понеділок, 4 травня 2020 р.

Гайда  у  бібліотечні  мандри

Бібліотечний  простір  нового  формату    

Продовжуємо розповіді про сучасні бібліотеки та їх місце у суспільстві.
На початку ХХI століття, у професійних колах, формувалась і, на сьогодні, вже сформована концепція, про бібліотеку, як «третє місце» для людини – нейтральне місце  для неформальної соціальної взаємодії. Тобто, бібліотеки мають створювати і забезпечувати для соціуму цифрового світу необхідні й важливі майданчики живих людських взаємовідносин і контактів з близьким оточенням. При цьому «перше» і «друге» місця – це дім та  офіс (робота).
Епоха, коли музеї, бібліотеки і театри виступали в якості якогось абсолюту, практично, в минулому. Як відомо, первородна функція бібліотеки – це сховище інформаційних носіїв. У результаті появи книгодрукування і розвитку технології тиражування, бібліотеки розділили на  дві основні зони – сховище і читальна зала. А з появою  цифрового способу кодування і передачі інформації, виникнення мережі Інтернет з’явились серверні бази даних, доступ до яких відкритий для усіх. Потреба у сховищах, як таких, відпала. Отже, замість організації системи ізольованих приміщень, застосовуються підходи, які дають можливість поєднувати функції освіти і розваги у безперервному просторі з широким використанням мультимедіа. Саме поняття «бібліотека» інтерпретується по-новому: як інтелектуальний простір і центр культури. З’явилась і назва – медіатека, яку розуміють як інформаційний центр.
На початку медіатеки проектували на основі бібліотек. Та розвиток технологічних новацій у всіх сферах глибоко вплинув на саму сутність сучасної архітектури бібліотек. Архітектура вступає в  комплексну взаємодію з високотехнологічною віртуальною  «начинкою». Таким чином, виходячи зі специфіки медіа-світу, основними принципами організації внутрішнього простору медіатеки виступають позиції – максимальна функціональність, універсальність, демократичність, відкритість, публічність.
Можемо припустити (сподіватись), що картини на стінах, «паперові» книги, фільми разом з електронними медіа, у майбутньому, будуть розцінюватись паралельно, незалежно від ієрархії, що складеться. А люди будуть використовувати обидва типи медіа упереміш і як взаємодоповнюючі джерела.
Про одну з найвідоміших у світі медіатек, створену сучасним архітектором, поговоримо у наступному пості.



Немає коментарів:

Дописати коментар