понеділок, 14 березня 2016 р.

До Тижня дитячого читання Про "Видавництво Старого Лева"


«Юні друзі!
Чи ви вже чули про Старого Лева, що оселився у княжому місті Львові? Його по­мешканням стала затишна мансарда під дахом старовинної кам'яниці за адресою: місто Львів, площа Ринок, Четверта мансарда від Нептуна на захід, узору скрипучими дерев’яними сходами, за високими різьбленими дверима з дзвінком.
Він великий мандрівник і щирий приятель дітей. Звідусіль де б не мандрував, Старий Лев привозить до Львова казки та різноманітні оповідки. А буває він у великих і зовсім крихітних країнах, багатих та геть убогих; знайомиться з кращими казкарями світу і кож­ну нову казку привозить до свого міста і колекціонує. І вже зібралася колекція казок, яку Старий Лев зберігає в просторій залі свого помешкання. У колекції - тисячі скриньок з темного горіхового дерева, де мешкають різні-прерізні казки.
Та якось Старому Левові стало сумно від того, що ніхто інший їх не знає – і він вирішив видавати книги для дітей, а в них розповідати про казкових героїв, їх пригоди та друзів. Вже старому Левові було надзвичайно важко самому це робити. Тож він знайшов собі вірних помічників, яких і попрохав підсобити. Ось так і виникло «Видавництво Старого Лева», де безліч друзів Старого Лева опікуються юними читачами, готують для них прекрасні оповіді і малюнки, розповідають маленьким про наш великий світ».

З часу заснування видавництво дбає про видання українських та сучасних закордонних творів, серед яких велика частина — для дітей, підлітків та юнацтва, які мають особливий літературно-мистецький та поліграфічний рівень. Книги Старого Лева вийшли англій­ською, французькою, корейською мовами. Видавництвом презентовано спільний німецько-український соціально-літературний проект «Мама по скайпу», який присвяче­ний проблемі трудової міграції батьків.
Серед українських авторів з видав­ництвом співпрацюють: Зірка Мензатюк, Григорій Фалькович, Ніна Бічуя, Дарія Цвєк, Олександр Гаврош, Валентин Бердт, Олекса Росич, Сергій Гридін, Оксана Сайко та інші. До роботи долучаються перекла­дачі і редактори — Наталя Іваничук, Ві­ктор Морозов, Неоніла Стефурак, Божена Антоняк, Лариса Андрієвська. Ілюстрації до книг створюють найкращі художники — Олег Петренко-Заневський, Катерина Штанко, Володимир Штанко, Світ­лана Хміль, Максим Паленко, Сергій Храпов, Івета Ключковська.
Книги видавництва неодноразово були відзначені званням «Книга року» та особливими преміями Форуму видавців у Львові. «Казка про Старо­го Лева» та книга «Хто зробить сніг» Тараса і Мар'яни Прохаськів увійшли до світо­вого дитячого каталогу «Тhе White Ravens» (Білі круки).
Титул «Книжка року» отримували ви­дання: «Малятам і батькам» Дарії Цвєк; «Чи є в бабуїна бабуся?» Мар'яни Савки; се­рія книг Туве Янсон «Країна Мумі-тролів» та «Казочки-куцохвостики» Зірки Мензатюк. Були й спеціальні відзнаки. Зокрема: книга Валентина Бердта «Мій друг Юрко Циркуль» стала лауреатом української премії «Великий їжак»; збірка Гурама Петріашвілі «Казки ді­дуся Гурама» посіла друге місце у кон­курсі «UkrainianBestBookAward»; збірка оповідань Оксани Сайко «Но­венька та інші історії» потрапила в короткий список щорічної пре­мії від телерадіокорпорації «Книга року ВВС»; книга Тетяни Щербаченко «Як не за­блукати в Павутині» отримала спе­ціальну відзнаку від компанії «Київстар» у рамках традиційного щорічного конкурсу «Найкраща книга Форуму видавців»; книга «Зірки і макові зернята», ав­торами та ілюстраторами якої ви­ступила творча майстерня «Аґрафка» (Романа Романишин і Андрій Лесів) увійшла до числа переможців Міжнародної книжкової виставки у м. Болонья (Італія) в номінації Орега Ргіmа.
Крім цього, «Видавництво Старого Лева» отримало спеціальну відзнаку «Україна унікальна» за найкращі видання з історико-культурологічної тематики для маленьких патріо­тів від Міжнародного благодійного Фонду «Україна 3000» та Асоціації благодійни­ків України.

Серії книг для дітей

Уся дитяча література видавництва упорядкована за серіями згідно з ві­ком дитини.  
Для читання немовлятам (до 2 ро­ків) — серія «Картонні книжки».
Для дітей дошкільного віку — серії «Вірші для малят», «Історії для малят», «Сплет + Рассел».
Для молодших школярів (7-10 років)серії «Книги з кольоровими ілюстрація­ми», «Країна «Мумі-тролів» (представлені повним зібранням культових книг фінської письменниці Туве Янсон про мумі-тролів), «Читання для реготання» (представлені книги найпопулярнішого британського дитячого письменни­ка Джеремі Стронга), «Пригоди Малого Вовчика» (від ще однієї британської зірки — Іана Вайброу), «Обережно, дівчатка!», «Українська сила», «Чотири лапи».
Для підлітків (11-14 років)серії «Дивовижні світи», «Класні історії», «Дітям про бізнес».
Для старшокласників (від 14 ро­ків)серії «Майже дорослі», «Перемага­ючи долю».

На початку квітня 2016 року вийде книжка Софії Андрухович та Мар'яни Прохасько «Сузір'я Курки». І це – перша книжка у новій серії «Напиши мені книжку», яку започаткувала М.Прохасько. На її запрошення автори писатимуть тексти, які вона ілюструватиме.
«Сузір’я Курки» – це історія про дитинство і старість, про зв’язок між живими істотами і природою, про емпатію і страхи, про бабусю і дівчинку, рись і кота, про курку Марічку і велику зоряну курку Іскру, яка дивиться з небес.

За матеріалами веб-сайта «Видавництва Старого Лева»

http://starylev.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар