четвер, 27 вересня 2018 р.








Ш А Н О В Н І     К О Л Е Г И!



Бажаємо  безліч  геніальних  ідей,  надійних  партнерів,
вдячних  користувачів  та  винагород!
А  також  –  радощів,  здоров’я , благополуччя,  злагоди!

Нехай  Віра,  Надія,  Любов  і  Софія-Мудрість
будуть  Вашими  супутниками!
А  Ваші  серця  завжди  сповнені 
цими  високими  почуттями!

30 вересня – особлива дата для усіх бібліотечних фахівців та тих, хто шанує і поважає книгу. 
Це – професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек. 
20 років поспіль, у ХХ столітті, 1998 року, Президент України підписав Указ (№ 471/98 від 14.05.1998 р.), яким затвердив Всеукраїнський день бібліотек, «враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості».
По суті, це – визнання державою суспільної значимості бібліотек, які є однією зі складових частин інформаційної структури суспільства. І, безперечно, це вияв глибокої поваги до праці бібліотекарів, яких сьогодні налічується понад 52 тис. у майже 40-а  тис. бібліотек.
Бібліотеки завжди є своєрідним інструментарієм розвитку цивілізації, які тисячоліттями доводять свою ефективність у збереженні, накопиченні і передачі людських пізнань та культурних надбань. Можна констатувати, що бібліотеки – це опори, на яких будується простір культурного суспільства. До того ж, будь-яка бібліотека має особливу атмосферу, яка об’єднує і однодумців, і тих, хто вперше переступає поріг закладу. Зрозуміло, що у цифрову еру, в якій ми живемо, можна знайти, завантажити або ж купити, практично, будь-яку книгу чи інформацію. Але, усіх книг не купиш, а у бібліотеці їх можна взяти безоплатно. Ось тому, інформаційними послугами українських бібліотек користуються понад 17 млн відвідувачів.
Майже усе доросле населення приходить до читання через дитячі бібліотеки. Їх в нашій країні налічується 964, де працюють 4,3 тис. бібліотечних фахівців, які надають послуги майже 2,5 млн юних користувачів. А це – 37,3% дітей до 15-ти років включно до цієї вікової категорії населення країни.
Місія дитячих бібліотекарівсформувати грамотних споживачів інформації, насамперед, це – орієнтація у неймовірно величезному потоці інформації та вміння користуватися ресурсами і послугами бібліотеки. За для цього бібліотекарі постійно вчаться, адже світ інформаційних технологій дуже швидко розвивається і постійно вносить нові корективи. Потрібно все встигнути і бути в руслі, як того вимагає час і наші користувачі. Але давайте не забувати й про те, що «бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам'ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі», – як зазначив наш великий земляк, педагог В. О. Сухомлинський. 










Немає коментарів:

Дописати коментар