понеділок, 5 березня 2018 р.

Мозаїка бібліотечних заходів 2017

Н-Миргородська РБД

Заходи Новомиргородської РБД щодо розвитку духовності, українських традицій і краю, прищеплення патріотичних почуттів у юних громадян та інтелектуально-дозвіллєві завжди насичені бесідами і діалогами, зустрічами з відомими краянами і літературно-музичними композиціями, презентаціями виставок, «козацькими витівками», іграми та театральними дійствами. До організації і проведення заходів долучаються усі працівники закладу від директора до бібліотекаря.

Година патріотичного виховання «Героїзм та мужність ідуть поруч» була зворушливою і незабутньої для учасників. Діти читали вірші присвячені солдатам, молилися за те, щоб вони повернулися живими додому, а війна нарешті закінчилася. Запрошена мама земляка-кіборга від імені свого сина подарувала бібліотеці книгу коміксів «Кіборги. Початок». (видання ГО «Вірні традиціям»). Книга користується популярністю користувачів і на поличках не залежується.
Краєзнавчі читання «Наш край легендою і славою овіяний» допомогли учням 6-7-х класів зробити багато відкриттів про рідну місцевість та її легенди. Зокрема, про річку Гептурку, чудеса Новомиргородщини (Панські гори, озеро Лонго, катакомби, що проходять майже через весь Златопіль). У заходах були використані видання краян: І. Омельчук «Рідний край», О.Мокрицький «Історія Новомиргородського району», бібліотечне видання «Легенди рідного краю».
Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек відбувся бібліокешинг «Пошук літературних скарбів». Слово «кешинг» означає «схованка». Тобто всі учасники шукали не міфічний скарб, а книжковий. Дві команди мали виконати цікаве і, водночас, непросте завдання – скласти з декількох частин і прочитати відомий вислів про книгу італійського поета і гуманіста Ф. Петрарки. Щоб спростити шлях пошуку бібліотекарі, наприклад, створили такі орієнтири: вулицю Виставкову, яка проходила через бібліотеку, і, таким чином, учасникам гри можна було скористатися необхідною інформацією та провулок Каталожний. Після перемоги, кожному учаснику гри бібліограф подарувала рекомендаційний список літератури «Світ знань відкриває книга».
Під час Дня інформації «День нової книги» юні читачі мали змогу познайомитися з книжковими виставками «Нові книги – нові друзі» та «Диво поряд – ось воно, книгою звемо його», де на них чекали твори зарубіжних та сучасних українських авторів, світові бестселери, фантастика, історичні романи, презентація нових журналів та буклетів, присвячених ювілеям улюблених авторів, рекомендаційний список літератури «Це вас зможе зацікавити», а також, вікторина «Твій друг – книга» і слайд-презентація «Диво, ім’я якому – книга».
До 110-ї річниці з дня народження улюблениці дітвори А. Ліндгрен для вихованців ДШМ бібліотекарі підготували цікаву розповідь про веселих і добрих її героїв – Карлсона і Пеппі Довгупанчоху, зачитували уривки з творів, провели вікторину, а діти намалювали відомих персонажів авторки, демонстрація яких відбулась у бібліотеці. Шестикласників Златопільської гімназії запросили до літературної гри «Веселі шибеники Астрід Ліндгрен» зі змаганнями у конкурсах на знання літературної спадщини письменниці, її біографії та оглядом буклету, присвяченого письменниці.

Готуючись до літніх канікул бібліотекарі розробили низку пізнавальних та інтерактивних заходів «Весела Книжкова тусовочка»
Найцікавішим з них видався великий захід-дійство артмайдан на Соборній «Веселися, грай і книжки читай» для школярів з оздоровчого табору ЗШ №1. Тут відбулись перехрестя веселих забав «Пізнаємо у забаві світ веселий і цікавий», де на юних читачів очікували конкурси, ігри, подорожі на острови «Розваг», «Веселих загадок», «Юних майстрів», знайомство з новою літературою та майстер-класи по виготовленню оберегів від вчительки ДЮЦ Т. Руденко та бібліографа бібліотеки О. Русецької.


Головна мета бібліотечного гуртка «Златопілля» – відтворювати і зберігати народні традиції. Виходячи з цього й проводились певні заходи. Зокрема, народознавча година «Улюблена страва українців – вареники», де діти знайомились з технологією приготування тіста, різноманітних начинок та ліплення вареників. 



Веселі заходи «Свято гарбуза» та «Хеллоуїн з жартами» відкрили гуртківцям багато цікавої та корисної інформації про даний овоч. 
А ще були «шабаші» відьом», конкурси «Кращий чарівник» та «Юні вампірята», перегляд мультфільму про найближчих родичів гарбуза. Учасники наступного заходу – народознавчого балагану «Запрошуємо на Златопільський ярмарок» – брали участь в усіх його дійствах. А саме, продавали і купували, рекламували «свій товар» і розігрували сценки, грали в різні ігри і жартували. Як і завжди, на всіх заходах діти отримували не тільки порції інформаційні, а й веселощів, пісень та смачних вареників, плачинди, і гарбузової каші.
Консультативно-методична робота здійснювалась шляхом різнопланових заходів з підвищення фахової компетентності бібліотекарів району як на базах районних, так і сільських бібліотек-філій. У РБД і ЦРБ проводились семінари-практикуми «Краєзнавча робота – важливий засіб збереження культурних традицій краю»; «Проблеми формування бібліотечного фонду: аналіз стану та перспективи розвитку»; круглий стіл «Бібліотека для дітей: в пошуках нових ідей і рішень»; 6 стажувань для новопризначених  бібліотекарів; творчий полігон «Новий погляд на нову б-ку»; тренінг «Інтернет і сучасний користувач: нові можливості для якісного обслуговування»; проблемне навчання «Шляхи професійного вдосконалення» з основ комп’ютерної грамотності для груп сільських бібліотекарів; майстер-клас «Створення бібліотечних блогів»; творча виїзна лабораторія «Роль сучасного бібліотекаря в житті громади» (база – Панчівська СБФ); практичний десант (Листопадівська, Йосипівська СБФ) та 10 виїздів до сільських бібліотек з надання практичної допомоги.










Немає коментарів:

Дописати коментар