четвер, 26 квітня 2018 р.

Мозаїка  бібліотечних заходів 2017

БФ №8 Світловодської  МЦБС

З огляду на різноманітність форм заходів, організованих та проведених двома бібліотечними фахівцями для користувачів різних вікових груп, будь-яка бібліотека може додати їх до свого арсеналу. 

Наприклад, формування інформаційної культури відвідувачів відображено у: медіа-екскурсія-презентація «Бібліотека у реалі і у віртуалі»; слайд-інформ-урок «Автори та ілюстратори дитячих книг»; веб-уроки «Наша книжка не звичайна – електронна & віртуальна», «Інформаційні технології в роботі бібліотекаря»; бібліотечні уроки «Як протидіяти віртуальному терору? Або кібербулінг і підліток», «Лоцмани у світі знань»; інтернет-інструктаж «Інтернет-фішинг чи засіб для читання?»; індивідуальні бесіди «WhatsApp», «VIBER», «Skype»; поради «Інтернет ресурси для батьків»; бібліомандрівка «Подорож до країни Бібліографії»; День бібліографії «Краєзнавчі видання»; Дні інформації «Дегустація літературних новинок», «У країні точних наук»; книжкова виставка «50 смаколиків»; бесіда «Кращі сучасні автори»; бібліографічний огляд «Цікава математика»; практичні заняття з довідковою літературою; бібліографічне ревю «Край у вихорі віків» з історичної тематики; бібліофреш «Новинки краєзнавчої літератури»; поради бібліографа з презентацією «Краща дитяча література у бібліотеках МЦБС у 2017 році»; ігри «Бібліографічне доміно», «Чи знаєш ти?». Також, складались рекомендаційні списки літератури та пам’ятки, надавалось групове інформування118 повідомлень – вчителям, викладачам, організаторам позашкільної роботи, вихователям дитячих садків, батькам та індивідуальні інформування, наприклад, для учасника АТО В. Янковського за темою «Людина. Суспільство. Закон».

Патріотично-краєнавче спрямування, відродження народних традицій відносяться до провідних напрямів роботи бібліотеки. Задля цього оформлялись книжкові виставки та проводились їх огляди: «Україна – незборима зроду! Ти – душа великого народу», «Державні символи України», «Дзвони миру», «Немеркнуче світло великого подвигу», «Небесна сотня – історія нескорених», «Нові часи народжують нових героїв. Світловодці – учасники АТО»; «Гей ви, преславні козаченьки». Цікавими були для читачів: слайд-альманах «Вічна слава в кетягах калини», патріотичний урок «Коли горів мій край вогнем»; віртуальна подорож «Нам випала доля нелегка, солдате»геральдичний калейдоскоп «Краса та велич символів державних»конкурс малюнків «Я – українець і я цим горджуся». 

Кожної першої неділі місяця на базі бібліотеки відбувались засідання літературного об’єднання «Літо», під керівництвом літераторки-краянки Л. Лаврик. Для широкого кола читачів проводились рандеву з місцевими поетами «Їх надихнула книга»; відкрите засідання літературного об’єднання «Літо»; свято поезії «Все, що душа довірила словам»; година-реквієм, присвячена Костю Оверченку; презентація книжкової виставки «Літературні вітрила»; інтернет-мандрівка «Літературний вернісаж». 

До Дня міста бібліотека  взяла участь у заходах: «Туристичний квест»; конкурс «Кіровоградщина туристична»; акція «Бібліотека під відкритим небом»; гра-пазл «Світловодськ», слайд-шоу «Рідне місто  пізнаю». 
За для покращення роботи з особливими категоріями користувачів –  «ВПО» (7 осіб), «національні меншини» – бібліотекарі брали участь у круглому столі «Можливості для переселенців» (база ЦМБ), оновили куточок «Поверни надію, підтримай довіру», проводили індивідуальні бесіди з читачами, залучали їх до масових заходів тощо. Певна частина громади Хмельницького мікрорайону, де розташована бібліотека – це роми, для яких організовувались заходи: викладка літератури «Роми – одна з народностей України», етно-панорама «Нас всіх ріднить земля Кіровоградська», еко-круїз «Чарівність рідної землі» та інші.
Зорієнтуватися у виборі сучасних професій, потрібних суспільству, отримати інформацію про професії підліткам допомагали: професійна панорама «Кожен день ти крокуєш в майбутнє»; бібліо-дайджест «Знайомтесь! Нові професії»; слайд-біржа «Професії ХХІ століття», а також велись  теки  «Навчальні  заклади  регіону».




Немає коментарів:

Дописати коментар