четвер, 22 березня 2018 р.

Мозаїка бібліотечних заходів 2017

Петрівська РБД

Тут успішно діють три центри дитячого дозвілля, спрямовані на розвиток творчих здібностей і навичок інформаційної культури.
Клуб «Умілі ручки», створений у 2015 році, навчив багатьох школярів працювати з різними підручними матеріалами та техніками виконання поробок.
У 2017 році 15 членів клубу, користувачів 2–4-х класів, із задоволенням займались з майстринями-бібліотекарками. Під час 10-ти різноманітних занять вчились і виготовляли красиве, подарункове й корисне. 

Задля цього влаштовувались майстер-класи «Ляльки-мотанки», «Новорічні ялинки», «Вітальні листівки матусям», «Великодні крашанки», «Валентинки» з використанням аплікацій та паперопластики.
Зацікавив багатьох майстер-клас «Метелики в'ються, крилами сміються». Адже красивих метеликів з паперових серветок можна повісити над ліжком, щоб вони пурхали від найменшого подуву вітру. 

Під час заняття «Осінні фантазії» для робіт застосовувались дари природи: квасоля, насіння гарбуза, соняшника, кукурудзи тощо. 
Також, з природних матеріалів – жолудів, гречки, кукурудзи, гороху, маку та макаронних виробів діти створювали народний оберег – підкову.

        

На майстер-класі «Бал осінніх листочків» осіннє листя в дитячих руках, наче за наказом чарівника, перетворювалося на рибок, півників, метеликів, мишок та котиків.

Оригінальні творчі роботи юних умільців демонструвались для користувачів бібліотеки на виставці «Умілі ручки».

Клуб «Інтернет-Чомучки», заснований у 2013 році, притягує все нових і нових його членів. Тут навчають азам і розвитку інформаційної культури. У минулому році члени клубу, 12 користувачів-учнів 4 – 5-х класів, відвідали 20 занять. Про деякі з них. Що таке безпечний Інтернет, брандмауер? Чи може комп'ютер «підхопити» вірус як людина? А якщо може, то як його лікувати? Чого не можна робити в Інтернеті? На ці та інші питання хлопці та дівчата шукали відповідь під час заняття «Безпечні стежки в Інтернеті». Познайомились діти і з «Графічним редактором Paint», програма якого дозволяє втілювати художні фантазії в комп’ютері. Клубники створювали вітальні листівки, при цьому дізнались, які види листівок існують та які вважаються найпопулярнішими в наш час. На практиці створювали електронну листівку. Інтерактивна ігрова форма заняття «Знайомтесь: пані Клавіатура», відкрила дітям секрети різноманітних комбінацій клавіш для виконання комп’ютерних операцій. Насамкінець заняття гуртківці мали змогу перевірити свої знання, відповідаючи на запитання вікторини та відгадуючи загадки за темою. На занятті «Книга незвичайна – книга віртуальна» діти відкривали для себе віртуальні бібліотеки та бібліотеки он-лайн, де можна знайти багато різних книг в електронному форматі і не тільки їх почитати, а й скачати на комп’ютер, телефон, планшет. Дізналися про існування книг – електронних, аудіо, сенсорних, звукових, іграшок тощо. Загалом, діти дійшли висновку, що електронна книга чудово доповнює друковану, тому вони однаково цікаві користувачеві, якщо цікаві, безперечно.













Немає коментарів:

Дописати коментар