вівторок, 27 грудня 2016 р.

«Тріумф  ідей»  –  проекти – переможці (3 місце)

      Проект «Книга чекає на тебе» бібліотекаря Л.Назарчук Петрівської РДБ містить 4 ідеї. Одна з них – це залучення активних прихильників комп’ютерних ігор до читання. Так, використовуючи бажання підлітків грати в комп’ютерні ігри у бібліотеці (а це, в основному, користувачі-хлопці), їм запропоновано гру у літературному квесті. Хто перший розгадає пароль – матиме змогу протягом тижня, без черги, користуватися Інтернетом (1 годину в день). Ідея реалізується дуже просто. Вибирається комп’ютер, на якому буде проводитись квест і встановлюється пароль. Список книг, за якими надаватимуться завдання, оприлюднюється за 2 тижні до проведення квесту. Останнім у низці завдань є кросворд з ключовим словом-паролем.
«Фотоколаж» – це регулярна викладка у соціальних мережах фото (не менше 2-х разів на тиждень) буднів бібліотеки, що є водночас рекламою закладу. Багато хто побачить себе, своїх друзів за різними заняттями у бібліотеці (робота за комп’ютером, гра з пазлами, засідання гуртків «Умілі ручки», «Інтернет-Чомучки»). Фото в стрічці новин не дадуть забути про дитячу бібліотеку читачам, які, майже всі сьогодні є активними користувачами соціальних мереж.
Не менш цікава й ідея «Побачення наосліп», що вже сподобалось користувачам. Вважаєте, що зустрічі наосліп можливі лише між людьми й виключно в площині романтичних взаємин? А ось і ні! Читач також може познайомитися з… книгою. І часто таке знайомство закінчується справжнім хепі-ендом: читання одного вдалого твору ще й як стимулює до подальшого захоплення літературою. На окремі полички викладають цікаві (на думку бібліотекарів) книги, загорнуті у сірий папір, без зазначення автора і назви, лише з мінімумом цікавої інформації про твір. Тобто, відвідувачам пропонували взяти книгу практично «наосліп». Полички були спустошені за два дні. Можливо, сама по собі книга й не зацікавила б дитину, але взята в такий спосіб, може спонукати до перегляду (читання) твору.
Суть ідеї «Книга чекає тебе» така: читачу у соціальній мережі, де він є активним користувачем, відправляється повідомлення про те, що у бібліотеці на нього чекає книга, далі йде назва книги, її автор та коротка анотація. Бажано, ще й коментар бібліотекаря. У кінці повідомлення зазначається, що книга «чекає» протягом 3-х днів.
Таким чином, бібліотекарі, протягом року, очікують залучити до активного читання близько/понад 200 користувачів-дітей.


Немає коментарів:

Дописати коментар