понеділок, 25 липня 2016 р.

Нове у бібліотечному світі Україна

Нове  у  бібліотечному  світі

Що чекає бібліотеки у сучасному світі? Цим питанням задаються не тільки фахівці, а й звичайні відвідувачі. Адже зрозуміло, що інтелектуальні знання, які зберігаються у бібліотеках, мають використовуватись людьми на благо тих же людей. А для цього необхідно постійно займатись популяризацією цих знань, а значить – читанням. Це можна робити по-різному. Можна традиційно, розповсюджуючи рекламу, заохочуючи читачів через оголошення, радіо, соціальні мережі, організовуючи виставки та зустрічі. Але є й інші, не менш дієві та оригінальні способи, щоб привернути увагу користувачів. Головне – пам’ятати, що бібліотеки працюють для своєї громади, а значить мають щоденно відстежували нові тен­денції та зміни в потребах користувачів, щоб йти в ногу з часом. Невипадково, багато бібліотек працюють під гаслом «Бібліотека на все життя: привабити, зробити читачем та втримати назавжди». Щось у нововведеннях може здивувати, у когось виникнути питання, хтось замислиться і візьме на «озброєння» досвід, комусь – дасть поштовх до радикальних змін.
Представимо деякі бібліотечні практики різних країн, інформація про які назбиралась з різноманітних джерел.




Україна
Унікальна  бібліотека  на  колесах  у  Києві

У квітні 2016 року на вулицях столиці України Києві з’явився перший в країні автобус-бібліотека під назвою «Книжкобус». Це – соціальний проект Фундації  Дарини  Жолдак, створений у партнерстві з КП «Київпастранс» і благодійним  фондом  «Коло». Нагадаємо, що  Фундація Дарини Жолдак займається проектами з популяризації читання, розвитку української мови, культури та мистецтва, а також благодійницькою діяльністю, надає допомогу  дитячим будинкам та лікарням. 
В минулому житті  «Книжкобус» був звичайним автобусом, що кожного дня перевозив пасажирів. Та сьогодні його не впізнати. Розфарбований у яскраві кольори, на даху – динаміки, а всередині – справжній рай для дітей: понад 100 кращих книг, а ще гаджеты (смартфони, ноутбуки, планшети) з освітніми програмами і веселими іграми, акустична система, плазма и справжній дискобол. Також, «Книжкобус» перевозе цікаву виставку «Видатні діячі» від Pictоric – 20 плакатів з портретами відомих українців, яких зобразили провідні українські ілюстратори. Таким чином, за допомогою освітньо-розважальних програм організатори планують залучити до читання через гру спочатку столичних дітлахів та їхніх батьків, Київську область, а згодом, і всю країну.
«Книжкобус» буде працювати у двох форматах: «шкільний» і «вихідний день». У рамках «шкільного» формата «Книжкобус» может приїхати до будь-якої київської школи. Дирекції школи та батьківському комітету достатньо залишити заявку на сайті bookbus.kiev.ua. На сайті можна дізнатись про розклад роботи «Книжкобуса» на вихідних. Бібліотека на колесах буде приїздити у парки, на фестивалі. До кожної події буде складатися окрема програма: ігри, перегляди мультфільмів, уроки програмування тощо. Крім цього, заплановані лекції, поетичні вечори, презентації книг, зустрічі з авторами, прослуховування аудіокниг, вечірні кінопокази у парках, майстер-класи та інше.
Перший шкільний виїзд «Книжкобус» здійснив до київських ЗШ №91, 155 та на виставку-ярмарок Книжний Арсенал задля знайомства з великим колом публіки.

Автори проекту вірять в те, що книжкобуси стануть популярними в усій Україні.

                              




Немає коментарів:

Дописати коментар