пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Дитячі  бібліотеки  області    2019

Бібліотека-філія  для дітей № 8,
Світловодська МЦБС

Використовуючи різні форми та методи організації дитячого читання, бібліотека спрямовувала свої зусилля на формування у користувачів стійкої потреби у книзі та бібліотеці, допомагала краще усвідомити сторінки історії України, відчути красу рідного краю та навколишнього світу, визначитись з професією, з користю проводити вільний час.
У цьому зв’язку значення приділялось орієнтації відвідувачів в інформаційно-медійному полі через різноманітні заходи: цикл бесід «Ласкаво просимо в країну Читалію» та «Міні-маркет сучасної української літератури»; відео мандрівка довідковою літературою «Книги, які знають усе» та відео урок «Як створюються книги»; бібліографічна гра «Якщо автора я знаю, швидко книгу вибираю», бібліотурнір «Знавці довідково-бібліографічного апарату»; знайомство з навчальною он-лайн-грою «Медіазнайко»; консультація «Правила техніки безпеки і поведінки під час роботи з комп’ютером»; інформаційна година «Медіа грамотнісь для школярів»; бібліогід «Урядовий портал для юних громадян».

З метою виховання поваги до рідного слова і краю, бібліотекарі запрошували користувачів до: книжкової виставки-розвідки «Світ не пізнати, не вивчивши краю свого»; Днів – інформації «Куди б мене дорога не вела, думки мої із рідною землею» та бібліографії «Автографи історії на вулицях Світловодська»; марафону читання «Мудрі казки» та поетичного марафону «Про Світловодськ з любов’ю»; краєзнавчої мандрівки  «Я люблю Світловодськ»; літературного огляду «Це Соколине Табурище» до 100-річчя з дня народження поета-земляка В. Соколова; скайп-зустрічі «Творець дитячих казок» з дитячою письменницею-землячкою Н. Майстренко, яка працює за межами України; творчого кафе «Мелодія кохання», на якому поети-початківці та члени місцевого літературного об’єднання «Літо» читали авторські твори.
Серед заходів патріотичного спрямування було представлено немало різноформатних книжкових виставок –  - роздум «Українська Революція та відомий  діяч М. Грушевський»,  - портрет «Володимир Винниченко – видатний український суспільно-політичний діяч  і  письменник»,  - реквієм «Згадаймо юність, що горіла в Крутах»,  - документальна «Нові часи народжують нових героїв», - спомин «Шана за подвиг – подяка за мир»,  - спогад «Це – наша біль, це – наша пам’ять». 

Користувачам запам’яталась зворушлива зустріч «Майдан – це стан душі і поклик серця» з учасниками подій 2014 року – В. Янковським, О. Попічко і Т. Ткачук – зберігачем фондів краєзнавчого музею. Проникливістю вирізнялись: слайд-екскурс «Історія державного прапора»; голосне читання оповідання І. Лаврівської «Голод в Україні»; відео калейдоскоп «Нелегкі фронтові дороги вели бійців до перемоги»; академія мужності «Підведіться, сучасники! Подвиг дідів достойний поваги»; відео урок до Дня захисника України; калейдоскоп неймовірних цікавинок «Україна надзвичайна»; майстер-клас «Білий голуб, голуб миру над Землею хай кружля».
Екологічний та валеологічний напрями включали цикли тематичних заходів. А саме: бібліо-експрес «Водні артерії Кіровоградщини»; бібліо-десерт з книжкової сторінки «Смак літа, осені, зими, весни»; огляд книжкової виставки-поради «Фітотерапія і наше здоров’я»; виставка-застереження «Негативні впливи шкідливих звичок»; мандрівка у світ здоров’я «Бережи одежу з нову, а здоров’я – змолоду».
На допомогу професійному самовизначенню старшокласників бібліотекарями постійно оновлювалась «Картотека навчальних закладів регіону». Серед школярів проводились міні-опитування, анкетування, а також: навігатор професій «Дорога в професію починається з мрій», зустріч з фахівцем «Реальна казка перукарського мистецтва», презентація важливої професії «На варті здоров’я людини» та інші.

Велика увага надавалась змістовному дозвіллю юних відвідувачів та їхніх батьків. Для них організовувались і проводились: книжкові виставки –  - подяка «Материнська любов – найсвятіша», - знайомство «Драйвуй з новою книгою в ритмі літа»,  - свято «Новорічне мереживо»; майстер-клас «Принесу тобі, мамо, всі квіти землі!»; родинний кінозал «Родина, родина від батька до сина» з переглядом анімованих стрічок, що навчають емпатії дітей та дорослих; програма  літніх читань «Райдужне книжкове літо»; мульткалейдоскоп «Відкриває двері казка»; літературна парасолька у парку «Ми хочемо, щоб ваше літо було книгами зігріто»; виставка дитячих малюнків «Про щастя в кольорах»;  а також – казкове ревю, шаховий турнір, ігровий майданчик тощо.
На засіданнях бібліотечних центрів спілкуванняклубу «Чомусик» для вихованців дитсадка «Чайка» та гуртка «Книжкова лікарня» – діти отримували не лише цікаву інформацію різної тематики, а й брали участь у практичних заняттях. Зокрема, майстер-класах зі створення книжкових закладок та «лікуванні книг». Таким чином, за рік, відремонтовано 140 книг, з яких 47 – дошкільнятами.  




Немає коментарів:

Дописати коментар