понеділок, 26 лютого 2018 р.

Мозаїка бібліотечних заходів 2017

БФД №19 
Кіровоградської МЦБС

Заходи закладу проводились у різних форматах та інтерактивних формах. До вшанування Т. Г. Шевченка проводився конкурс акторської майстерності «Кобзарики» спільно з освітянами та бібліотекою школи-гімназії №31. Учасниками конкурсу стали близько 90 третьокласників, які ретельно готувались до змагань, а бібліотекарі їм допомагали. Напередодні конкурсу діти переглянули оригінальний відео проект, створений Міжнародним інститутом освіти та культури, «Діти світу читають Кобзар». Вірші читали 130 дітей із 23-х країн світу. Маленьких глядачів до глибини душі вразили акторська майстерність та запал, з яким маленькі українці з діаспори декламували рядки великого поета, гарні українські костюми. Бібліотечний конкурс поетапно проходив у кожному класі. У фінальному етапі конкурсу змагалося 24 учасника, кожен з яких ретельно підбирав вірш, продумував образ, костюм відповідно темі обраного вірша. Звучали різні твори поета «Доля»,  «І вам, сині гори»,  «Учитеся, брате»,  «Соловейко»,  «Ой стрічечка, до стрічечки», «Заповіт»,  «І досі сниться під горою»,  «Світає...»,  «Сонце заходить»,  «Тече вода з-під явору»,  «Сон»,  «Ой, діброво...» та багато інших. Склад журі (класні керівники, шкільний бібліотекар, завідуюча БДФ №19 Кіровоградської МЦБС) визначили кращих чотири декламатора,  а призерка отримала грамоту та цінний подарунок.
Нестандартно бібліотекарі підійшли й до висвітлення 120-річчя від дня народження поезії Є. Маланюка. Бібліотека разом зі своїми користувачами і прихильниками презентувала відеоролик «Один вечір», присвячений саме цьому віршу поета. У фільмі, поряд з оригіналом поезії митця, представлені літературні переклади різними мовами. До цієї роботи бібліотека залучили різних спеціалістів. Так, англійський варіант вірша зробила викладач мовної студії «WOW! English», німецькою – переклала вчитель іноземних мов гімназії №31, російською мовою переклад адаптував кандидат філологічних наук і над білоруським перекладом працювала поетеса з Білорусії. Усі охочі можуть переглянути ролик за посиланням https://www.youtube.com/watch?v= M73k2suRUsE&feature=youtu.be
Під час Всеукраїнського тижня дитячого читання у бібліотеці працювало літературне бістро для гурманів «Дивний світ», де кожен день подавали «страви від кухаря» – цікаві книги. А саме: «Техновінегрет «Чудеса прогресу» знайомство з незвичайними винаходами людства, які знайшли своє використання у побуті, школі, бібліотеці; «Салат з казок «Мільйон пригод» дегустували учні перших класів; «Пізнавальний гарнір «Плазуни, стрибунці і не тільки…» з розповіддю про дивовижних мешканців планети та краю; «Зоологічне печиво» зі змаганням на знання домашніх та диких тварин, які мешкають в Україні; «Фантастичний пудинг «Прибулець» з вікториною «Казкові  істоти». Усім було цікаво, весело і корисно.

Вже традиційно наприкінці осені бібліотека приймає у своїх стінах улюблене дитяче видавництво «Фонтан Казок». Цього разу до книгозбірні завітав веселий та добрий український письменник Юрій Бедрик, який читав смішні вірші з дитячих збірочок «Снюсь-нюсь-нюсь» та «Тьотя Бегемотя», а також «свіженькі» вірші, які ще не вийшли друком. Розважав малюків автор ще й власними скоромовками, які спеціально писав для розвитку мовлення не лише дітей, а й дорослих, а деякі з них, навіть, на замовлення дикторам українських телерадіокомпаній. Невгамовні читачі, які завітали на захід, не відпускали письменника своїми запитаннями, пропозиціями, а також вишикувалися в чергу за ілюстрованим автографом, який пан Юрій лишав на руках дітлахів.
Під час містичного маскараду-квесту до Хелловіну бібліотека була поділена на тематичні зони: кімнату з привидами, відьмине кубло, печеру Безсмертного та темний ліс. Учасники заходу «варили зілля», придумували найстрашніші закляття, брали участь у конкурсі на найоригінальніший грим та найцікавіший і найстрашніший костюм. До заходу долучились і батьки його учасників. Зокрема, допомагали дітям у створенні костюмів та неповторного гриму. Найпопулярнішими вбраннями серед дівчат стали кішка та чаклунка, а серед хлопців – Дракула.
Захід «Всесвіт від «А» до «Я» детально познайомив користувачів з різновидами довідкових видань та методикою інформаційного пошуку необхідного матеріалу. Засвоєння своїх знань діти могли перевірити під час мовного завдання «Чи добре ти знаєш алфавіт?», бліцтурніру «Синонімічне асорті», конкурсу редакторів «Багато читаю, тому все знаю», фразеологічного коктейлю «Серце мліє» та позмагалися в енциклопедичній дуелі «Ти мені – я тобі». А змагання Всезнайок «Майстер інформаційного пошуку» визначило найкращого знавця довідкової літератури. Рахунок балів йшов на швидкість, точність та інформативність, адже кожну свою відповідь гравці повинні були підтвердити даними зі словників та інформацією з довідників. Останній конкурс «Жартівливий словничок-довідничок» визначив переможця змагання, який і отримав титул «Всезнайка − 2017».








Немає коментарів:

Дописати коментар