середу, 26 травня 2021 р.

            Події  бібліотечної  України 

ХІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція 

«Бібліотека і книга в контексті часу» 

у форматі онлайн на платформі Zoom 

Тема «Бібліотеки України 

в контексті державної гуманітарної політики»

 

О. Коваль, директорка Державної установи «Український інститут книги»

З доповіді «Стратегія розвитку читання на 2021 – 2025 роки «Читання як життєва стратегія».

 Інститутом запропоновано два напрями щодо трансформації закупівлі книжок для бібліотек. Перший – закупівля за державний кошт усіх перших видань, що видаються у видавництвах по 3 примірника книг для усіх обласних, державних, національних бібліотек. А бібліотеки, в свою чергу, особливо обласні, мали б організовувати шоу-руми, завдяки яким демонстрували б виставки цих книг, з метою широкого ознайомлення інших бібліотек. Це задля того, щоб невеликі бібліотеки також мали можливість, в разі необхідності, придбати ці книги для своїх користувачів, але вже за місцеві кошти чи спонсорські.

  Другий – запровадження грантів для малих бібліотек. Тобто, бібліотека пише грант на отримання книг для своїх користувачів, якщо виграє грант, то отримує кошти на придбання видань.

Треба зазначити, що Міністерство фінансів не дуже схильне до збереження, запропонованих 2-х напрямів (пропозицій), більш готове до другого проєкту.

  Інститут створив Каталог «Книжки на ринку» (в інших країнах назва подібних каталогів «Books in Print»), який активно «гуглять» видавці і поступово реєструються бібліотекарі. Тут бібліотеки можуть переглядати видання, ціни на них від видавництв та обирати найкращий варіант для закупівлі. Це зроблено з метою того, що кількість відомих видавництв в Україні коливається від 80 до 100, а насправді їх більше, є невеликі, й практично, маловідомі видавництва, й відповідно, їхня цінова тактика інша. Таким чином, цей Каталог – своєрідний інструмент оптимального варіанту вибору книг щодо закупівлі для бібліотек і найбільшого асортименту книг.

 Міністерство фінансів з метою розповсюдження книговидань серед населення країни, пропонує у 2022 році ввести сертифікати на суму від 500, можливо, 1000 грн для покупки книг, починаючи з тих, хто досяг 14-ти років. Школярі будуть мати картки ІТ, якими зможуть скористатися через «Дію» при купівлі книг. Але тут є один нюанс, яким можуть скористатись бібліотеки. Коли хтось з дітей не визначиться з придбанням книг, то бібліотека може попрохати користувача (звісно за його згодою) придбати необхідні книги для закладу на суму сертифікату.

 Інститут уповноважений Міністерством цифрової трансформації розробити Єдину базу бібліографічних описів книг, що дасть можливість бібліотекарям мати більше часу для інших робочих процесів. Описом книг буде займатись одна бібліотека в країні.

  Також згадано про новий важливий напрям у діяльності інституту – «Українська цифрова бібліотека». Найближчі кроки – затвердити зміни, які уможливлять реалізацію «цифрового» проєкту, який не вписується в застарілу нормативну базу.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар