четвер, 15 грудня 2016 р.

«Тріумф  ідей»  –  огляд  проектів  (1)

Від сьогодні починаємо огляд творчих робіт, представлених на конкурс. Вони дуже різні як у подачі, так і у виконанні. Для когось вони будуть оригінальними, новими, для когось – буденними, звичайними. Але детально дізнатись про проекти колег варто. Це, як своєрідний віртуальний фаховий обмін думками, поглядами, справами. До того ж, кожна авторська чи колективна професійна ідея має право на існування.

Бібліотекар Н.Загарій з Гайворонської РДБ у проекті «Розвиток інтересу до книги і читання» запропонувала декілька ідей: голосні читання «Почитайте нам!», «Читай книгу, отримуй бонус», «Спілкування в соцмережах», «Кіномистецтво на службі у книги». Розповімо про окремі з них. На думку авторки, аби привернути увагу громади до проблеми дитячого читання, варто у Всесвітній день книги – 23 квітня, запровадити голосні читання «Почитайте нам» для малюків та учнів молодшого шкільного віку. У цей день дорослі мають читати дітям книги – у бібліотеках, дитсадках, школах. Також, бібліотечні працівники можуть використати систему пільг та заохочень, адже сучасні діти зростають в атмосфері бонусів. «Спілкування в соцмережах»: організація діалогу з письменником, що було б цікаво як для самих авторів, так і корисно тинейджерам.

Завідуюча Голованівською РДБ О.О.Коверко вважає ефективним і таким, що відроджує традиції сімейного читання, проведення Дня малюка. Гостям – малечі і батькам, під час такого заходу пропонуються: книжкові виставки «Книжечка під подушку», «Сучасні книги для дошкільнят», «Книжкова карусель», «Перша книжечка моя», «Читаємо з мамою», «Твоя перша енциклопедія», «Книжковий дощ»; відеоролик «Завітай в книжковий дім, тут цікаво буде всім»; слайдова презентація «Діти, що читають - майбутнє України»; ігри «Впізнай казкового героя», «Збери героїв казки», «Книжкова карусель», відеогра «АБВГДейка»; періодичні виданнями для дошкільнят. У якості подарунків – «Пам’ятка для батьків» та «Книжкова закладка для батьків», цукерки. Після заходу батьки записують дітей до бібліотеки. Олена Олександрівна пропонує всім проводити такі заходи і наголошує: «…ви переконаєтесь, що батьки стануть частими гостями у бібліотеці, а їх діти – активними читачами». До конкурсної роботи додано буклети і диск з записом відеогри «АБВГДейка», сценарію тощо.


Колектив Добровеличківської РДБ втілює конкурс «Бібліотечне дерево» (з 2016 по 2019 рр.), в якому беруть участь користувачі-учні 1-4-х класів 3-х районних шкіл. Ідея конкурсу – залучення до читання дітей молодшого шкільного віку. Виготовлене або намальоване дерево з конвертами у вигляді листочків, розташовується у класах чи бібліотеці. На кожному конверті вказані прізвище та ім’я дитини, її фото, а в конверт збирають листочки з назвами прочитаних бібліотечних книг. Наприкінці навчального року, у червні, відбувається свято, де підводяться підсумки, обирається король чи королева читання, визначаються призові місця, вручаються грамоти і подарунки, демонструються сценки про книгу, проводяться конкурси за прочитаними книгами, організовується солодкий стіл від спонсорів.

Немає коментарів:

Дописати коментар