вівторок, 27 грудня 2016 р.

«Тріумф  ідей»  –  проекти – переможці (1 місце)

   Працівники Долинської РДБ вважають, що правильно підібрана книга, яка викликає позитивні емоції, не менш важлива, ніж правильно підібрані ліки. Проведене в бібліотеці бліцопитування «Читання у новому форматі» виявило потребу користувачів у рекомендаційних списках літератури. Як цікаво реалізувати побажання дітей? Наштовхнула на вирішення цього завдання звичайна гра, в яку із задоволенням грали діти, коли приходили до бібліотеки – хто влучніше потрапить у мішень кулькою. Бібліотекарі трансформували «мішень» у такий собі «діагностичний унікальний апарат». Учаснику необхідно потрапити кулькою двічі у мішень, набрати певну кількість балів, за сумою яких визначається жартівливий діагноз «літературного самопочуття» та надається рецепт для лікування – рекомендаційний список книг, здатних перемогти «недугу» до нечитання та нелюбов до певного виду/жанру літератури. Ось так з’явився проект «Book терапія «Літературне здоров’я», який успішно реалізовується.
Учасником може стати будь-який читач і будь-якого віку.
Декілька прикладів.
Діагноз: краєзнавчий тиск. Характеризується підвищенням любові до рідного краю, частими нападами допитливості, які супроводжуються стійким інтересом до історії малої батьківщини. Рекомендоване лікування: щодня приймати по одному-два вірша В.Бугрій, В.Герасименка, Н.Гузнак (письменники-долинчани).
Діагноз: детективна нежить. Захворювання характеризується підвищеною підозрілістю, гострою спостережливістю, а також посиленням аналітичного мислення. Як правило, збудниками нежиті є такі віруси, як А.Конан-Дойл, Е.По та інші автори детективного жанру. Лікування за призначенням бібліотекаря передбачає наступні бібліотерапевтичні процедури: щодня приймати, наприклад, 10 сторінок «Записки про Шерлока Холмса». 
Діагноз: алергія на періодику. Захворювання характеризується появою подразнення від нецікавих репортажів, нежиті і почервоніння очей від рекламних статей. Лікування за призначенням бібліотекаря передбачає наступні бібліотерапевтичні процедури: через 15-20 хвилин після сніданку або обіду по 5-7 сторінок на день журналу (перелік назв), газети (перелік назв). Для профілактики захворювання рекомендується щодня (назва найпопулярнішого) періодичне видання.
Діагноз: любовне безсоння. Хронічне запалення чуттєвих відділів головного мозку у підлітків, характеризується глибокими переживаннями, почервонінням очей і посиленою сльозоточивістю Для полегшення симптомів рекомендуються краплі (перелік авторів і назв книг).
Діагноз: поетичний отит. Основні симптоми – потреба організму незвичайного. Складно діагностується. Лікуванню піддається. Курс проводиться стаціонарно крапельницею (перелік поетів та їх книг). По одній крапельниці в день (5-7 віршів).Іноді вимагає повторення курсу.

Немає коментарів:

Дописати коментар