понеділок, 28 березня 2022 р.

 Дитячі бібліотеки області – 2021  Новгородка  

Бібліотека   для   дітей

КЗ «Новгородківської ПБ» Новгородківської селищної ради 

Бібліотекарі продовжували здійснювати щотижневе нестаціонарне обслуговування дошкільників, учнів 1-4-х класів, вчителів у КЗ «Новгородківській НВК ім П.Ф. Козуля». Надавались бібліотечні послуги і школярам з навколишніх сіл, які приїздили до селища. Також заклад співпрацював зі спеціалістами КЗ «Новгородківській селищний центр соціальних служб» Новгородківської селищної ради, з місцевими БДЮТ, школою мистецтв, народними умільцями, які запрошувались на заходи та брали в них безпосередню участь.  

Розкриваючи тему щодо історії нашої держави, бібліотекарі використовували таку літературу, як: книга-меморіал «Голодомор 1932-1933 років в Україні. Документи і матеріали»; С.Кульчицький «Голод 1932-1933р.р. в Україні як геноцид: мовою документів, очима свідків»; «Голоси із 33-го» (голодомор на Кіровоградщині); Р.Конквест «Жнива Скорботи»; О.Давидов «Війна і мир в житті Василя Заїки»; фотоматеріали та листи до рідних земляка підполковника-афганця І. Рескаленка; книги – «Мій тато став зіркою», «Сила життя», «Щоденник Майдану»; бібліотечний буклет «Небесна Сотня – ангели, що тримають небо». Також експонувалися книжкові виставки  - інсталяції «Нам берегти тебе, Соборна України, і нам твою історію творить», «Шляхами подвигу і слави»,  - акценти «Голод в Україні: мовою документів, очима істориків та письменників», «Афганістан далекий і чужий, у кожній пам’яті живий»; проводились – історичний хроноскоп «Прапор миру, вірності і волі»; онлайн патріотичний серпантин «Україна моя, калинова – незалежності правди свята»; патріотична мандрівка «Від Путивля до Карпат славний шлях пройшов солдат» до Дня партизанської слави; хронометр пам’яті «Голодомор в Україні: говоримо сьогодні, пам’ятаємо завжди»; інформ-тайм «Чорнобиль – вічний біль, його героїв не забуде людство»; козацькі звитяги «Хай живе козацька воля! Хай живе козацький дух!»; флешмоби «Сьогодні День Злуки візьмемось за руки!» та «Синьо-жовтий передзвін».

Популяризувався куточок «ЄС на книжковій полиці» за проєктом «Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні» шляхом таких заходів, як: книжково-ілюстративні виставки «Європа без кордонів», «Твори європейських письменників – українському читачеві»; прес-огляд «День Європи в Україні»; інтернет-круїз «Європа на твоїй долоні»; видання бібліотечної пам’ятки «В Європу – з Україною в серці!».

Правові орієнтири для читачів мали місце під час заходів: книжкова виставка «На паралельних дорогах прав та обов’язків»; огляди новинок правознавчих видань з фонду бібліотеки та сайтів про права дитини; віртуальна подорож правовим буквариком «Права дитини». У рамках Міжнародної акції «16 днів проти насильства» та Всеукраїнського тижня права проводились: година добрих вчинків «До ближнього з любов’ю»; історичний екскурс «Дитячі права в історії»; інформаційні  - досьє «Ми рівні – ми різні» та  - бюро «Толерантність – мудрість спілкування»; правова абетка «Мандруємо з Правознавчиком»; слайд-презентація «Права свої знай та про обов’язки не забувай»; зустріч з представниками ювенальної превенції та поліції «Знання законів – знання прав»; флешмоб «Ми – проти насильства! Ми – за любов і доброту!». Практично усі заходи висвітлювались на бібліотечній сторінці у фейсбук.

Не менше уваги приділялось і здоровому способу життя юних, завдяки: книжковій виставці «STOP – наркотик! NO – СНІД»; бесіді-застереженні «СТОП курінню та алкоголю»; гострій розмові «Зупинись над прірвою! Подумай…»; бібліографічному огляду літератури «Здоров’я в твоїх руках»; знайомству з книгами Г. Стороженко «Людина та її тіло», К. Імер «Хто живе в тобі: історії про мікробів, для яких ти рідний дім!»; Дням інформації «Все в твоїх руках: ми за здоровий спосіб життя», «Спортом займайся – здоров’я набирайся».  

Бібліотечні заходи допомагали й у навчально-виховному процесу школярів, Зокрема, це: Тиждень математики «Мислимо, граємо, математику вивчаємо» (до Року математики в Україні) з  книжковою виставою-інсталяцією «Математика – цариця наук», віртуальною подорожжю «Захоплюючий світ математики», вікториною «Наодинці з математикою», «Читаємо математичні казки»; поетичний зорепад «Уклін безсмертній славній жінці, величній Лесі Українці», під час якого гуртківці «Юні декламатори та ведучі» з БДЮТ не тільки знайомилися з життєвим і творчим  шляхом поетеси, книжковою виставкою «Її вірші, як перла многоцінні, як дивний скарб серед  земних  століть»,  інформаційною пам’яткою «Леся Українка: цікаві факти із життя», а й декламували вірші поетеси; флешбук присвячений Л. Українці «Хто хоче знати життя її серця, хай читає її твори».

Насиченими були заняття з питань формування інформаційної культури користувачів, серед яких: День довідкової літератури та подорож енциклопедичними виданнями «Книги, які знають все»; урок-вікторина «Про те, як створювалися книги»; бесіда-діалог «Вчимося бути читачами» з листом-порадою «Як берегти книги», який роздали дітям; інтернет-мандрівка «Світ побачений крізь книги»; бібліомандрівки «Будеш правильно читати – будеш все на світі знати» та «Скарбниця мудрості та знань»; бібліографічний вояж «Мудріші від казки словникові підказки»; творча майстерка «Книги наші – закладки ваші»; он-лайн майстер-клас з виготовлення книжкової закладки, за участі керівника гуртка «Образотворче мистецтво» з БДЮТ; поради «Батькам про читання дітей», «Десять порад батькам, як зацікавити дітей читанням».

Відвідувачам запам’яталась низка дозвіллєвих заходів: зустрічі з талановитими земляками у «Майстерні цікавих знайомств» – «Радісні барви творчості Яни Мартинюк», «Феєрія в’язання Ірини Костянецької», «Чудодійний світ гачка Катерини Дорошко», «З пензлем в руках і ніжністю в серці»; пізнавальні посиденьки «Співай, танцюй, читай та смачно їж на Масницю» з виставкою-інсталяцією» та поетичними подарунками – декламуванням віршів дітьми; святковий калейдоскоп «Йде до нас Святий Миколай, ти добром його стрічай», де звучали вірші, пісні, жарти; творча майстерня «Сніжинки-балеринки».

Виявленню творчих здібностей користувачів сприяли різноманітні конкурси. Так, зокрема, за результатами Всеукраїнських конкурів дитячого екомалюнка «Книга і діти, екологія і світ» та дитячої творчості «Незалежна і єдина – моя Україна!» роботи юних читачів Новгородківщини ввійшли до видань Національної бібліотеки України для дітей. А читачка бібліотеки М. Доброван стала переможницею обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання – 2021».

Відбулись різноманітні форми професійного навчання для бібліотекарів громади: година фахівця «Професійні знахідки і досягнення в діяльності бібліотек щодо підтримки дитячого читання»; поради спеціаліста «Інноваційні форми роботи з читачами-дітьми у бібліотеках»; інформаційно-консультативно година «Організація бібліотечної роботи з користувачами-дітьми в онлайн середовищі»; практикуми «Планово-звітна діяльність бібліотек Новгородківської ПБ», «Сучасна дитяча проза України», «Планування на 2022 рік: пошук ідей та нових форм роботи»; майстер-клас «Клас від майстра! З досвіду роботи Верблюзької СБФ № 1», який сільські бібліотекарі запроваджували в практику роботи; видання методичних порад.

Активна робота бібліотечного колективу відзначалась Подяками від Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г. Шевченка, сектору культури, молоді та спорту Новгородківської селищної ради та Новгородківської селищної ради.

    


           

Немає коментарів:

Дописати коментар