понеділок, 26 липня 2021 р.

 Дитячі бібліотеки області - І півріччя 2021 рік    

Статистичні дані

 


Мережа бібліотечних закладів становить 27 дитячих бібліотек разом з Кіровоградською обласною бібліотекою для дітей ім. Т.Г.Шевченка. У функціонуванні бібліотек відбувається немало змін через санітарно-пандемічні умови, державну адміністративно-територіальну реформу з її реорганізацію територіального підпорядковування, децентралізацією і, як результат, оптимізацією бібліотек для дітей. Це, в свою чергу, внесло корективи щодо юридичної самостійності дитячих бібліотек, кадрових і фінансових питань та втілення незвичних форм в роботу закладів.

Так, відповідно до рішень селищних рад, виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань окремі дитячі бібліотеки у І півріччі 2021 року отримали різні статуси, рівні та назви. Серед таких: Вільшанська селищна бібліотека філія для дітей, Гайворонська бібліотека для дітей філія № 1 КЗ «Гайворонська міська публічна бібліотека», Бібліотека для дітей – філія Комунального закладу «Центральна публічна бібліотека Долинської міської ради», Бібліотека для дітей КЗ «Новгородківська Публічна Бібліотека» Новгородківської селищної ради. Відбулись скорочення спеціалістів по 1 штатній одиниці у Вільшанській, Гайворонській, Долинській, Рівнянській сільській дитячих бібліотеках.  

Протягом півріччя бібліотечні спеціалісти займались менеджерською, організаційною діяльністю, підвищенням фаху, продовженням і пошуком партнерських стосунків, а також якісно й урізноманітнено працювали зі своїми користувачами – залучали їх до цьогорічних всеукраїнських конкурсів, проводили реальні та віртуальні заходи тощо.

У І півріччі 2021 року дитячі бібліотеки області обслужили 32,9 тис. користувачів (82,4% до річного плану), у цьому числі – 3,4 тис. дітей скористались бібліотечним інтернетом. Відвідування бібліотек склали 201,9 тис. (54,1% до річного плану; у 2019 році – 61,0%). У цьому числі – 19,5 тис. інтернет-відвідувань. Користувачам видано 429,7 тис. прим. бібліотечних документів, що становить 52,8% до річного плану (у 2019 році – 70,0%). Від надання додаткових бібліотечних платних послуг закладами отримано майже 30 тис. грн. До дитячих бібліотек відвідувачів привертали й нові надходження, хоча й незначні: 3,2 тис. прим., з яких 86,0% – книги, 14,0% – періодичні видання.

Стійкий інтерес користувачів до бібліотек підтримувався різноплановими інформаціями у мас-медіа. Загалом, дитячими бібліотеками було представлено 4,3 тис. матеріалів. Зокрема: на сайтах і блогах бібліотечних та інших закладів – 1,4 тис.; у фейсбук – 2,6 тис.; ютуб – 84,0 тис., друкованих та електронних ЗМІ – 153,0 тис.

Підсумовуючи статистичні дані, можна сказати, що негаразди сьогодення, безперечно, завада виконанню завдань, але не загроза ні бібліотекам, ні їхнім відвідувачам, завдяки копіткій, наполегливій, творчій роботі фахівців.

Про те, які бібліотечні заходи для дітей розроблялись і втілювались – у наступних постах.

Немає коментарів:

Дописати коментар