середу, 24 жовтня 2018 р.


До  100- літнього ювілею  В. О. Сухомлинського


великого українця, славетного педагога, мислителя, гуманіста, письменника і земляка Василя Олександровича Сухомлинського у бібліотеках області проводилось багато заходів, які викликали у юних цікавість та інтерес до його постаті, бажання більше знати його творчість і звертатися до його думок, життєвих принципів та девізу «Спішіть робити добро». Саме на цьому бібліотекарі акцентували увагу своїх відвідувачів.
На цій ділянці роботи проявили себе фахівці Компаніївської РЦБС. У РБД відбувся цикл заходів «Творчість В. Сухомлинського – дітям». Серед них: «Подорож до світу казок Василя Сухомлинського», під час якої діти знайомились з творами педагога, читали вголос казки та оповідання з книги «Вогнегривий коник»; казкові вікторини за творами В.Сухомлинського; година спілкування «Школа добрих вчинків»; літературно-етична гра «Якщо ти добра людина, то повинен ...», учасникам якої дуже сподобалися 10 моральних заповідей про те, чого не можна робити, які залишив мудрий педагог своїм нащадкам. А на згадку, бібліотекарі підготували пам’ятку «Мудра людина із щирим серцем». 
На літературних гостинах «Людина великої любові і добра», що відбулися у Водянській СБФ діти знайомились із біографією В. Сухомлинського, слухали пісню про видатного вчителя, переглянули відеофільм «Павлиський романтик»; взяли участь у вікторині та складанні пазлів за творами видатного педагога. Живанівська СБФ організувала  голосні читання «Ці казки – скарбниця людської душі» для вихованців  дитячого садочку  «Віночок».
Читачі-четвертокласники з Олександрівської РБД мали змогу здійснити літературну подорож «Казковий світ Василя Сухомлинського» на імпровізованій повітряній кулі в країну Радості і Добра. Подорожуючи, діти дізнавались багато цікаво про життя і творчість видатної людини на зупинках «Історія одного життя», «Острів Театральний», «Ігрова». Також, діти створювали своєрідну торбинку-добринку, куди «складали» усе негативне. Море позитивних емоцій у дітей викликало дерево Радості і Щастя, на його листочках діти писали хороші і важливі слова, які на їх думку повинні звучати між людьми: доброта, чесність, щирість, справедливість, адже за словами Василя Олександровича «Людина починається з добра». На закінчення заходу, біля бібліотеки, проведено флешмоб «Читаємо Сухомлинського» з врученням юним користувачам листівок з висловом Великого вчителя: «З малих років учись жити так, щоб було добре, приємно, коли робиш добре для людей, і неприємно, коли робиш щось погане, негідне». Бібліотечні працівники закликали дітей запам’ятати ці слова на все життя.
Бібліотеки Олександрійської РЦБС долучили своїх користувачів до відзначення ювілею педагога на різноманітних заходах. Зокрема, літературні мандри «В кожній його казці мудрості перлина» (дитячий відділ при ЦРБ); творча палітра «Стежками дивосвіту В. О Сухомлинського» (Новопразька СБФ №1); година  доброти «Все починається з добра, все починається з любові…» (Косівська  СБФ); літературний вернісаж «Людина починається з добра» (Бандурівська СБФ); краєзнавчо-ювілейна вітальня «Велике серце, що горить любов’ю» (Новопразька ЦСБФ); лялькова вистава «Казки школи під голубим небом» (Новоселівська СБФ); творчий портрет «Василь Олександрович Сухомлинський: педагог, вчений і письменник» (Щасливська СБФ).
У Благовіщенській РБД відбувся літературний уїк-енд «Вчитель Радості і Добра» для учнів 2-4-х класів. Учасники заходу захоплено слухали казки великого педагога і письменника, які читала бібліотекар. Діти активно обговорювали прочитане, дружно відповідали на запитання гри «Пригадай всі добрі слова», складали казки. Літературна подорож «Тільки Добро робить людину Великою» у Великотроянівській СБФ Благовіщенської РЦБС розпочалася зі слів В. Сухомлинського: «Відкриваємо своє серце для Добра». Подорожуючи, діти знайомились з творчою спадщиною письменника, переглядали слайди з його висловами про добро, вихованість, чуйність, слухали казки письменника та школярки К. Книшук «Сила дружби» у виконанні авторки.
Фахівці Кіровоградської обласної бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка, крім заходів, що проводять для користувачів, взяли участь у Х Міжнародній науково-практичній конференції та XХV Всеукраїнських педагогічних читаннях «Творча спадщина Василя Сухомлинського у вітчизняному та міжнародному вимірах» на базі Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (детальніше – на сайті бібліотеки:   http://librarychl.kr.ua/pro_bib/news.php).




Немає коментарів:

Дописати коментар