пʼятниця, 26 липня 2024 р.

 Підсумки роботи І півріччя воєнного 2024 року

у бібліотеках для дітей Кіровоградської області

Протягом зазначеного періоду бібліотеки для дітей області продовжували працювати і творити, відстоювати і створювати задля юного покоління своїх громад.

На даний момент у мережі спеціалізованих бібліотек для дітей26 закладів: Кіровоградська ОДБ ім. Т.Г. Шевченка і 25 бібліотек для дітей – селищних, міських, сільських. У дитячих бібліотеках трудяться 74 фахівці, 70 з яких – у режимі повної робочої зайнятості. Є дві вакансії в Олександрійській ЦМБД.

Основні статистичні показники виконано, згідно звітів дитячих бібліотек за півріччя поточного року. Надано послуги 30,4 тис. користувачів, що становить 77,4% до річного плану. Відвідування дітей до бібліотеки склали 194,7 тис. (у ц. ч., й інтернет-відвідування – 13,9 тис.),  а це – 54,1% до річного плану. Користувачам видано 422,9 тис. прим., виконання до річного плану – 55,5%. До 13-ти дитячих бібліотек надійшло 2,1 тис. прим. документів (книжки, періодика).

    Відбулись позитивні зміни щодо матеріально-технічної бази дитячих бібліотек. Зокрема, у ЦМБД Олександрійської МЦБС здійснено ремонт приміщення читальної зали відділу обслуговування учнів 5-9 класів за підтримки Олександрійської міської ради. Розпочато ремонт приміщення читальної зали відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів. Бібліотекарі реалізували проєкт за підтримки ГО «Десяте квітня», UNHCR Ukraine – Aгенство ООН у справах біженців в Україні. Завдяки чому бібліотека отримала меблі, спец. матеріали (на суму 100 тис. грн) та облаштувала бібліопростір «Грай. Читай. Відпочивай» у читальній залі відділу обслуговування учнів 5-9 класів. ЦМБД отримала карнавальні костюми – дарунок шанувальників бібліотеки. Також ЦМБД та МБФ №3 для дітей одержали 11 різновидів ігор у рамках проєкту від БО «Благодійний фонд «Безпечне майбутнє» Дитячого фонду ООН UNICEF «Комплексна підтримка місцевих та регіональних органів влади у наданні інтегрованого пакету соціальних послуг та пільг у Кіровоградській та Полтавській областях та м. Кривий ріг». КЗ «Олександрівська бібліотека для дітей» здійснила косметичний ремонт фасаду приміщення (1,5 тис. грн бюджетних коштів) та профінансовано придбання полі функціонального пристрою (15,0 тис. грн бюджетних коштів).

Зауважимо, що без передплати періодичних видань залишилися 40% бібліотек для дітей. Доступом до мережі «Інтернет» не забезпечені три бібліотеки: Новомиргородська МБД, Новоархангельська БФД, Рівнянська СБД.

Дитячі бібліотеки сприяли розширенню простору та культури читання серед користувачів. Адже фахівці розуміють, що дитячі книжки, бібліотечні інтелектуально-розважальні події, як ніколи, надають можливість легше сприймати реалії життя, підтримують дітей та їхніх рідних психологічно. Тому, бібліотекарі намагалися використовувати найрізноманітніші тематику, форми заходів, із залученням до них якомога більшої кількості користувачів. До прикладу, за І півріччя у ЦМБД та БД №3 філії для дітей Олександрійської МЦБС організовано і проведено понад півтисячі заходів, які відвідали 8,6 тис. користувачів різного віку.

 Відрадно, що активність дітвори спостерігалась у багатьох програмах, підготовлених фахівцями дитячих бібліотек області. Так, зокрема, понад 500 юних користувачів стали учасниками заходів: Всеукраїнський тиждень дитячого читання-2024 «Читацька родина єднається заради вільної країни», у рамках якого відбувався Національний читацький марафон «Діти України читають захисникам»; Національний тиждень читання поезії-2024 «Дім»; три Всеукраїнських конкурси: екомалюнка «Майбутнє планети у наших руках», дитячої творчості «Україна-мрія», правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих і малих» зі створення театралізованого відеосюжету на одну із віршованих статей Конституції України за книжкою «Конституція для всіх: і великих, і малих». І, як позитивний результат – семеро переможців у різних конкурсах з Кіровоградської області.

