середу, 24 березня 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020 

Бібліотека-філія № 8 для дітей Світловодської МЦБС

Бібліотека співпрацювала із ЗОШ № 1, школою-інтернатом № 1 з вадами зору, місцевими – літературним об’єднанням «Літо», краєзнавчим музеєм, органами влади, службами зайнятості, юстиції тощо. Проводились заходи, які найбільш повно популяризували наявний книжковий фонд, бібліотечно-бібліографічні знання, потребу в читанні. І, як усі бібліотечні заклади, пристосовували більшість своїх послуг до віртуальних реалій.

Для користувачів організовувались та оформлювались книжково-ілюстративні виставки, різні за видами: вікторина, кросворд, діалог, рейтинг, персоналія, пропозиція, вшанування, привітання, настрій, цікавої книги, досьє, реквієм, двомовних книг або білінгви, портрет, панорама, інсталяція. На думку бібліотекарів на увагу заслуговують заходи, що прищеплювали інформаційну культуру. Зокрема: цикл бесід «Ласкаво просимо у країну Читалію», інформаційна година «Улюблена книга в Павутині», експерт-порада «Книга незвичайна – книга віртуальна!», поради батькам «Шість кроків назустріч книзі»; конкурс бібліотечних ерудитів «Уважні та начитані»; слайд-презентація «Бібліотека, як інформаційний центр»; Дні  - інформації,  - нових надходжень,  - періодики,  - бібліографії; рекомендаційні списки літератури та пам’ятки; інтернет-уроки – «Інформаційний Всесвіт», «Комп’ютерленд», «В країні WINDOWS», «Текстоманія», «Знайомство з популярними сайтами».

З розповідями про історичне минуле, сучасність країни та рідного краю користувачі знайомились на історичних годинах, святах, мандрівках, вікторинах, конкурсах. У цьому напрямі дітям запам’ятались: літературний ігроленд «Закінчи вірш…Великого Кобзаря»; зустрічі під відкритим небом «Місто в наших серцях і віршах: Оверченко Кость Гаврилович»; онлайн краєзнавча відео/слайд - мандрівка «Відкриваємо для себе рідне місто»; «Подорож старими фотографіями міста»; віртуальні –  калейдоскопи цікавих фактів «Роми в Україні», «Вишиванки, вишиванки, ніби райдуги співанки»; урок народознавства «Лелека – символ щастя і родини, любові до всієї Батьківщини»; майстер-клас ляльки-мотанки «Ангел-охоронець роду» та інші. З метою виявлення читацьких інтересів проведено аналіз читацьких формулярів «Краєзнавча література в читанні дітей».

До Десятиріччя української мови (2018 – 2028 рр.) відбулась низка заходів: презентація книжкової виставки «Міні-маркет сучасної української літератури», літературний подіум «Ювілейна планета», святкова вітальня «Можеш позабути запах рути-м'яти, але рідну мову мусиш пам'ятати», флешмоб «Українська мова – це модно!», літературна галерея «Час читати українською!», воркаут для розуму «Знань і розуму основа – рідна мова, рідне слово!», сайд-презентація «Мандрівка в країну писемності», інформаційний бібліовітраж «Рідна мова й Україна – найдорожче, що в нас є!».

Серед заходів змістовного дозвілля відзначаються: діалоговий майданчик «Толерантність у середовищі підлітків»; слайд-презентація «Мандрівка в країну Права»; казкова конвенція прав малечі «Права дитини в казковій країні»; онлайн відео-презентація «Чорнобиль: попередження-набат»; веб-презентація «Чисте довкілля – здорове покоління»; літературні візитівки «Українські поети про рідну природу і Вітчизну»; поради лікаря Айболита «Бережи здоров’я власне, бо життя таке прекрасне»; віртуальна helр-консультація «Не грайся з вогнем»; мандрівка у професію «Юрист – захисник прав і свободи громадян»; міні-опитування «Ким ти хочеш стати?»; агіт-альтанка «Послухай усіх, поміркуємо разом – вибереш сам»; дублер-шоу «Бібліотекар на годину»; презентації професій «На варті здоров’я людини», «Захисник Вітчизни»; літературне асорті «Крокуємо літературною Європою»; подорож «Народні свята та обряди Німеччини»; віртуальні презентації/подорожі  – «Відкривай для себе Європу», «Франція – країна - музей», «Всесвітній мандрівник Жуль Верн»; онлайн поетичний віршограй «Мама – сонечко в сім’ї»; майстер-клас «Принесу тобі, мамо, всі квіти землі!»; веб-викладка літератури «Моя сім’я – моя фортеця»; медіа-екскурсія-презентація «Бібліотека звичайна, бібліотека віртуальна»; зимове асорті «Святкове мереживо січня»; великодня мозаїка «Гарна писанка у мене, мабуть, кращої нема!».

У Програма літніх читань «Літо під книжковою парасолькою» на дітей чекав ігровий майданчик «Час розваг»; мультфільми в бібліотечному кінозалі «Зорепад»; музична платформа «Слухай своє»; марафон читання «Казковий четвер»; інтерактивний урок «Добре тим, хто вміє дружити»; майстрім «Абетка шашкової гри»; усний журнал «Живлюще джерело української народної творчості»; турнір «Етикет: так просто і так складно»; BIBLIO – ART майстерня «Барвиста Україна» з виготовлення мапи України з квітів; презентації творчого доробку юних користувачів – експозиція дитячих малюнків «Казки нашого дитинства» і виставка робіт читачки-художниці.

У бібліотеці діяли 2 клуби за інтересами – «Чомусик» та «Книжковий дивосвіт», для членів яких проведено по 10 засідань. Робота клубів висвітлена у відповідних буклетах, виданих бібліотекою.

Фахівці бібліотеки не забували і про педагогів. Так, продовжували знайомство з освітніми сайтами та блогами; допомагали налаштовуватись до участі в онлайн семінарах на сайті «Всеосвіта», освоєнні Zoom-сервісу для проведення відеоконференцій, онлайн-зустрічей та дистанційного навчання, а також проводили індувідуальні заняття щодо створення власних блогів, сторінок у соціальних мережах для спілкування з колегами та інше.

Бібліотекарі долучалися до різних проєктів, а саме: національний проєкт «Дія. Цифрова освіта», який надав можливість бібліотеці стати хабом; участь у вебінарах від Представництва ЄС в Україні у рамках проєкту «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні»; проєкт «Щедрий вівторок – Всеукраїнський день добрих справ», що приніс результат – поточний ремонт частини абонементу бібліотеки та колекцію м’яких іграшок від спонсорів.

Робота закладу детально висвітлювалась на бібліотечному блозі, який переглянуло 10,6 тис. відвідувачів.

Детальніше про роботу бібліотеки тут

http://svit-8.blogspot.com

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар