четвер, 1 квітня 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020 

Бібліотека-філія для дітей № 21 ЦБС м. Кропивницького 

Організовані бібліотекою заходи щодо просування книги з використанням сучасних технологій знаходили позитивний відгук у користувачів. Так, наприклад, у лібквесті «Це – моя бібліотека» відвідувачам необхідно було показувати свою спритність, кмітливість, зорову пам'ять, виконуючи пошук фото «своєї» бібліотеки серед інших фото інтер’єрів бібліотек міста та повідомити про це в коментарях у соціальних мережах.  

Відеоролик «Книги на карантині», створений бібліотекарями, піднімав настрій та допомагав побороти відчуття ізольованості.

Велике враження на відвідувачів справила ілюстративна виставка «Квантовий стрибок Тараса Шевченка», організована за сприяння Національного музею Тараса Шевченка. Усі охочі мали змогу переглянути твори київського ілюстратора О. Грехова, який зобразив генія в образах реальних діячів та персонажів поп-культури. Окрім цього, відбулись: перегляд сучасного стильного мультика «Як Тарас Шевченко став зіркою»; майстер-класи зі створення інфографіки «Лінія життя Тараса Шевченка» та ребусів за віршами поета з використанням сервісів створення ребусів та на Canva; онлайн марафон #ДітиЧитаютьКобзаря_2020.

У бібліотеці відбулась зворушлива і незабутня зустріч-презентація із Р. Зіненком, автором книги «Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії», учасником боїв під Іловайськом. Його виступ супроводжувався відео, датованим серпнем 2014 року. На заході була представниця відділу Міністерства у справах ветеранів у Кіровоградській області.

Учасники заходу літературний диліжанс «У пошуках скарбів», присвяченому 170-річчю книги Р. Л. Стівенсона «Острів скарбів», завзято, з азартом шукали скриню зі скарбами. На цьому шляху діти подолали купу перешкод: пройшли посвяту в пірати, змагалися у швидкості «підняття якоря», демонстрували знання морських термінів, вимірювали на око відстань у папугах і, нарешті, знайшли «золоті» монети. А зберегти позитивні емоції допомогла фотозона і кадри, зроблені біля неї.


 

Креативно і творчо функціонувала бібліотечна арт-студія «101 Хобі-Т», запрошуючи на серію майстер-класів, де діти навчились виготовляти чимало  корисних та естетично привабливих речей, при цьому знайомлячись із різними матеріалами та видами технік поробок: фарбування, аплiкацiя і пластилiнолiплення, малювання, створення ляльок з підручних матеріалів, домашнього текстилю. Так, на занятті «Рамка для фото з картону», діти працювали з гофрокартоном. До Дня Валентина, з кольорового картону та пластикових пляшок, вийшли гарні скриньки у вигляді сердечок,  оздоблені кольоровими стрічками та шпагатом. А до Маминого свята настінне панно «Моя ріднесенька матуся» з квітковими композиції з фоамірану. У період карантину керівниця студії Г. Суржок була постійно на зв’язку онлайн зі своїми студійцями, створивши групи у Вайбері та Меседжері, що допомогло надсилати один одному багато цікавих ідей для дозвілля вдома. Проводились онлайн майстер-класи: «Вербовий букет» з композиціями з фетру та природних матеріалів; «Птахи – провісники весни» – з паперу, стрічок і ґудзиків; «Великодній кошик добра» з диво-писанками; «Підставки під олівці», задекоровані гілочками дерев; «Святкові привітання» учасників студії один одному до Дня родини; індивідуальні майстер-класи «Будиночок Щастя» з паперових трубочок.

Фахівцями закладу розроблена Програма «Створення в онлайн форматі контенту бібліотеки для промоції дитячої книги і читання» розрахована на 2 роки. Її мета – моделювання нового інтелектуального Інтернет-простору для розвитку читання. Завдяки створеному подкасту «Відкрита книга» впровадили нову форму популяризації літератури і читання та можливостей бібліотеки. Тут відкрито чотири рубрики – «Читання перед сном», «Книги і кіно», «Театр перед мікрофоном», «Розмова з письменником», де діти знайомились з новинами літературного світу, образами широко відомих літературних героїв та особливості їх втілення на кіноекрані, слухали аудіокниги та долучалися до обговорення. Ідея рубрики «Читання перед сном» виникла після оголошення Міністерством культури, молоді і спорту спільно з Міністерством освіти і науки про запровадження у дитячих садках 15-хвилинного читання дітям україномовної літератури перед сном. В подкасті прозвучали твори П. Воронька, Н. Забіли, М. Стельмаха, Ю. Ярмиша, В. Паронової, Г. Гріненко. Слід відзначити, що члени бібліотечного «Літературного театру» озвучили дві невеликі аудіо вистави за мотивами літературних творів. Про подкаст розповідалось на бібліотечній сторінці «Країна Читайликів». Бібліотека філія для дітей №21 ЦБС м. Кропивницького» у Фейсбук, Інстаграм, Твіттер. Подкаст можна послухати на (https://castbox.fm/vb/225413259).

Мініпроєктом «Читай! Читай! Часу не втрачай» передбачались популяризація фонду бібліотеки та комунікації з читачами через соцмережі. Одна з кращих читачок бібліотеки Д. Чебанова створювала ролики-рекомендації в YouTube про книги, які на її думку, варто прочитати. Суть наступного мініпроєкту «Літературні хвилинки з Їжачком-Мудрячком» у 15-ти хвилинному читанні в YouTube від кращих читачів та казкового персонажу Мудрячка кращих творів дитячих письменників сучасності. Новостворені рубрики у Facebook «Впізнай книгу», «Для розумників» дали можливість вести діалог з читачами, які брали участь у вікторинах, іграх, розгадували ребуси.

 

Онлайн-ігри – «Грецькі боги в літературі і кіно», «Подорож до джунглів Р. Кіплінга», правова гра «Запитання від Дюймовочки» урізноманітнювали дозвілля відвідувачів та розширювали їхній світогляд.

https://learningapps.org/watch?v=pf515mfsk17.

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар