четвер, 11 березня 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020  

Петрівська районна бібліотека для дітей

Карантинна ситуація не дала можливості провести всі заплановані заходи. Разом з тим, у фахівців з’явилось більше часу для іншої, не менш важливої роботи для функціонування закладу, щоб: вивчати досвід інших бібліотек, ефективність роботи в онлайн форматі та Універсальну десяткову класифікацію; проводити виробничі наради і години професійного спілкування, роботи з очищення бібліотечного фонду від морально застарілих та фізично зношених документів; ремонтувати книги та переоформлювати відділи бібліотеки. Бібліотекарі систематично підтримували бібліотечні сайт та сторінку у мережі Facebook, де подавали якомога більше нової інформації до різних свят та визначних подій, готували відеоролики, слайд-презентації, віртуальні книжкові виставки, огляди, рекомендації. За звітний рік відвідування сайту бібліотеки становило 1015.

Популяризація читання відображалась у різних заходах. Так, шанувальників поезії і прози – учасників гуртка журналістики районного ЦДЮТу – зацікавив літературний десант з Кропивницького, до якого увійшли відомі письменники краю – В. Бондар, А. Корінь, О. Косенко, В. Левицький, Р. Любарський, О. Надутенко, С. Орел, А. Царук. Гості розповідали про свій творчий шлях, читали уривки зі своїх творів. Вірші місцевого поета Г. Ліщенюка прочитала його донька Оксана. Літератори подарували бібліотеці чимало своїх книжок.

За умов акції «Валентинка читацьких симпатій» користувачі бібліотеки писали на листівках у вигляді сердечок назви улюблених книг до «Скарбнички читацьких симпатій». З’ясувалось, що найбільше подобаються учасникам акції книги В. Нестайка.

 Четверо читачів бібліотеки взяли участь у Всеукраїнському марафоні дитячого читання «Єднаймо душі словом Кобзаря», озвучивши твори великого українця.



Програма літніх читань «Книга збирає друзів» пропонувала немало абонементних заходів – яскраві книжкові виставки «Книги добрі і цікаві, книги мудрі і яскраві», «Влітку книжку прочитай – в школі бали получай», «Я люблю читати», виставку-інсталяцію «Кидай мишку – бери книжку», літературний вернісаж «Літо, книжки, ми – друзі» тощо. Найактивнішим 10-ти читачам було запропоновано створити відеоролик і дати відповіді на запитання вікторини. За підсумками Програми, серед прочитаного, найбільше книг за шкільними списками літератури, підготовлені бібліотекарями, але приблизно третина користувачів віддала перевагу новим книгам сучасних авторів. Учасниками Програми були 212 користувачів, яким видали 587 примірників книг та журналів.

 

На сторінці бібліотеки у мережі Facebook було представлено: 8 відеосюжетів до Всесвітнього дня читання вголос, в яких діти читали уривки з улюблених прозових творів та неповторні рядки поезій Т. Шевченка, В.Симоненка, Л.Костенко; віртуальні виставки «Ключі до дитячих сердець Лесі Ворониної» до 65-річчя з дня народження, «Територія «Д» Андрія Кокотюхи» до 50-річчя з дня народження письменника, «Сонячні книги Всеволода Нестайка»; «Чарівник і друг дітей М. Носов», «Багатогранність таланту М. Кропивницького», «Літературний портрет сучасної України «Коронація Слова»; відео презентації «Пам’ятаємо Шануємо. Дякуємо» до дня захисника України, «Землякам моїм, закатованим голодом присвячується» до Дня пам’яті жертв голодомору; відеоролики «Варто згадати. Крим. Депортація»; буктрейлер на книгу Й. Яґелло «Кава з кардамоном».

Оцінкою ефективної діяльності закладу стало його відзначення грамотами і подяками, з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, представниками місцевої влади.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар