пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020 

Центральна бібліотека для дітей ім. Ю. Гагаріна Олександрійської МЦБС

    Бібліотека підтримувала активну співпрацю з 30-ма організаціями та закладами міста. Соціальне партнерство дозволяло як позиціонувати бібліотечні інтереси серед місцевої громади, так і враховувати інтереси її членів. Для різних вікових і соціальних груп користувачів у бібліотеці та за її межами проведено понад триста заходів у різних форматах, залучено понад двісті нових читачів. Також велись бібліотечні – сайт, блог, сторінки у соціальних мережах, канал в YouTube, акаунт «Детская библиотека» на Pinterest; створено – челенджи «#Я_люблю_свою_ бібліотеку» та «#Я_сумую_за_бібліотекою», новорічну акцію «#РобитиДоброЛегко» зі збору ялинкових прикрас для дітей з інвалідністю та з малозабезпечених сімей, віртуальну рубрику «Пізнайко». Випущено 63 примірники бібліотечної продукції (списки літератури, у т. ч., веб, буклети, пам’ятки, листівки, літні плани читання, сценарії). Робота закладу висвітлювалась у засобах масової інформації: надруковано 11 статей, проведено 16 телерепортажів, створено 36 відеороликів та фільмів.  

Назвемо окремі заходи: патріотичний фотоколаж «Наш прапор єднає наші серця»; відеопрезентація «Україно! Ти – для мене диво!»; бібліопазли «Ми всі в душі потроху від Шевченка»; голосні читання «Маленькі кобзарики»; фото-подіум «Вдягни вишиванку…»; виставка-інсталяція «Права дитини – казковим героям»; вуличні акції «Ми – проти насильства, Ми – за любов і доброту!», «Будь медіа грамотним!»; Fresh-спілкування «Ввічливе прохання, ввічлива відмова»; День Щастя по-бібліотечному; свято доброти та драйву «Сім кольорів щастя»; бібліомандрівка «До «Країни міцного здоров’я»; літературний подіум  «Знайомтесь: на літературному Олімпі …» з Л. Ніцой та В. Захабурою; бібліозанурення «Відкрий для себе рідне місто»; народознавча толока «Масляна їде, смаколики нам несе»; різдвяна карусель «До нас іде Різдвяне свято і Коляду веде завзято».

Цикл заходів літнього дозвілля «На книжкових вітрилах – у веселе літо» захопив відвідувачів різноманітністю форм. Наприклад: етно бібліо пікнік «Жива вода Купальської ночі»; літературна гра «Веселі Хтосики»; бібліотечний експромт «На всі «Що?», «Де?», «Коли?» знайти відгадку ми змогли»; віртуальний ігрополіс «Граючись, розвиваємось»; розважальна програма «Чарівниця Крейда»; галявина веселих витівок «Барвиста планета дитинства»; голосні читання «Казка стукає в віконце»; мультимедійна подорож «Літо. Море. Сто фантазій». Загалом було проведено близько 60-ти заходів, а 90 дітей поповнили ряди читачів бібліотеки. У серпні-вересні, щонеділі, у бібліотечному недільному кінозалі «КІНО-вікенди», демонстрували пригодницькі, фантастичні та сімейні фільми від української компанії АРТХАУС ТРАФІК, які переглянули понад сто сімдесят користувачів зі своїми батьками.

Програма літнього читання «Канікули з КНИГОЮ», розроблена бібліотекою, зайняла перше місце в обласному конкурсі Програм літніх читань у рамках Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання».


    Не менш цікавим видався і Тиждень бібліотеки, присвячений Всеукраїнському Дню бібліотек «Бібліотек@ - світ нових можливостей». Серед заходів: бібліознайомство «Усі шляхи ведуть до бібліотеки!»; ЧИТОмандри «Тим, хто не любить нудьгувати»; літературні хованки «Веселий пошук книжкових друзів»; калейдоскоп загадок «Вгадай героя казки»; дегустація бібліорозваг «Грай, рухайся, читай»; години вільного читання «Я хочу почитати вам…»; фотозона в фойє «Осіння рапсодія»; книжкові виставки–інсталяції «Бібліофантазія», «Чарівна магія книги», «Осінній затишок із книгою», «Осінній релакс із книгою», «Казковий Бібліоліс»; відеопривітання від казкових героїв та улюблених користувачів на фейсбуці «Святковий калейдоскоп побажань».  

    Увагу відвідувачів привертали бібліотечні віртуальні заходи, яких було багато: виставки – «Чиста планета», «Герої нашого часу», «Коли горів мій край вогнем», «ТОП-10 книг для дівчаток»; відео реквієм «Чорнобиль немає минулого часу»; літературна розповідь «Що я можу сказати про себе…» (до 85-річчя від дня народження В. Симоненка); цикл тематичних відеороликів «Оповідки від Богдана»; інфо-stop «Про СНІД ще раз і відверто»; відеоролик «OlympicDay» у рамках Всеукраїнської онлайн естафети Олімпійського дня-2020, ініційованій Національним Олімпійським Комітетом України; конкурс селфі «Матусю, сонечко моє», де було представлено 32 фотографії маленьких читачів з мамами, з голосуванням у фейсбуці для визначення переможців; відео-лялькова вистава «Неслухняне мишеня» про порушення обов’язків батьків; костюмовані голосні читання «Я хочу почитати вам…»; відео майстер-класи: з циклу «Хобіландія – країна твоїх захоплень»; «Мехенді», «Пано в техніці Кінусайга», «Гіацинт із фетру», «Букетик для мами», «Антистрес – іграшка «Смайлик», з розпису по склу з викладачем Олександрійської художньої школи; виставки дитячого малюнку - «Моя країна -Україна», «Моя сім'я - мій оберіг»; «Війна очима дітей», «Весь світ в долонях дитини»; «Олександрійська веселка».



Допомогу користувачам у питаннях медійної грамотності надавали досвідчені бібліотекарі з використанням сучасного обладнання. Зокрема, Інтернет-центр бібліотеки обслуговував 1,1 тис. користувачів; 166 осіб отримали знання з основ комп’ютерної грамотності. Також бібліотека стала хабом відповідно до Національного проєкту Освітньої онлайн платформи «Дія. Цифрова освіта». Завдяки такому партнерству бібліотекарі провели 28 безкоштовних занять з ІТ людям літнього віку та з інвалідністю.

                          

У бібліотеці функціонували 5 читацьких об’єднань та Школа з 49-ма засіданнями, які відвідали 334 користувача. У рамках Тижня медіа грамотності «Медіазнайка в бібліотеці» його учасникам запам’ятались: бліц-info «Безпека спілкування у мережі Інтернет»; бібліотечні лайфхаки «Мережа, яка об’єднала світ»; журнальний мікс «Цікавинки від Смайлика» тощо. З жовтня 2020 року заняття Code Club та Робоклубу проводились онлайн. На базі бібліотеки відбулись онлайн-подіїCodeFast 3.0 «Грай та програмуй онлайн»; «Турнір юних скретчерів» та оnline-турнір з програмування роботів LEGO «Колонізувати Марс», в яких взяли участь діти з різних регіонів країни.

Бібліотека була задіяна в реалізації успішних грантових проєктів та власних 8-ми цільових програм. У грудні 2020 році отримала перемогу в конкурсі проєктів соціальної дії (ПСД) за Програмою Британської ради «Активні громадяни». Проєкт «БІБЛІОНЯНЯ online» – це культурний, доступний і якісний продукт для дітей та їхніх батьків. Особлива увага - дітям з обмеженими можливості здоров’я та соціально-незахищені. Онлайн-заходи проєкту: театралізовані читання; вистави сімейного театру тіней; лялькові вистави; пет-терапія; проведення майстер-класів, інтелектуальних ігор, виставок творчих робіт, заняття Робоклубу та Code Club. У рамках Канадсько-українського проєкту розвитку поліції (CUPDP) бібліотека приєдналася до проєкту «Амбасадори безпеки». Ще один проєкт в дії - «Інформаційна підтримка ЄС-бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні» від Представництво Європейського Союзу в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар