середу, 31 березня 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020 

Бібліотека-філія для дітей № 19 ЦБС м. Кропивницького 

Підвищенню читацької активності під час карантинних обмежень сприяли створені бібліотекарями інтерактивні ігри − онлан-вікторини «Впізнай книжку» та «Ретельно прибери Планету» (до 120-річчя від дня народження А. де Сент-Екзюпері), інтерактивна пригодницька вікторина «Книга джунглів» (до 155-річчя від дня народження Редьярда Кіплінга), словограй «Мова-чарівниця», випускні іспити онлайн «Розчаклуй чарівника». Про кількість набраних балів користувачі могли дізнатися одразу, або надіслати відповіді, які автоматично надходили на електронну пошту після їх заповнення, це залежало від умов та правил гри. Переможців оголошували на бібліотечних сторінках в мережі Інтернет. 

Акція-навігація «Знайди дорогу в бібліотеку!» стартувала напередодні Всеукраїнського дня бібліотек. У різних куточках мікрорайону Космонавтів бібліотекарі роздали дітям та підліткам мапу. Школярі повинні були за навігацією відшукати бібліотеку. Підказками для гравців служили відправна точка та маршрут. Квест за маршрутом впевнено подолали 15 школярів, яких бібліотекарі урочисто привітали. Школярі з Наукового ліцею взяли участь у лицарському турнірі «Доти буде Україна – поки будуть козаки!», в ході якого охоче демонстрували силу, швидкість та спритність, змагаючись у різноманітних конкурсах. В силових конкурсах випереджали дівчатка, а в стрибках та бігу − хлоп’ята. А, наприклад, веселий конкурс «Добрий борщ, та малий горщик» об’єднав усіх гравців: одні швидко носили воду, а інші шалено вболівали та весь час вимірювали принесене. Переможених не було, команди набрали рівну кількість балів.

On-line гра за Поттеріаною, яку започаткували бібліотекарі книгозбірні 4 роки тому, у 2020 році набула всеукраїнського масштабу. Фанати книг Дж. Ролінг як з великих міст України, так і маленьких сіл змагалися за честь отримати «Дипломи магічної школи» (загалом 54 учня-чарівника – 26 хлопчиків і 28 дівчаток), які знали дуже добре усі пригоди Гаррі Поттера. «Випускні онлайн-іспити» містили 10 питань на знання історії Гоґвортса, чарівних предметів та магічних істот. «Учні» повинні були скласти власний рецепт крапель успіху та закріпити його дію заклинанням. Найоригінальніший рецепт викликав схвальну оцінку у членів журі. «Складові будь-якого успіху, на думку випускника Гогвортської школи ˗ трішки грошей, крапелька щастя та будь-яку справу потрібно робити з любов’ю і тоді успіх вам гарантовано!».

 18 шанувальників фантастичного світу Дж. Ролінг отримали VIP-запрошення на урочистості з нагоди вручення «Дипломів Гоґвортської школи магії та чарів у Кропивницькому». У бібліотеку вони приїхали з віддалених куточків міста разом з батьками. А 36 Дипломів відправилися у різні куточки України. 

Палітра форм та видів бібліографічної та рекламної продукції дуже різнобарвна. Віртуозно створені, лаконічні та яскраві анонси, запрошення, фотоколажі, майже до кожного свята, активно переглядаються віртуальними користувачами на сайті, блозі «Бібліознайка» та Facebook. Під час PR-компаній та заходів поширювались: рекомендаційний буклет «Спорт – це здорово!», пам’ятка «Безпечний Інтернет: ідеї для батьків», рекомендаційний список літератури «Мовчання іноді говорить більше, ніж слово…» (до 140-річчя від дня народження Володимира Винниченка), запрошення «Знайди бібліотеку».

Простір закладу прикрасили і візуально розширили стильні 3D стенди та бібліотечні експозиції − фотостенд «ТЕХНОevolution», інформаційний стенд «ЗНО-2020: в датах, цифрах, фактах», краєзнавчий фотоколаж «Рідне місто», інформаційні куточки «БібліоІНФО», 3D експозиція «Biblio Super Star», «Шукаю дім».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар