пʼятницю, 30 липня 2021 р.

Дитячі бібліотеки області - 

 І півріччя 2021 рік   

Бібліотечні заходи для дітей 

Слід віддати належне нашим колегам, які швидко адаптуються в непростих умовах і роблять усе, щоб дитячі бібліотеки залишалися невід’ємною частиною життя їхніх користувачів. Ще з 2020 року дитячі бібліотеки області розпочали пошук позитивних моментів в умовах обмежень – навчатися новому й долучати до цього своїх читачів. Наприклад, задля виконання основної місії бібліотек – популяризація слова, книги, читання, інтелектуальної інформації серед підростаючого покоління та саморозвитку особистості – бібліотекарі займаються вивченням, організацією і втіленням різноманітних заходів у форматі онлайн. Звичайно ж, частина заходів залишаються в офлайн форматі, частина – в індивідуальному, а ще якась частка – за межами бібліотек. Юні читачі завзято брали участь у цьогорічних всеукраїнських конкурсах, ініційованих Національною бібліотекою України для дітей, співорганізатором яких виступає Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка та бібліотеки області. Це: онлайн конкурс дитячого малюнка «Я і мої права» до 25-річчя Конституції України; дитячого екомалюнка «Книга і діти, екологія і світ»; дитячої творчості «Незалежна і єдина – моя Україна!», присвячений 30-річчю незалежності України. До обласного оргкомітету надіслано 355 творчих робіт від юних користувачів бібліотек.

Отже, про окремі заходи дитячих бібліотек для відвідувачів.

 

Гайворонська бібліотека для дітей філія № 1

КЗ «Гайворонська міська публічна бібліотека»

Фахівці закладу були активними в організації та проведенні різноманітних заходів, до чого й закликали своїх користувачів.

Так, бібліотека стала співорганізатором загальноукраїнського конкурсу читців поезії екологічного спрямування «Природозахист-2021», присвячений Міжнародному дню Матері-Землі та 35-м роковинам Чорнобильської катастрофи. Конкурс для дітей на краще декламування екологічного вірша проводився з метою популяризації екологічного способу життя і мислення, залучення до природоохоронній діяльності, а також виявлення та підтримки талановитих дітей. Спонсором конкурсу виступило ТОВ «Поділля Енерго». У заході взяли участь понад 70-т користувачів школярів 1-8-х класів. Переможці отримали грошові премії. З відео виступами учасників можна ознайомитись на ютуб-каналі «ПАРОСТКИ НАДІЇ» ttps://www.youtube.com/channel/UC6Uj3qfwIZMgpIeVMJ3QEwA, а також на сторінці «Паростки Надії» спільноти «Конкурс «Природозахист-2021» https://www.facebook.com/groups/771179107127401/ у соціальній мережі Facebook.

У Міжнародний день захисту дітей дитяча бібліотека завітала до наймолодших своїх читачів – вихованців дитячого садочку «Калинка», де провели День розваг «Веселимось, граємо, літечко вітаємо!». Малюки почули про цікаві, яскраві абетки, українські народні та авторські казки, відгадували загадки, відповідали на питання «Веселої вікторини» та ігор «Впізнай по голосу», «Світлофор», збирали квіти, листочки та сонечка на умовній «Літній галявині». Від бібліотекарів діти отримали солодощі та повітряні кульки. Заходи проводилися й на дитячому майданчику. Зокрема, це – бібліопікнік «Треба книги нам читати, щоб загадки відгадати», де читачі мали можливість переглянути цікаві пізнавальні книги, начитатися досхочу та ще й позмагатися у відгадуванні загадок; ігрові читання з імпровізацією сюжетів казок, віршів за допомогою ляльок (у рамках Програми літніх читань). Дітям з оздоровчого табору «Чайка» пропонувались інформаційне досьє «Конституція – оберіг нашої державності», тематичні конкурси, огляд літератури про тварин тощо. Сподобався користувачам День інтелектуальних ігор, де можна було відірватись від онлайн ігор і пограти у звичайні настільні – гру-вікторину «Logitep», шахи, шашки, відповісти на питання вікторини «Ерудит» та жваво спілкуватись. Відверта розмова «Булінг у школі: як розпізнати та як діяти» допомогла восьмикласникам краще зрозуміти поняття «толерантність» і «види булінугу», «булєри», «агресія», «цькування», розібрати конкретні історії та знаходити виходи із ситуацій. Залюбки діти відвідували бібліотечні центри спілкування. Наприклад, учасників гуртка «Комп'ютошка» зацікавили корисні заняття «Літньої Інтернет-школи» - «Створення анімаційних мультфільмів в програмі МS PowerPoint» та «Використання гіперпосилань в середовищі Power Point для створення ігор», «Браузери. Пошукові системи. Пошук інформації в Інтернеті», «Безпека в Інтернеті. Правила користування Інтернетом. Критичне оцінювання інформації в мережі», «Цікаві Інтернет-ресурси для навчання». Відвідувачі з гуртка «Умілі руки» займались виготовленням речей в різних техніках – декупаж, орігамі, гофрований папір. Члени гуртка «Книга і лялька» підготували декілька вистав з метою їх демонстрації «Дім Чомучки», «Подорож до країни Мудрагелії», «Пригоди сучасного Колобка», «Капризи царівни Несміяни».

Онлайн заходи для відвідувачів бібліотеки були різними за видами і подачею матеріалів. Так, до 25-ї річниці Конституції України проведено правовий онлайн флешмоб «Я маю право»; до Міжнародного дня авіації і космонавтики  відео-політ «Цей загадковий світ космосу»; до пасхальних свят віртуальний екскурс «Традиції і краса українського Великодня»; до Дня Європи відео круїзи і мандрівки «Європа на твоїй долоні», «Міста світу з дивними назвами», а також відеофільми «Світ довкола нас», «Найдивовижніші дерева нашої планети».

 

 


 




 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар