понеділок, 19 березня 2018 р.

Мозаїка  бібліотечних  заходів

Олександрівська РБД

до проведення заходів залучає місцеві установи, заклади, організації, волонтерів. Серед них – дитячі садки, загальноосвітні школи, музична школа, районні краєзнавчий музей, будинок культури, центр дитячої та юнацької творчості, що виступають партерами бібліотеки. 

Так, наприклад, спеціалісти Олександрівського районного сектору державної міграційної служби, інспектор ювенальної превенції Олександрівського відділення поліції брали участь у бібліотечних заходах з правових знань: «В країну Права», година юридичних порад «Права та відповідальність дітей в Україні», інтерактивна гра «Чи бувають права без обов’язків», інформ-кур’єр «Знай свої права», тематичне слайд-шоу тощо.  
Краєзнавство відображалась у заходах: краєзнавча подорож «Я люблю, мою Олександрівщину»;  виставкикнижкова «Це моя Україна – це моя Батьківщина», реклами «Краєзнавчі видання про рідний край». Багатьом відвідувачам запам’яталась виставка «Старе фото розповідає» зі світлинами, з районного краєзнавчого музею. Біля виставки проводились уявні екскурсії історичними вулицями Олександрівки. Також, діти з цікавістю дізнавалися про одяг, традиції, свята рідного селища. Під час гри-подорожі «Моє містечко – Олександрівка» із зупинками «Історична», «Природнича», «Літературно-мистецька» знайомились з книжковою виставкою «Знані і знамениті наші земляки», декламували вірші місцевих поетів, переглянули презентацію про природу рідного краю, залюбки відповідали на питання фотовікторині. У заході взяла участь переможниця районного етапу Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія» К. Савенко, яка прочитала вірш «Олександрівка рідна моя» вчительки української мови і літератури В. І. Андрущенко.

У рамках святкування ювілею Лесі Українки РБД спільно зі шкільним бібліотекарем НВО №2 проведено годину цікавих повідомлень «Вона обрала собі горде ім’я – Українка» з бесідою, вікториною, прослуховуванням пісень, покладених на вірші поетеси «Як дитиною бувало…», «Місяць яснесенький». До шевченківських днів організовано книжково-ілюстративну виставку-вшанування «Наша гордість – безсмертний Кобзар», де були представлені різні видання творів Т. Г. Шевченка, книги про його життєвий шлях та копії малюнків поета, наданих районним краєзнавчим музеєм. 

Поетичний вернісаж «Слово Тараса житиме в віках» відбувся біля пам’ятника Великому Кобзареві у селищі. Учні 4-а класу НВО №2 вшанували пам'ять великого поета декламуванням віршів «Мені тринадцятий минало», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Тече вода з-під явора» та інших. Завершився захід підведенням підсумків конкурсу малюнка серед читачів «Вивчаємо і малюємо Шевченка». Всі учасники заходу отримали подарунки.
У 2017 році реалізовувався проект «Автобус дитячих мрій: Радість інформації на колесах», що переміг в обласному конкурсі «Тріумф ідей» у 2016 році, мета якого – залучення до бібліотеки дітей з віддалених сіл, які під’їжджають до базових шкіл селища шкільними автобусами, реклама книги за межами закладу. Обслуговування школярів відбувалось з дозволу відділу освіти РДА та згідно графіка.  Кожної п’ятниці о 14.00, 14.30, 15.15 працівники бібліотеки від’їжджали у трьох напрямках для проведення заходів. Зокрема, для дітей молодшого шкільного віку, із сіл Триліси та Китайгород проводився бібліодесант «Читаємо книгу в дорозі» з оглядом книг, які потім діти брали додому. Акція «Ми читаємо вголос – скрізь і в будь-який час» («живе читання») відбулась для дітей середнього шкільного віку. З захопленням діти брали участь у «Карооке в автобусі», «Журналоекспресі» під час кави-паузи. Після кожного заходу визначався найкращий читач «Читацька гама смаку», усім роздавались бібліотечні видання: рекламний мікс «Їдемо – читаємо, їдемо – навчаємось, їдемо – інформуємось...», буклети «Інтернет у бібліотеці», шорт-лист «Корисні веб-сайти для наших користувачів», запрошувальні флаєри. Проходили заходи і на зупинці автобусу. Один з таких – прес-репортаж «Цей дивний світ – бібліотека» – для учнів, які під’їжджають з віддаленого мікрорайону Олександрівки біля автотраси. Діти слухали розповідь про бібліотеку, знайомились з новинками літератури та періодичних видань, брали участь у конкурсі «Все про книгу та бібліотеку», пригощались солодкими флаєрами із запрошеннями до бібліотеки. Біля стін бібліотеки проводився флеш-моб «Приготуй уроки і до бібліотеки», Інтернет-мандрівка «Новини з Павутини», аукціон «Моє хобі». Так, завдяки проекту до бібліотеки залучилось 35 нових користувачів. Тому планується продовження такої роботи і у 2018 році.
Коло інтересів користувачів різного віку знайшло місце у бібліотечних читацьких об’єднаннях Центр дитячої ерудиції «Еврика», народознавча вітальня «Родина» для учнів 6-9 класів та клуб «Плюшева няня» для дошкільнят. З членами Центру дитячої ерудиції«Еврика», було проведено 9 засідань різноманітної тематики, а саме: турнір мовознавців «У світі українського слова», година творчого дозвілля «Цікаве дозвілля», пізнавально-ігровий диліжанс «Привіт, весь світ!», історичне лото «Пізнавай, граючи», тренінг «Як стати товариською людиною», урок – тренінг «Нікотин та нікотиноманія: чому це небезпечно?» та інші. Цікаво пройшов турнір знавців природи «Лицарі Мудрої Сови та Зеленого Листка», під час якого члени клубу, розподілені на команди «Флора» і «Фауна» пропонували варіанти щодо збереження планети від екологічних лих. У 2017 році розпочалась робота клубу «Плюшева няня», спрямованого на формування сенсорного та емоційного розвитку дітей дошкільного віку за допомогою народних та авторських казок. Групова аудиторія – це 18 дітей з дошкільної групи НВК № 2. Заняття в клубі проходили раз на місяць як в приміщенні бібліотеки, так і в ігровій кімнаті дошкільного закладу. У проведенні заходів, бібліотекарі прагнули до їх різноманітного наповнення. Так, крім читання, використовували вікторини, ігрові програми, показ слайдів, майстер-класи з ліплення, аплікації, малювання та інсценізації за творами «Лис Микита» «Пан Коцький», «Дванадцять місяців», «Казка про дівчинку Нехотілочку». На одне із занять було запрошено сімейного лікаря, яка в доступній формі знайомила дітей з рецептами корисних страв і трав’яних чаїв, з методами надання першої медичної допомоги.






Немає коментарів:

Дописати коментар