі «Школярик», а дітки з обмеженими фізичними можливостями двічі збиралися у бібліотеці на міському фестивалі «Повір у себе», влаштованому спільно з міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Під час заходів обдарована малеча, не зважаючи на функціональні обмеження, демонструвала свої здібності.
Добра традиція ЦМДБ – представлення робіт вихованців Будинку дитячо-юнацької творчості гуртків килимарства, вишивки, поробок з паперу. Цікавими і неповторними були виставки «Мистецька райдуга дитинства», «Художня вишивка», «Оригамі» та інші. 

Розвитку здібностей і захоплень дітей сприяла і творча майстерня «Чарівний клаптик», що функціонувала у відділі естетичного виховання.
Як завжди, успіхом користувався бібліотечний Інтернет-центр, де відвідувачам адресувалось багато не стандартних заходів, таких як: вернісаж «Улюблена книга в Павутині», віртуальні –  ігродром «Чарівний маг – Інтернет» і круїз «Парад країн Європи»,  web-мандрівки «Веселі канікули в Інтернеті» тощо. 

Дуже захопив дітей захід – інформаційне раллі «Обертаючи глобус», де можна було подорожувати континентами планети, зокрема Африкою, провідниками у якій стали «мавпочка» і «тигр». А віртуальні презентації дозволили якомога глибше поринути у таємничу африканську савану, чарівні краєвиди пустелі, дізнатися про звичаї тамтешніх народів. Також, мандрівники раллі мали змогу одягнути на себе кольорові маски африканських тваринок і взяти участь у вікторині.
ЦМДБ удосконалювала рекламу бібліотечних послуг. Було створено 6 відеороликів про роботу бібліотеки та 62 видання на паперових носіях – буклети, закладки, пам’ятки, кишенькові календарики, рекламні прапорці, флаєри тощо. 

Беручи до уваги патріотичні настрої суспільства, працівники на одній із стін приміщення бібліотеки відобразили фрагмент національної вишиванки. Вже з перших днів появи малюнку, олександрійці із задоволенням фотографувались на красивому фоні. Бібліотекарі МЦБС, у т.ч., й ЦМДБ, брали участь у Всеукраїнському конкурсі «Творчий злет: молодий бібліотекар року 2015». Створені ними відеоролики, можна переглянути за посиланнями:


Немає коментарів:

Дописати коментар