понеділок, 1 лютого 2016 р.

Інформаційна  агресія

   Поговоримо про актуальне, що сьогодні найбільше хвилює людство у будь-якому куточку нашої маленької планети. 
У нашій країні, як і в усьому світі, дуже часто звучать такі словосполучення «інформаційна агресія» та «гуманна» зброя», за допомогою якої можна повністю змінити свідомість суспільства «без жодного пострілу». Спеціалісти і дослідники вирізняють 4 класи так званої «гуманної зброї». У першому – переважають інтелектуальні методи: дезінформація, комп’ютерні віруси, зміна даних у системах управління тощо.
Другий клас орієнтований на технічні засоби: використання потужних спрямованих джерел мікрохвильового електромагнітного випромінювання або інших фізичних полів, що можуть короткочасно дезорганізувати системи бойового управління та дії особового складу.
Третій клас – найбільш утаємничений, заснований на властивості «інформації» (різновиду матерії) – генетиці і психогенетиці (генетика поведінки соціальних груп). Універсальність реалізації дозволяє вести бойові дії анонімно, без оголошення війни. Саме цей клас «гуманної війни» визначають як «консцієнтальна» війна  (від латинської – свідомість).

Наводимо класичний приклад щодо використання такої зброї в інформаційних війнах – це притча про голодну Лисицю, яка хотіла з’їсти Черепаху. Та це не вдалося зробити, бо Черепаха спокійно перечікувала небезпеку, ховаючи голову в панцир. Щоб досягти своєї мети, Лисиця почала вдаватися до певних пропозицій, наприклад, купити панцир. Та й це не вдалося. Але Лисиця вирішила добитися свого. Згодом, Черепаха побачила на дереві телевізійний екран, де показували літаючих черепах без панцирів з коментарями про швидкість, зручність, красу і про те, що Лисиця стала вегетаріанкою. Декілька днів Черепаха спостерігала за цим дійством. І одного разу зробила крок до свободи без свого надійного захисту. Звідки їй було знати, що інформаційна війна може легко і просто зняти систему безпеки з будь-кого. Отже, Лисиця-агресор один раз скинула інформаційну бомбу, що вражала мешканців лісу безліч разів, вибудовуючи і трансформуючи їхню свідомість у напрямах, які потрібні воюючій стороні.
Четвертий клас – принципово новий вид, що заснований на концепції «квантової телепортації».

Основний message: консцієнтальна зброя вражає усіх, хто не має системи сталих цінностей, властивих певній цивілізації, моральності і принципів. Головними її жертвами стають юні, без життєвого досвіду. На наш погляд, для бібліотечних користувачів (не залежно від віку) слід проводити не один захід з цих питань, щоб усі вміли розрізняти і протидіяти. А значить розуміти один одного. Або ж, принаймні, намагатись.

За більш детальною інформацією пропонуємо звернутись до статті Сенченко О. Структури, засоби і моделі застосування консцієнтальної зброї в системі соціальних комунікацій / О. Сенченко // Вісник Книжкової палати. - 2014. - № 7. - С. 44-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/vkp_2014_7_13.pdf


Немає коментарів:

Дописати коментар