вівторок, 15 серпня 2023 р.

 Війна через призму

сучасної літератури

Матеріали рубрики

«Війна через призму сучасної літератури»,

на нашу думку,

варті читання та використання в роботі

із застосуванням різних форматів і форм заходів,

бо то цікаві роздуми про важливе

для нашого майбутнього.

«А наше майбутнє щодня стає минулим», –

як сказала Ліна Костенко.


Найкращі книги від Старого Лева –

найкращого видавництва 2023 року у Європі


Премія –– Bologna Prize for the Best Children’s Publishers of the Year 2023

 

      Новинка від «Видавництва Старого Лева» – книга «Залізницею додому» Мар’яни Савки. Це – чуйна й щемлива розповідь про любов до свого рідного дому і важливість вірної дружби та міцності посеред родини. З початком повномасштабної війни багатьом українським дітям довелося змінити своє місцеперебування. Вони – разом зі своїми батьками – вимушені були їхати. Виїхати якомога подалі – від лунких бомб і крилатих ракет, від величезних танків та страшних вибухів. Подалі від рідних осель і домівок, від звичного світоустрою… Так і герої книжки, дівчинка Єва з мамою, опинилися в евакуаційному потязі «Укрзалізниці». Мандрівка виявилася дуже довгою та важкою. Потяг «Укрзалізниці» мчить стрілою золотавими українськими ланами, горами та луками. Везе Єву та її маму, везе тисячі й тисячі українських дітей та дорослих – вимушених переселенців із зон тимчасової окупації та бойових дій. Везе подалі від жахів війни. А ще везе надію на краще, на мир та спокій, на злагоду в державі Україні. Однак не все на світі вічне – і перебування дівчинки з мамою в евакуації також виявилося не вічним. І от Єва з мамою та новими друзями повертається до України зі своєї найдовшої подорожі, завдяки українським залізничникам.



   Мар’яна Савка родом з тернопілля. Закінчила Львівський державний університет ім. Івана Франка, факультет української філології та театральну студію при Львівському театрі ім. Леся Курбаса. Усім відома як українська поетка, дитяча письменниця, літературознавиця, головна редакторка і співзасновниця «Видавництва Старого Лева», а також перекладачка, громадська діячка, член Ради Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, віцепрезидент літературної премії «Великий Їжак», членкиня Асоціації українських письменників та Національної спілки письменників України і Українського ПЕН-клубу. Деякий час працювала у Львівській науковій бібліотеці імені Василя Стефаника. Брала участь у проєкті «Живі письменники» Інституту української книги. А ще мало хто знає, що письменниця багатьох дитячих книжок є композиторкою понад 20-ти пісень, учасницею музичного кліпу, лідеркою вокального гурту «Тріо Мар'яничі» та ведучою авторської програми на Youtube-каналі «Мар'яничі на ніч», куди запрошує для бесід цікавих діячів української культури. До речі, 2023 року пані Маряна відзначила 50-ти річний день народження.


    Книгу проілюстровано художницею зі Львова Мартою Кошулінською, яка є спеціалістом з художньої кераміки та графічною дизайнеркою. Марта з дитинства захоплювалась малюванням і вже тоді зрозуміла, що це стане її професією. Ілюстраторка творить у цифровій техніці за допомогою комп’ютера та графічного планшета, використовує також і традиційні техніки, такі як акварель, олівці тощо. Малюнки до книжечки «Залізницею додому», начебто, трохи дитячі за своїм стилем, але прекрасно доповнюють оповідь, додаючи можливості навіть дорослому читачеві побачити навколишній світ разом із війною, немовби очима дитини. Художниця ілюструвала книги І.Андрусяка «Чупакабра та інші зайчики», О.Чаклуна «Справжнє диво», Г.Манів «Квартирія», Н. Трохим «Де ви, кохані леви?» та інші.

Детальніше:

 

https://book-ye.com.ua/catalog/dytyacha-proza/zaliznytseyu-dodomu/

 

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D1%80%27%D1%8F%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%96%D0%B2%D0%BD%D0%B0

 

https://www.writers.in.ua/writer/maryana-savka/

https://vesti.ua/uk/kultura-uk/ukrayina-vigrala-dityachij-knizhkovij-oskar-top-5-knig-vid-peremozhtsya

https://www.barabooka.com.ua/koshulins-ka-marta/

Немає коментарів:

Дописати коментар