понеділок, 5 грудня 2016 р.

Інновації  як  стратегічний  напрям  розвитку  бібліотек

Під такою назвою наприкінці листопада поточного року відбулось засідання Міжвідомчої ради з питань бібліотечної роботи на базі Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченка, яка й виступила його організатором. Ця тема виникла не випадково. Адже сучасні інновації, в умовах інформаційно-комунікаційних технологій та середовища цифрової інформації, бібліотечні фахівці розглядають як шляхи розвитку та вдосконалення бібліотечної роботи, форми професійного і творчого зростання співробітників і, безперечно, як засіб розповсюдження передового бібліотечного досвіду у рамках науково-методичної діяльності.
У обговоренні цієї теми взяли участь фахівці не лише головних обласних бібліотек системи Міністерства культури, а й бібліотек місцевих вишів Міністерства освіти. 

Виступаючі розповідали про запровадження та використання інновацій в різних напрямах діяльності, а саме: «Впровадження інновацій в діяльність дитячих бібліотек – професійні відповіді на численні вимоги часу» (О.В. Ліпей, заступник директора з наукової роботи Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченка); «Проекти, що єднають бібліотекарів і молодь» (В.А.Зеленіна заступник директора з наукової роботи обласної бібліотеки для юнацтва); «Взаємодія бібліотеки та соціальних партнерів у вирішенні екологічних питань регіону» (А.П.Осокіна, завідуюча відділом документів з економічних, технічних та природничих наук КЗ «ОУНБ ім. Д. І. Чижевського»); «Інновації бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів у просуванні книги і читання» (Н.І.Дяченко, методист науково-методичної лабораторії виховної роботи і формування культури здоров’я КЗ «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського»); «Роль бібліотеки Центральноукраїнського національного технічного університету у науковій комунікації ВНЗ» (В.В.Євміна, директор бібліотеки  ЦНТУ);  «Бібліотеки вищих навчальних закладів у веб-просторі» (Т.В.Омельченко, завідуюча відділом інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки КДПУ ім. Володимира Винниченка). Акцентувалась увага на тому, що в діяльності бібліотек з’явилися інноваційні продукти, проекти, що істотно поліпшують роботу закладів, сприяють удосконаленню спектру різних послуг, розширенню кола партнерів та залученню нових користувачів. Також, у ході обміну досвідом, йшлося про пошук раціональних способів управління змінами, що відбуваються в інформаційному просторі, які б дозволяли передбачати проблеми та випереджати їх виникнення, прогнозувати розвиток закладу, своєчасно і якісно надавати відвідувачам необхідні інформацію, послуги або бібліотечну продукцію. Рефреном звучало про постійне застосування інновацій як необхідного інструменту для розвитку бібліотечно-інформаційної сфери в умовах сьогодення.
Разом з цим, зверталась увагу на обмежені фінансові ресурси, що уповільнюють впровадження інновацій. А це, в свою чергу, не дозволяє повністю використовувати досвід зарубіжних колег в діяльності бібліотек, насамперед, це стосується сервісних, технологічних інновацій. Суттєво на запровадження інновацій впливає і відсутність мотивації працівників до втілення нового.
Підсумовуючи, міжвідомча рада рекомендувала розвивати нові форми інформаційно-бібліотечних послуг, спрямованих на підвищення якості та комфорту обслуговування користувачів, залучаючи інвестиції, спрямовані на придбання обладнання, програмних продуктів, підвищення кваліфікації персоналу, на продовженні соціального партнерства.


Немає коментарів:

Дописати коментар