Відверто кажучи, різнобарв’я бібліотечних заходів приємно вражає. Окремі приклади:  година любові до рідної мови «Барвінкова, веселкова, найдорожча рідна мова»,  свято дитинства «Маленька країна – країна дитинства, де сонечко світить і казка живе» (Вільшанська СБФД);  інтерактивний онлайн плакат «Олена Пчілка – яскрава зірка в літературі України»,  бібліоглобус «Навколо світу сторінками книг», екскурсія до ландшафтного дизайнера-краянина Ю. Зайця (Гайворонська БДФ №1); кіндертусовка «Ми можемо!»,  бібліотечний пікнік «Книжка без канікул під відкритим небом» (БД філія КЗ «Центральна публічна бібліотека Долинської міської ради»);  літературний сторісек «Я з книгою відкриваю світ»,  День родинного читання,  онлайн-читання з обговоренням книжки Каті Сіль «Ніта. Ховайтесь фейки світу» (ЦМБД МЦБС м. Кропивницького); бесіда «Жити в стилі «еко» вчить бібліотека» (МБДФ №19 МЦБС м. Кропивницького);  відеомарафон «А чи знаєте ви що?» з відео про європейські країни від співвітчизників, що вимушено виїхали з України та студентів Херсонського коледжу культури і мистецтв (МБДФ № 21 МЦБС м. Кропивницького);  Шевченківські читання «У кожній думці Кобзаря живе могутня Україна»,  зустрічі у майстерні цікавих знайомств з талановитими земляками (БД КЗ «Новгородківська публічна бібліотека»);  майстер-клас «Нове життя старої книги»,  творча акція «Миру, радості, добра рідній Україні», День юного художника «Веселе літо» (ДФ Новоукраїнської ЦБ); триденний театрально-казковий вояж «Цукеркобус» Олександрійською громадою, зустріч з дитячою письменницею-краянкою «Знайомтесь: на літературному олімпі – Надія Гармазій» (ЦМБД Олександрійської МЦБС);  панорама історичних подій «На Чорнобиль журавлі летіли…», драйвові розваги «Територія мирного дитинства», групове заняття з психоемоційного розвантаження «Піратська вечірка» на дитячій точці «Спільно» (БФ №3 для дітей Олександрійської МЦБС); гра-квест «Стежками Конституції України» (КЗ «Петрівська бібліотека для дітей»); ілюстративно-документальна книжкова виставка «Ми горді тим, що маємо героїв»,  малюнкова арт-терапія до Міжнародного дня захисту дітей (Побузька МБД);  бібліофестини «Запалюємо ЛІТО-2024»,  арт-майстерня «Нумо, наші читачі, взяли в руки олівці» (КЗ «Олександрівська бібліотека для дітей»);  інформаційна перерва в бібліотеці «Подорож книжковими полицями»,   затишні читання «У світі все починається з мами»,  етнографічна мозаїка «Зелена неділя у батьківській хаті», День нової книги «Літні книгомандри»,  фотоконкурс «Мій домашній улюбленець» (БФ № 8 для дітей КЗ «Світловодська міська централізована бібліотечна система»);  інформаційна година «Ментальне здоров'я»,  52 заняття творчої майстерні (Устинівка дитяча  бібліотека).

Про роботу дитячих бібліотек області можна було дізнатись з мас-медіа, де представлено майже 3,5 тис. матеріалів, а саме: місцеві ЗМІ, бібліотечні сайти і блоги, сторінки у фейсбук, а також – ютуб та інстаграм.

Тож, резюмуючи, хочеться побажати усім фахівцям – не втрачати завзятості, працьовитості, творчості, надії і віри!





Немає коментарів:

Дописати коментар