пʼятницю, 5 березня 2021 р.

 Дитячі  бібліотеки  області – 2020  

Олександрівська районна бібліотека для дітей

Бібліотека тісно співпрацювала з місцевими школами – загальноосвітніми та музичною, районним краєзнавчим музеєм, центром дитячої та юнацької творчості, районним будинком культури. Важливими напрямами в роботі закладу були всебічна підтримка читання, підвищення інтересу до книги, бібліотеки та проєктна діяльність.

Гарно зарекомендували себе: бібліотечні заняття – «Ці книги знають все», «З історії паперових скарбниць», «Паперові та електронні книги», «Використання ДБА»; уроки-практикуми «Ази читацької майстерності» та «Словники – помічники у навчанні» з використанням різних видів довідкової літератури за участі вчительки місцевої школи; вулична акція «Книжковий дім – відкритий всім», під час якої жителі селища знайомились з новинками літератури та фотозоною «Я люблю бібліотеку»; акція «Тиждень повернення книги», завдяки якій до бібліотеки повернулося 27 примірників книг; День правових знань «Права. Гарантії. Захист» пропонував мандрівку в країну «Правдилію», виставку-застереження «Стоп – булінг!», огляд книжкової виставки «Твої права» та зустріч із дільничним офіцером поліції Ю. Лавріненко.

Успішно діяли три бібліотечні об’єднаннянародознавча вітальня «Родина», центр дитячої ерудиції «Еврика» та клуб «Плюшева няня» з засіданнями різної тематики та форм проведення.

Карантинні обмеження спонукали бібліотеку до перенесення частини заходів у віртуальний простір – на бібліотечному сайті та соціальних мережах розміщувались публікації про книги і письменників, перелік сервісів з відкритим доступом до повнотекстових версій книг, майстер-класи, тести, ігри, вікторини різноманітної тематики, буктрейлери, рекомендаційні списки літератури тощо. У липні-серпні популярністю користувався цикл заходів «Канікули в Інтернеті», де дітей запросили до: флешмобу «МИНЕЗДАЄМОСЯ. МИЧИТАЄМО!»; інформаційно-літературних хвилинок «Твої улюблені письменники»; літніх читань «BOOK SUMMER»; «Дивомандрівки до країни Читалії»; мандрівки «Від книги до мультика»; фотоконкурсу малюнків на асфальті «Хай завжди дитинство весело сміється». Під час онлайн заходів діти дізнались багато нового про своїх улюблених письменників та їхні книги, серед яких – В. Скотт, К. Колоді, А. Ліндгрен, Дж. Роулінг, Б. Поттер, В. Винниченко, А. Кокотюха. Таким чином, наприклад, зросла затребуваність бібліотечного сайту, відвідування якого склали 803. Найбільш запитуваними розділами сайту були «Новини бібліотеки», «Конкурси і проєкти», «Скарбничка методиста».  


Бібліотека долучилася до місцевого проєкту #ГуртомДоЗагальногоДобра,  у рамках якого облаштовано зони на території селища – Bookcrossing – «Будинок мандруючих книг», куди бібліотекарі періодично доставляли видання, подаровані читачами. Тут усім охочим можна було взяти книжки, а взамін залишити власні.

 

Презентація нової бібліотечної послуги і відкриття зони дозвілля «Бебі-гувернер» викликали схвалення перших відвідувачів. Згідно авторського проєкту бібліотеки, місцевою владою були виділені кошти, за які заклад придбав яскраві меблі, іграшки, настільні ігри, пластикову гірку, розмальовки, дитячі журнали, книжки, пазли, мольберт, килим, сухий басейн. Таким чином, батьки, у разі необхідності, залишали дітей у комфортній зоні, де вони цікаво та змістовно проводили час з бібліотекаркою. «Бебі-гувернер» працює безкоштовно, для дітей віком від 3-х до 6-ти років, з 10.00 до 13.00 години, у вівторок та четвер.

 

Бібліотекарі закладу брали участь у вебінарах «ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва» (2-3 квітня 2020 р.) у рамках проєкту Представництва ЄС в Україні «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва України» та отримали сертифікати.

Немає коментарів:

Дописати коментар