четвер, 22 грудня 2016 р.

«Тріумф  ідей»  –  огляд  проектів  (3)

Фахівці ЦДБ ім. Ю.Гагаріна Олександрійської МЦБС представили 2 ідеї, які вже втілюються у роботі з користувачами. Перша – створення культурно-дозвіллєвого простору для маленьких користувачів дошкільного та молодшого шкільного віку – дитяча вітальня «Капітошка». Її авторами виступили Т.Штефан, бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів та Л.Овдієнко, заступник директора з питань обслуговування дітей Олександрійської МЦБС. Термін реалізації 2016-2017 роки. Дитяча вітальня «Капітошка» складається з двох сервісних бібліотечних послуг – «Бібліо-гувернер», «Бібліо-ГПДешка». Нові послуги запроваджуються для забезпечення корисного і цікавого дозвілля дітей з використанням нових форм роботи та новітніх технологій: «бібліорюкзачки», «бібліоняня», book-бокси «Швидка книжкова допомога», лавочки-читалочки, ігрополіс, Kinekt-ігри.
Бібліо-гувернер (нагляд за дитиною). Щоп'ятниці та щонеділі з 11.00 до 16.00 за дітьми віком від 3-х до 6-ти років доглядатимуть  бібліо-гувернери: читатимуть книги вголос, запропонують ігри і малювання, проводитимуть майстер-класи з аплікації та ліпки, організовуватимуть перегляд улюблених мультфільмів.
Для користувачів-учнів 1-4-х класів – служба «Бібліо-ГПДешка». Школярі щоденно (по буднях) з 13.00 до 17.00 матимуть можливість виконати домашні завдання у бібліотеці, скористатися Інтернетом чи вибрати літературу, взяти участь у масових заходах чи роботі клубів за інтересами.  
Шість днів на тижні, крім суботи, з дітьми 4-х–10-ти років будуть працювати бібліотекарі та працівники БДЮТу: допомагатимуть маленьким відвідувачам розвивати загальні і творчі здібності, мовну активність, тренувати дрібну моторику рук, знайомити з навколишнім світом.
Л.П.Цицерова, провідний бібліотекар відділу естетичного виховання та масової роботи ЦДБ ім. Ю.Гагаріна Олександрійської МЦБС вважає, що інтерес до читання може підвищитись через театралізацію подачі літературного матеріалу. Тому започатковано довгостроковий проект – бібліотеатр «Фанфік», який на думку авторки є оригінальним поєднанням інтелектуального і розважального видів відпочинку. Назва театру від англійського слова «fan» – «шанувальник» і скороченого слова «fiction» – «вигадка». Проект розраховано на користувачів бібліотеки молодшого, середнього та старшого шкільного віку. Форми і методи проекту: театральні ігри та вправи; заняття зі сценічного руху, мови та ораторського мистецтва; підготовка і показ вистав, театралізованих ігрових програм, а також, голосних читань, презентації нових книг, годин творчості, майстер-класів, зустрічей, тренінгів тощо.
Для успішної реалізації проектів у бібліотеці є усе необхідне: спеціалізовані приміщення, інформаційні ресурси, актова зала з обладнаною сценою, костюмерна, де близько 150-ти костюмів, велика кількість декорацій; мультимедійна апаратура. Ефективності заходів допоможуть маркетингові розвідки та реклама з популяризації проектів, а також придбання меблів, розвиваючого ігрового устаткування, мультимедійного обладнання.
Партнерами виступають: управління освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради; ГО інвалідів «Віра»; Палац культури «Світлопільський»; КНВЗ «Олександрійське училище культури»; КНВЗ «Олександрійський педагогічний коледж ім. В.О.Сухомлинського»; дитячі школи – художня і музична; БДЮТ; театр юного глядача «Апельсин»; а також, місцеві ЗМІТРК КТМ «Олександрія», газети «Вільне слово», «Олександрійський тиждень».
Таким чином, дані проекти виконують роль центрів соціальної взаємодії, що включають в себе простір просвітництва, спілкування та відпочинку користувачів бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар