вівторок, 30 березня 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020 

Центральна  бібліотека  для дітей ЦБС м. Кропивницького

ЦБД швидко адаптувалася до нових реалій, поєднуючи роботу офлайн та онлайн. Так, створені фахівцями віртуальні заходивиставки, екскурсії бібліотекою, відеоролики з рекламою книг, рубрика «Школа безпеки», онлайн заходи бібліотечних центрів спілкування (наприклад, у груповому чаті мобільного додатку Viber членкинь клубу «Наталка» чи перегляди вистав Театру книги «Буратіно»), інтерактивні заходи, різні завдання «Розумні, кмітливі, допитливі, сміливі» під час святкування Міжнародного дня захисту дітей, читацькі новини на сторінці Facebook і каналі YouTube – були затребуваними відвідувачами. У різноманітних заходах поширювались думки щодо ролі книги і читання в житті людини: вільний мікрофон «Шевченкове слово в віках не старіє»; краєзнавче попурі «Кропивницькі пригоди»; День відкритих дверей «Запрошуємо всіх друзів»; віртуальна подорож «Бібліотека для покоління NEXT»; велнес-година «Здоровий відпочинок»; Girlсвіт «Поговоримо про це…»; пізнавально-розважальна програма «Маленькі лицарі та маленькі принцеси»; вуличні акції «Малюк, приходь в бібліотеку», «Читання без зупинки», «Книжкова алея»; бібліомотиватори «З новим роком читання!», масштабний рейд «Файні книги» з сувенірами та ремонтом «хворих» книг від гуртківців «Книжкової скарбнички»; пізнавальне бібліозанурення «Структура книги»; моніторинги читацьких формулярів «Що читають діти?», за результатами якого підготовлено список найпопулярніших книг серед читачів.



Бібліотека брала активну участь у проєктній діяльності, що надало можливість нових перспектив розвитку закладу. Зокрема, проєкт, ініційований мером міста, сімейний челендж «Історія поколінь», присвячений 75-й річниці Перемоги над нацизмом, учасники якого знімали відео про історію, подвиги рідних на фронтах Другої світової війни. Бібліотека представила відео «Мій героїчний дідусь». Підтримавши проєкт Міністерства цифрової трансформації України «Дія. Цифрова освіта», бібліотека ввійшла до мережі цифрових хабів. Завдяки бібліотечному проєкту «Бібліотека + Волонтер – простір нових можливостей» діяв мовний гурток «Англійська з Beth Bowman», що об’єднав навколо себе не лише відвідувачів бібліотеки, а й дітей із інших мікрорайонів, про який вони дізналися від своїх друзів та із соціальних мереж. Бібліотечний проєкт «Читач рекомендує» став до вподоби дітям та їх рідним, адже робота над зйомками відео про прочитані книги потребувала допомоги дорослих. Надіслані відео бібліотекарі представляли на власних онлайн ресурсах. З метою виявлення читацьких інтересів проводилися опитування «Книга в твоєму розкладі» на сайті бібліотеки. Проєкт добре себе зарекомендував і буде продовжений в наступному році. 


Бібліотечний проєкт «Володарі інформаційного світу» діє 8 років поспіль, адже основна його мета – навчальні консультаційно-практичні заняття з підвищення інформаційної, комп’ютерної та медійної грамотності усіх охочих як індивідуально, так і в групах. Поєднання традиційних базових занять з тими, що на платформі «Дія. Цифрова освіта», дали гарні результати у навчанні і максимальне охоплення різних вікових категорій користувачів.

Також для читачів видавалась бібліотечна продукціяінформаційне досьє «ЗНО без стресу: 7 лайфхаків»; путівник онлайн ресурсами «В рідній мові цілий світ»; інформаційні – листівки «Сергій Дяченко – 75 років», «Марко Кропивницький – 180 років»; закладки «Наші читачі рекомендують»; пам’ятка «Великі європейці-ювіляри 2020». Бібліотека була учасницею акції «Шукаю дім», яка проводилася спільно з притулком для тварин «Щасливий Пес» та Організацією  захисту тварин «БІМ». У рамках Всеукраїнського дня добрих справ Щедрий Вівторок юні лялькарі бібліотеки підготували доброчинну виставу «Будиночок для друга».

Фахівці підвищували свій професійний рівень дистанційно: на вебінарах від ВГО Українська бібліотечна асоціація на теми: «Навички стресостійкості для бібліотекарів», «Публічні заходи в бібліотеках на європейську тематику»; онлайн консультація «Дописи у Фейсбук»; онлайн-урок «Права людини – основа європейських цінностей»; онлайн консультація «Зустріч з активними громадянами»; заняттях на платформі «Дія. Цифрова освіта» тощо.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар